НАЦИОНАЛНИ КОНТАКТ ЦЕНТАР

ЗА БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ

 

РОДИТЕЉИ И ДЕЦА МОГУ ПРИЈАВИТИ

ЗЛОУПОТРЕБУ ИНТЕРНЕТА

ИЛИ

УГРОЖАВАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ

НА БРОЈ ТЕЛЕФОНА

 

19833

 

ИЛИ

 

Еmail: bit@mtt.gov.rs


 

НАЦИОНАЛНА ПЛАТФОРМА "ЧУВАМ ТЕ"

 

 

 

https://cuvamte.gov.rs/

 

 

Национална платформа „Чувам те“ представља прву националну платформу за превенцију и заштиту од насиља у школама у Србији. Платформа има за циљ координицију и јачање интерсекторске сарадње свих надлежних институција у борби против насиља (Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства унутрашњих послова, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства за бригу о породици и демографију, Министарство здравља, синдикалних организација које представљају просветне раднике и организација цивилног друштва). Поред вршњачког насиља, које је у фокусу ове платформе, она представља и алат који ће нам помоћи у борби против насиља према свим запосленима у установама образовања и васпитања широм Србије. Платформа садржи информативни материјал, обуке за ученике, родитеље и запослене у установама образовања и васпитања. У оквиру сегмента информисања могу се пронаћи информације о облицима насиља, препознавању и поступању у случајевима насиља, злостављања и занемаривања у складу са званичним процедурама надлежних ресора. На платформи ће се континуирано објављивати едукативни материјали из области превенције и заштите од насиља, које ће припремати сарадници надлежних министарстава. Едукативни садржаји су намењени свим родитељима, наставницима и ученицима. Ученици основношколског узраста ће обуке похађати самостално, али уз претходну сагласност родитеља или старатеља, у складу са Законом о заштити података о личности. Трећи део платформе који се односи на пријављивање насиља је у процесу израде. Националној платформи „Чувам те“ приступа се преко домена cuvamte.gov.rs.

 

ДАН БЕЗБЕДНОГ ИНТЕРНЕТА 2023.

У нашој школи се већ дужи низ година обележава Дан безбедног интернета. У овогодишњим активностима су учествовали ученици од V до VIII разреда, укључујући и ученике из Клуба за учење. Сви часови информатике и рачунарства, ове седмице, су посвећени теми „Заједно до безбеднијег интернета“.
Реализоване су следеће активности:
Постављање паноа у холу школе „Заједно до безбеднијег интернета“.
Упознавање ученика са Националном платформом за превенцију насиља које укључује децу „Чувам те“ (https://cuvamte.gov.rs/) и посебан осврт на дигитално насиље.
Одгледане су видео лекције за ученике „Појам интернета, друштвених мрежа и електронског насиља“ и „Како се заштитити на интернету и друштвеним мрежама“. Видео материјали су део кампање Одељења за високотехнолошки криминал при Министарству унутрашњих послова.
Разговори на тему безбедности деце на интернету, размена искустава и ставова везаних за употребу интернета (критички осврт на информације са интернета, претеривање са употребом, последице по здравље, несвесно остављање личних података, замке на интернету, правила лепог понашања...).
Ученицима је представљена едукативна игрица „Безбедни на интернету“ у којој треба открити исправан начин разрешења различитих ситуација у којима се могу наћи тинејџери којима је интернет саставни део живота.
Одељењске старешине су родитељима поделиле Онлајн водич за родитеље под називом БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ.

 

 

 

 

 

 


 

ДАН ДЕВОЈЧИЦА У ИКТ СЕКТОРУ 2022.

 

АПРИЛ 2022.

Манифестација Дан девојчица у ИKТ сектору, која ове године носи назив А1 Дан девојчица у ИKТ сектору, у организацији Удружења пословних жена Србије (УПЖ Србије), која укључује првенствено ученице завршних разреда (7. и 8. разред) основне школе, организује се и ове године као и претходне, али овога пута је остављена могућност посета девојчица компанијама.

 

Поводом Дана девојчица у ИKТ сектору 2022. наставница информатике Милијана Kрасојевић повела је заинтересоване девојчице из 8. разреда у посету нишкој софтверској фирми CodemancyStudio. Даме запослене у овој ИKТ компанији представиле су своју фирму, своје улоге, из које су струке, на којој позицији раде, како је текао њихов почетак и развој каријере. Наше осмакиње имале су много питања и биле јако заинтересоване за њихов рад.

