ЗАВРШНИ ИСПИТ 2024.

 

 

 

https://mojasrednjaskola.gov.rs/

 

еВежбаоница

 

 

 

ПОСЛЕДЊА МОГУЋНОСТ ПРОМЕНЕ ИЗАБРАНОГ ПРЕДМЕТА

 

По Календару активности од 8. до 11. априла 2024. могуће је променити изабрани предмет. Ово је уједно и последња прилика за ову активност. Евентуална промена се мора пријавити у школи од стране родитеља/старатеља ученика.

 

 

 

 

САЈАМ ПРОФЕСИОНАЛНЕ ОРИЈЕНТАЦИЈЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОБНИ ЗАВРШНИ ИСПИТ

 

Пробни завршни испит за ученике VIII разреда је одржан у петак и суботу, 22. и 23. марта 2024. године.

Ученици су у петак, са почетком  у 13:00 часова, полагали тест из математике, док је у суботу, у 9:00 часова био тест из српског, односно матерњег језика, док је  тест из изабраног предмета одржан у 11:30 часова.

 

На огласној табли је претходно објављен јединствени списак ученика наше школе који полажу пробни завршни испит 2024. године.

 

У седмици која предстоји предметни наставници урадиће детаљну анализу пробног завршног испита са сваким учеником појединачно,

Одељењске старешине ће анализирати процедуралне грешке и дати додатна појашњења.

 

 

 

 

 

 

ПРИЈАВА ЗАВРШНОГ ИСПИТА

 

Од 1. децембра 2023. на порталу Моја средња школа биће доступна опција за подношење пријава за полагање ЗИ и биће отворена до 29. децембра 2023.

Пријава Завршног испита подразумева избор једног од предмета (физика, хемија, биологија, географија и историја) који ће ученик полагати као трећи тест.

Моле се родитељи да ове активности заврше до 22. децембра. Остатак термина упоребиће се за детаљну проверу пријава свих ученика.

Уколико се појаве недоумице, родитељи и/или ученици могу да се консултују са својим одељењским старешинама и члановима школске уписне комисије.

УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВУ ЗАВРШНОГ ИСПИТА

 

УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВУ ЗАВРШНОГ ИСПИТА

 

 

 

 

ПОРТАЛ МОЈА СРЕДЊА ШКОЛА

 

 

https://mojasrednjaskola.gov.rs/

 

На часу информатике и рачунарства сви ученици осмог разреда наше школе упознати су са порталом Моја средња школа и свим функционалностима портала који омогућава:

  • проверу података на основу којих ће ученик бити рангиран
  • подношење електронске пријаве за полагање пријемних испита
  • подношење приговора на резултате завршног испита
  • подношење електронске листе жеља
  • подношење електронске пријаве за упис у средњу школу

 

 

На Порталу Моја средња школа можете проверити све евидентиране податке за конкретног ученика, али и пронаћи све статистичке податке о основним и средњим школама, као и друге информације које могу помоћи у правилном одабиру будуће школе.

Порталом Моја средња школа управља Министарство просвете и одговорно је за садржај који се на њему налази, а у складу са политиком приватности и Законом о заштити података о личности.

 

Упутство за коришћење портала

 

 

еВежбаоница

 

Портал еВежбаоница омогућава ученицима да кроз решавање задатака проверавају своје знање током припрема за завршни испит на крају основног образовања и васпитања. Задаци из седам предмета (српски језик/матерњи језик, математика, физика, хемија, биологија, географија и историја), распоређени су према тежини на три нивоа – основни, средњи и напредни ниво, а састављени су на основу образовних стандарда.

 

 

 

Списак образовних профила по школама

и квоте са списком уписаних ученика

 

 

 

Правилник о упису ромских ученика у средње школе

 

 

 

ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ

 

Специјализовани образовни профили је општи назив за све образовне профиле за чији упис је потребно испуњење додатних услова, односно полагање пријемних испита ради провере изузетних, односно посебних способности и склоности.

Напомена: Ученици који полажу пријемни испит треба да полажу и завршни испит!

 

 

 

УПУТСТВО ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ЛИСТЕ ЖЕЉА

 

Јединствена шифра је број који је сваки ученик добио пре полагања тестова у оквиру завршног испита. Ту јединствену шифру треба уписати и на листу жеља у врху. Испод је потребно да упишете и назив основне школе коју сте завршили, а поред тога и место у ком се основна школа налази. Име и презиме ученика, као и једног родитеља неопходни су подаци које је потребно унети на листу жеља. За сваки податак одређено је посебно поље.

 

Попуњену листу жеља мора да потпише један од родитеља. Због тога је потребно да ученици дођу са једним од родитеља у школу на дан када се попуњава листа жеља.

 

Листу жеља је врло важно попунити по свим правилима, јер неправилно попуњене листе неће бити узете у обзир, па је могуће да дете у првом уписном року не буде примљено!

Шифра образовног профила обавезно мора да буде написана латиницом онако како је написана и у Конкурсу за упис у средње школе. Обавезно проверите тачност уписане шифре јер је она најзначајнији податак на листи жеља. Шифра се састоји од 11 знакова, односно слова и бројева.

Назив школе се уписује у поље поред шифре жељеног образовног профила.
Назив образовног профила је додатна информација којом се потврђује да је образовни профил који је наведен шифром жељени смер те средње школе. На листи жеља мора се написати целокупни назив образовног профила онако како је написан у Конкурсу.
Проверите да ли се све три ставке које се морају уписати поклапају.
Попуните свих 20 ставки образовних профила. На прво место треба ставити оно што је прва жеља матуранта.

После тога саветујемо да наведете и друге образовне профиле који се налазе у школи првог избора. Ово је битно због тога што је важно да дете упише школу коју жели. У листу жеља не треба уносити школе за које ученик нема афинитета, јер би на основу бодова и места жеље на листи ученик могао бити распоређен баш у ту школу.

Смерове поређајте по нивоу заинтересованости. То значи да је како листа одмиче заинтересованост за смерове које уписујете све мања. Битно је да у првих неколико смерова упишете баш оне смерове које бисте највише волели да похађате.
Имајте у виду број поена који је ученик остварио.

Уколико су све жеље у листи жеља нереалне или на граници, постоји велика шанса да ученик остане нераспоређен у првом уписном кругу.