НАЦИОНАЛНИ КОНТАКТ ЦЕНТАР

ЗА БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ

 

ОДРАСЛИ И ДЕЦА МОГУ ПРИЈАВИТИ ЗЛОУПОТРЕБУ ИНТЕРНЕТА ИЛИ УГРОЖАВАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ НА БРОЈ ТЕЛЕФОНА 198-33


 

ИНТЕРНЕТ

Интернет је јавна доступна глобална компјутерска мрежа која заједно повезује рачунаре и мреже рачунара. Интернет је "глобална рачунарска мрежа" која се састоји од кућних, академских, пословних, војних и владиних мрежа које међусобно размењују информације и услуге. Почеци интернета се вежу за стварање АРПАНЕТ-а, 1969. године, мреже рачунара под контролом Министарства одбране САД.
Оног момента када је интернет постао широко доступан сви смо добили бесконачне могућности за комуникацију, информисање, учење, забаву... У последње време за све више ствари се ослањамо на интернeт. Јако је важно да научимо о основама рада на интернету, да сазнамо које су то акције које могу да нас доведу у нежељену ситуацију. Mорамо знати које су потенцијалне последице наших активности на интернету. Морамо бринути о својој безбедности и безбедност свог рачунара? Развој савремених комуникацијских технологија доводи до појаве новог облика насиља коришћењем информационих техноголија, електронског насиља. Насиље преко интернета, познато као cyberbullying, је појам за сваку комуникациону активност информационим технологијом која се може сматрати штетном за појединца или групу. На интернету се можемо срести са различитим облицима насиља. Најчешћи облици на интернету су: хакерисање, "сајбер булинг" или вршњачко насиље у виртуелном свету, трговина децом и младима, као и разни облици сексуалног злостављања.

 


БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ

 

На интернету могу да буду угрожени наша приватност и репутација, опљачкан наш новац на банкарским рачунима, онеспособљен наш рачунар... Чак и лична и породична безбедност могу да буду угроженa ако се неопрезно понашамо на интернету.

Рачунар који користимо за сурфовање и сличне активности мора да има програм за препознавање и уништавање вируса који би могли да нанесу штету нашем рачунару и подацима на њему. На интернету постоје сајтови и садржаји на којима можемо лако да заразимо наш рачунaр, али и да доживимо неку непријатност или да будемо преварени. Без обзира на све врсте техничке заштите никад нећемо бити потпуно заштићени и много тога зависи од нашег клика. Оно што сви ми морамо да знамо и прихватимо је да се већина злоупотреба дешава управо нашом непажљом изазваном знатижељом и незнањем.

 

ДЕСЕТ ПРАВИЛА ЗА СИГУРНО СУРФОВАЊЕ

- Редовно ажурирајте и надограђујте оперативни систем рачунара и антивирусни програм. Обавезно инсталирајте антивирусни програм, у случају да га немате.

- Користите сигурне браузере са безбедносним екстензијама и редовно их надограђујте.

- Интернетом се користите одговорно и понашајте се као да сте на јавном месту јер на Интернету важе идентична правила; то значи да се крађа, напад и говор мржње кажњавају као и другде.

- Немојте веровати свим информацијама које пронађете и користите их разборито.

- Немојте користити садржај којег преузмете пре него га проверите и водите рачуна од кога и одакле преузимате материјал.

- Не шаљите поверљиве информације електронском поштом; не остављајте адресу електронске поште на страницама које су доступне свима.

- Немојте преузимати и дистрибуирати комерцијални материјал јер у супротном чините кривично дело.

- Незнање не оправдава; рачунар не може починити прекршај, али ви можете. Ако вам је нешто нејасно или нисте упознати са неком услугом, питајте стручњака. Свака озбиљнија интернет услуга има службу која одговара на корисничке упите.

- Одјавите се из било које странице у коју сте претходно били регистровани.

- Користите проверене странице, поготово у ситуацији кад остављате осетљиве приватне податке те кад користите он-лине финансијске услуге.

Приручник “Дигитално насиље – превенција и реаговање” намењен је ученицама и ученицима, наставницама и наставницима, родитељима, као и свима који раде на заштити деце и младих од насиља, злостављања и занемаривања.   Публикација Дигитално насиље – превенција и реаговање објављена је у оквиру програма Развој капацитета система за борбу против насиља, злостављања и злоупотребе деце путем интернета који су, уз финансијску подршку Владе Велике Британије, реализовали Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Педагошко друштво Србије и УНИЦЕФ. Публикација је такође део пројекта Зауставимо дигитално насиље који реализују Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, УНИЦЕФ и компанија Теленор.

 

ПРЕУЗМИ ПРИРУЧНИКЕ:

''Дигитално насиље – превенција и реаговање''

Microsoft-ов водич за родитеље