 

 

 

 

ДАН БЕЗБЕДНОГ ИНТЕРНЕТА 2022.

 

 

21-25. ФЕБРУАР 2022.

Сваког фебруара се кроз серију догађаја и активности у целом свету указује на значај едукације и заштите деце на интернету. Употреба интернета пружа неограничене могућности за комуникацију и учење, али треба да будемо свесни и ризика које то окружење носи са собом. Родитељи и наставници треба да пруже подршку деци како би они искористили могућности дигиталног доба и били опремљени адекватним вештинама да ефикасно и безбедно користе савремене технологије.

 

У овогодишњим активностима учествовали су сви ученици од V до VIII разреда.
Активности су следеће:

  • Разговори на тему безбедности деце на интернету, размена искустава и ставова везаних за употребу интернета (претеривање са употребом, последице по здравље, несвесно остављање личних података, замке на интернету, правила лепог понашања...).
  • Ученици су решавали онлајн тест који се односио на појмове који су везани за интернет (fishing, spam, sharenting, malware…)
  • Главна идеја овогодишњих активности је била креирање водича за родитеље под називом Безбедност деце на интернету. У свим фазама стварања овог водича активно су учествовали ученици.
  • Сваки ученик је имао задатак да формулише један или више савета за родитеље који су по њиховом мишљењу, од највећег значаја.
  • Ученици су своје савете који треба да се нађу у водичу за родитеље постављали на виртуелну таблу преко апликације Padlet.

 

 

  • Све објаве су класификоване, уређене и на основу њих је креиран Онлајн водич за родитеље под називом БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ који се налази на линку: 

 

БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ

- ВОДИЧ ЗА РОДИТЕЉЕ -

 

 

 

 

 

 

ДАН БЕЗБЕДНОГ ИНТЕРНЕТА 2021.

 

9. ФЕБРУАР 2021.

 

 

Дан безбедности на Интернету установљен је 2004. године на иницијативу Европске уније, која промовише безбедну употребу Интернета међу децом и младима. Од тада се сваког фебруара кроз серију догађаја и активности у целом свету указује на значај едукације и заштите деце.

Употреба Интернета пружа неограничене могућности за комуникацију и учење, али треба да будемо свесни и ризика које то окружење носи са собом. Родитељи и наставници треба да пруже подршку деци како би они искористили могућности дигиталног доба и били опремљени адекватним вештинама да ефикасно и безбедно користе савремене технологије.

 

Порука ученицима који користе Интернет је једноставна: Истражујте свет Интернета и користите све његове предности, али будите увек на опрезу и посаветујте се са родитељима, наставницима и својим другарим када год наиђете на нешто сумњиво.

 

Порука родитељима: Распитајте се о свим опасностима које носи овај виртуелни свет. Важно је да ваша деца у вас имају пуно поверење и да разговарате са њима о предностима и манама коришћења нових технологија.

 

Годинама уназад, наша школа организује кампању за паметно и безбедно коришћење дигиталних технологија. Свесни смо да децу не можемо изоловати од Интернета, али можемо утицати на формирање њихове дигиталне писмености.

 

Ове школске године Дан безбедног интернета обележавамо ОНЛАЈН ИЗЛОЖБОМ СТРИПОВА на тему Безбедност на интернету. Стрипове су креирали наши ученици користећи апликацију Pixton.

 

VIII РАЗРЕД

Сташа Титин
Николија Миловановић
Бела Дабић https://share.pixton.com/qm3xu5b
Мила Бубањ
Боривоје Ђорђевић https://share.pixton.com/qm13hxg
Алекса Голубовић https://share.pixton.com/qmg21pf
Уна Горановић https://share.pixton.com/qmv6yyj
Павле Јовановић https://share.pixton.com/qmv6yyj
Александра Крстић https://share.pixton.com/qmhj4zf
Владислава Благојевић
Милица Ђорђевић https://share.pixton.com/qmmp86f
Вук Миленковић https://share.pixton.com/qm2v6ef
Данило Пеневски https://share.pixton.com/qmrd6pg
Милица Радуловић https://share.pixton.com/qmh564h
Павле Васовић https://share.pixton.com/qm2przj
Адријана Јошановић https://share.pixton.com/qm2by7e
Теодора Јовановић https://share.pixton.com/qm2znad
Андрија Јововић https://share.pixton.com/qm2hyij
Петра Вукашиновић https://share.pixton.com/qmtlvwc
Анастасија Сретић https://share.pixton.com/qmtnj0a
Емилија Васић https://share.pixton.com/qmikekh
Бошко Вучковић https://share.pixton.com/qm13hki
Катарина Недељковић https://share.pixton.com/qm2qiya
Вера Лазић https://share.pixton.com/qm1qwuj
Јана Недељковић https://share.pixton.com/qm1rlod
Сара Перић https://share.pixton.com/qmje36g
Нађа Вучковић https://share.pixton.com/qmixdwc

