ИЗБОР ЗА НАЈТОЛЕРАНТНИЈЕ УЧЕНИКЕ НАШЕ ШКОЛЕ

 

12. ЈУН 2019.

 

Као  и  у претходне три године, на иницијативу ученичког Тима за медијацију и овог јуна смо бирали најтолерантније ученике. У избору су учествовали сви ученици од 5. до 8. разреда, гласајући анонимно на припремљеној анкети. Да би неко понео епитет најтолерантнијег ученика треба да испуни следеће критеријуме :
1. Комуницира са свим ученицима и помаже свим ученицима у одељењу
2. Иницира процес сарадње међу ученицима (у учењу, извођењу заједничких активности у одељењу, дружењу )
3. Иницира организацију хуманитарних активности (финансирање излета, екскурзија и бесплатних улазница, различитих врста помоћи) за другове који су у стању потреба.
4. Ужива поверење у вршњачкој групи
5. Никада не изазива  сукобе и помаже у откривању ризика од  вршњачких сукоба


Ове критеријуме требало је да потврди више од 50 % ученика из одељења.
Најтолерантнијим ученицима 8. разреда уручене су похвалнице на завршном родитељском састанку 4.6.2019. године, а ученицима 5, 6. и 7. разреда похвалнице ће бити уручене на Видовданској свечаности.


Поносни смо на овакве ученике и честитамо им на избору.

 

ОДЕЉЕЊЕ

ИМЕ И ПРЕЗИМЕ

 

5-1

Павле Вучетић

5-2

Ненад Маринковић

5-3

Тијана  Гајић

5-4

Лена Николић

6-1

Боривоје Ђорђевић

6-2

Лука Станојевић

6-3

Анастасија Сретић

6-4

Бошко Вучковић

7-1

Авдула Медина

7-2

Тамара Вуковић

7-3

Андреј Јововић

7-4

Ирена Анђелковић

8-1

Александра Благојевић

8-2

Милан Илић

8-3

Димитрије Стевановић

8-4

Христина Гајић

 

 

 

 

ОТВАРАЊЕ НОВОГ
ИНФОРМАТИЧКОГ КАБИНЕТА

 

01. АПРИЛ 2019.

 

 

У нашој школи је у понедељак 1.4.2019. године одржана церемонија примопредаје 10 десктоп рачунара у укупној вредности од 3000 евра. У име Ротари дистрикта и иностраних партнера, донатори су Ротари клуб Ниш „Константин Велики“ и Ротари клуб Софија „Триадитса“. Церемонији примопредаје присуствовали су чланови Ротари клуба из Ниша и Софије и градски већник за образовање Мирко Зечевић. С поносом истичемо да смо једна од ретких школа у граду која поред информатичког кабинета за ученике виших разреда, сада има и информатички кабинет искључиво за нижу наставу, односно за ученике од првог до четвртог разреда.

 

 

У овом кабинету наши најмлађи ђаци имаће наставу предмета „Од играчке до рачунара“, моћи ће да користе дигиталне уџбенике, а биће формирана и информатичка секција коју ће водити учитељи и наставница информатике Милијана Красојевић. Врло је важно да деци од најранијег узраста говоримо о безбедности на интернету и да им скренемо пажњу на опасности које тамо вребају, односно да им укажемо и на предности и на мане интернета.

 

 

Гала Илић, ученица 3/3, каже да су она и њени другари пресрећни што ће имати могућност да и у школи раде и уче на рачунарима већ сада, а не тек од петог разреда. Урош Брковић из одељења 3/3 захваљује се донаторима и каже да ће сада настава свих предмета бити занимљивија. Информатички кабинет за најмлађе има пројектор и петнаест рачунара, пет рачунара су ученици четвртог разреда освојили у такмичењу „Игре без граница“ које је организовала ГО Медијана.

 

 

 

 

ПРЕВЕНЦИЈА И КОНТРОЛА
ХРОНИЧНИХ НЕЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ

 

13. ДЕЦЕМБАР 2018.

 

Поштовани,

Покрајински секретаријат за здравство припремио је 32 кратка ТВ формата, 2 ТВ спота и 8 анимираних филмова едукативног садржаја погодних за презентовање ученицима и њиховим родитељима о појединим појавним облицима болести зависности.
Серијал ових ТВ емисија, под називом „Ти одлучи” доступан је на сајту www.tiodluci.rs
Препоручујемо да ученике и њихове родитеље упутите на наведени сајт где могу наћи одговоре стручњака и сигурне информације у вези са заштитом и превенцијом здравља.

 


МИНИСТАР

Младен Шарчевић

 

 

 

ЂАЦИ ПРВАЦИ ДОБИЛИ ШКОЛСКЕ УНИФОРМЕ

 

01. НОВЕМБАР 2018.

Данас су сви ученици првог разреда са територије општине Медијана, на поклон добили школске униформе. Униформе је ђацима-првацима поклонила ГО Медијана.

 

 

 

 

 

УВОЂЕЊЕ ШКОЛСКИХ УНИФОРМИ

 

21. ФЕБРУАР 2018.

Наша школа прва је у Србији увела униформе за запослене. Од 21. фебруара поносно их носи и наставно и ненаставно особље на челу са директорком школе. Оне су израз лојалности школи и промовисања пристојности у одевању.Тиме штитимо достојанство просветних радника, наше знање и умеће и стављамо акценат на оно што носимо у себи, а не на себи.
Идеја је потекла на Наставничком већу, где се разговарало о кодексу облачења, укусу и неукусу и како различите стилове облачења свести на пристојну меру која приличи професији просветара. Униформе су тегет боје, женски мантили имају мале карнере на рукавима и као украсни детаљ брош-машну. На њима је и грб школе за који су идејно решење дали ученици. Мушки мантили су класични са руском крагном и грбом школе на џепу. Помоћно техничко особље носи црвене униформе.
Деца су била изненађена нашим новим изгледом, али су нас одмах и питали када ће их и оно обући. А то нам је и био циљ, да они сами пожеле униформе, а не да им их ми намећемо.

 

 

 

 

 

ЗОНА БЕЗ МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА

 

01. СЕПТЕМБАР 2017.

 

Од 1. септембра 2017. године у нашој школи више се на часовима, у ходницима и дворишту школе не чује звоњава мобилних телефона. Ова одлука важи за ученике, али и за запослене у школи који своје телефоне могу да укључе само у наставничкој канцеларији. Исто правило важи и за посетиоце школе. Идеја је потекла од мајке једног ученика и врло брзо смо је сви прихватили. Тако је наша школа постала прва образовна установа у граду без мобилних телефона. Поносни смо због ове одлуке, посебно сада када се у јавности све више говори о томе како је у Француској донет закон о забрани употребе мобилних телефона у школама. Циљ нам је био побољшање комуникације међу децом и наставницима, а затим и међу децом и родитељима. Ученици су због превелике употребе мобилних телефона заборавили међусобно да разговарају, да се друже, да решавају проблеме разговором. Сада је звоњаву телефона заменио жагор и смех ученика. Када смарт телефони буду неопходни у настави ученици ће их користити, али тада ће им једина сврха бити учење. За све непредвиђене ситуације свима је на располагању шест фиксних телефонских линија. Одлуку да школа постане зона без мобилних телефона никако не треба схватити као казнену меру већ као формирање једне лепе навике и пристојног понашања.