ДАН ЈАБУКЕ 2017.

 

20. ОКТОБАР 2017.

 

Данас је у нашој школи, можемо рећи, традиционално обележен Дан јабуке. Наши ученици су свесни да је јабука права мала ризница здравих састојака који позитивно утичу на организам. Свакодневним конзумирањем овог воћа можемо спречити појаву многих здравствених проблема.

 


После пригодног програма који су извели ученици 3-2 и 1-3 који су глумили и говорили стихове, наступиле су ученице шестог разреда које су презентовале пут настанка колача. Изложба колача од јабука - такмичарског карактера одушевила је све присутне.

 

 

Ученици и њихови родитељи али и учитељице које су правиле колаче, уложили су велики труд о чему сведочи и изглед и укус њихових посластица. Можете замислити колико је тежак задатак имао наш жири. После много размишљања и дегустирања једина могућа одлука била је да су сви заслужено победници!

 

 

ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ И ДАН ХЛЕБА 2017.

 

17. ОКТОБАР 2017.

 

Према календару здравља, 16. октобар се обележава као Светски дан хлеба и здраве хране. Овај дан се обележава у више од 150 земаља у целом свету, а у време брзог живота и брзе исхране веома је битно да подсетимо ученике на основна начела правилне исхране.

 

 

Основна школа "Радоје Домановић" се придружила обележавању овог значајног датума, организујући изложбе ученичких радова и поставку здраве хране. Основни циљ обележавања овог дана је промоција здравих животних навика – здраве, разноврсне и правилне исхране, која је, може се слободно рећи, најбитнији фактор за здравље ученика.

 

 

У холу школе је направљена изложба фигура направљених од воћа и поврћа. У оквиру изложбе урађени су и панои "Здрава храна" са тесктовима о здравој исхрани. Поред тога, направљен је и јестиви део изложбе који је садржао различито воће и поврће, као и домаће производе здраве хране.

 

 

Изведен је експеримент са природним индикаторима, соком од црвеног купуса и соком од вишања који мењају боју у присуству са киселим и базним супстанцама из свакодневног живота и свакодневне исхране. Као резултат добија се спектар боја у зависности од тога да ли је у питању киселина или база.

 


 

Гљиварско друштво из Ниша изложило је преко 130 врста различитих гљива, међу којима се нашла ретка врста Gestrum striatum. Учешће у овој манифестацији узели су ученици и учитељи другог разреда, актив наставника биологије и хемије и ученици виших разреда.