VII РАЗРЕД

Лана Данковић https://share.pixton.com/qm74tfg
Јана Лакићевић https://share.pixton.com/qm7tokg
Софија Радукић https://share.pixton.com/qm189yb
Софија Стојковић https://share.pixton.com/qm7bwhc
Петар Анђелковић https://share.pixton.com/qm2opca
Теа Горановић https://share.pixton.com/qm7gffd
Анђела Радовановић https://share.pixton.com/qm7do7c
Андреј Демири https://share.pixton.com/qmjedpg
Теодора Ђорић https://share.pixton.com/qm1di2h
Тијана Гајић https://share.pixton.com/qm0k4ic
Теодора Кашић https://share.pixton.com/qmzwcva
Ана Крсмановић https://share.pixton.com/qm2gu8d
Урош Миливојевић https://share.pixton.com/qm1utrc
Димитрије Николов https://share.pixton.com/qm6sx5d
Мина Ивановић https://share.pixton.com/qm2mgqf
VI РАЗРЕД
Ања Чабаркапа https://share.pixton.com/qmkhd1i
Лука Јокић
https://share.pixton.com/qmaq4jg
Ђорђе Марковић
https://share.pixton.com/qm4ajwg
Лана Вучковић https://share.pixton.com/qm74tfg
Ена Арсовски https://share.pixton.com/qmvqtni
Вук Омеровић https://share.pixton.com/qmslehi
Теодора Петровић https://share.pixton.com/qm0dz3c
Василије Миленковић https://share.pixton.com/qmk1vpc
Сара Симић https://share.pixton.com/qmdeeih
Миљана Радуловић https://share.pixton.com/qmk7wtf
V РАЗРЕД
Петар Цветковић https://share.pixton.com/qmkecmf
Матеј Милошевић
https://share.pixton.com/qmkmijc
Дарија Милојевић https://share.pixton.com/qmazi3c
Андреа Саћиповић https://share.pixton.com/qmz8ktf
Лука Симић https://share.pixton.com/qml6fqd
Филип Вељковић https://share.pixton.com/qm2ov2d
Данило Вељковић https://share.pixton.com/qm2njvi
Исидора Станојевић https://share.pixton.com/qmaw1uj
Анђелина Раденковић https://share.pixton.com/qmvgrdc
Ђорђе Пешић https://share.pixton.com/qm07ugd
Гала Илић https://share.pixton.com/qmltekf
Павле Миливојевић https://share.pixton.com/qmlwqqd
Ленка Маричић https://share.pixton.com/qm2slpi
Анђелија Стојковић https://share.pixton.com/qmyow6b
Сташа Стаменковић https://share.pixton.com/qm3x0ae
Матеја Ивановић https://share.pixton.com/qm3orde
Огњен Миленковић https://share.pixton.com/qmlb0qe
Вељко Костић https://share.pixton.com/qmleypb

 

 

Нови дигитални водич

„Деца и интернет – паметно од почетка“

 

Дигитални водич „Деца и интернет – паметно од почетка“ први је дигитални водич на српском језику, намењен првенствено родитељима/старатељима, васпитачима и учитељима деце узраста 4-8 година, али и деци и свима онима који учествују у васпитању и образовању деце и желе да се информишу о томе на које начине могу да допринесу безбедном и конструктивном коришћењу дигиталних уређаја и интернета код деце предшколског и млађег школског узраста.

Водич садржи три секције: Теме, Квиз за проверу знања о безбедности деце на интернету и Ресурси, у којима се налазе четири цртана филма за децу узраста 4-8 година, речник за дигитално доба, брошура за родитеље, Водич за безбедно и конструктивно коришћење дигиталне технологије и интернета и друге садржаје настале током пројекта.

Надамо се да ћемо помоћи родитељима/старатељима, васпитачима, учитељима, деци да истражују, уче и на безбедан начин користе што више могућности и предности једног важног културног оруђа какав је интернет.

 

https://digitalni-vodic.ucpd.rs


 

РАДИОНИЦЕ

''ЗНАЊЕМ ПРОТИВ НАСИЉА НА ИНТЕРНЕТУ''

У ОШ ''Радоје Домановић''

 

У петак, 19. априла 2019, у ОШ ‘’Радоје Домановић’’ су одржане радионице под називом ‘’Знањем против насиља на Интернету’’.
Њихов циљ је оснаживање ученика нижих разреда да се на прави начин одупру свим негативним изазовима на које могу наићи приликом коришћења интернета и других савремених комуникационих технологија.
Догађај је био интересантан јер је коришћен принцип вршњачког учења где су ученици шестог разреда били реализатори и на тај начин почели да брусе своје вештине будућих успешних едукатора.
Радионице су реализоване на велику радост и задовољство наших најмлађих другара као и наших младих и талентованих едукатора, чланова информатичке секције наше школе.

Реализатори радионица: Сташа Титин, Нађа Вучковић, Јана Недељковић, Милица Ђорђевић, Теодора Обрадовић, Тадија Петковић, Петра Вукашиновић, Ђурђија Живадиновић, Лука Станојевић, Уна Горановић, Јован Јанковић, Kатарина Недељковић, Александар Лакићевић и Адријана Јошановић.

Предметни наставник: Милијана Kрасојевић

 

 

 

 

 

ФОРУМ ТЕАТАР

ЗА

''ДАН БЕЗБЕДНОГ НА ИНТЕРНЕТА 2018.''

У ОШ ''Радоје Домановић''

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН БЕЗБЕДНОГ ИНТЕРНЕТА ове године је обележен 9. фебруара, у време зимског распуста. С обзиром на то да наша школа овај дан обележава пет година уназад, ми смо школске дане у овом месецу посветили разговорима о безбедности деце на интернету (на часовима информатике и рачунарства, часовима одељењске заједнице, у току промоције ЗОНЕ БЕЗ МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА, разних секција итд).

У уторак, 27. фебруара ученици и наставници су могли присуствовати презентацији БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ коју су припремиле ученице шестог разреда Тамара Вуковић и Нина Брковић. Ученици петог разреда, чланови секције МЛАДИ ПРОГРАМЕРИ, су извели представу ИГРИЦЕ БЕЗ ГРАНИЦЕ која је рађена по принципу форум позоришта.

Представу су припремили и реализовали: Ђурђија Живадиновић, Теодора Јовановић, Јован Јанковић, Бошко Вучковић, Теодора Обрадовић, Петра Вукашиновић, Емилија Васић, Анастасија Стојановић, Александар Лакићевић, Лука Станојевић, Боривоје Ђорђевић, Лука Станојевић и наставница информатике и рачунарства Милијана Красојевић.

Презентација и представа су са одушевљењем прихваћене и од стране Савета родитеља и заинтересованих родитеља, у среду 28. фебруара.

Поносни на нашу децу!

 

 

 

 

 

 

ИНТЕРНЕТ

Интернет је јавна доступна глобална компјутерска мрежа која заједно повезује рачунаре и мреже рачунара. Интернет је "глобална рачунарска мрежа" која се састоји од кућних, академских, пословних, војних и владиних мрежа које међусобно размењују информације и услуге. Почеци интернета се вежу за стварање АРПАНЕТ-а, 1969. године, мреже рачунара под контролом Министарства одбране САД.
Оног момента када је интернет постао широко доступан сви смо добили бесконачне могућности за комуникацију, информисање, учење, забаву... У последње време за све више ствари се ослањамо на интернeт. Јако је важно да научимо о основама рада на интернету, да сазнамо које су то акције које могу да нас доведу у нежељену ситуацију. Mорамо знати које су потенцијалне последице наших активности на интернету. Морамо бринути о својој безбедности и безбедност свог рачунара? Развој савремених комуникацијских технологија доводи до појаве новог облика насиља коришћењем информационих техноголија, електронског насиља. Насиље преко интернета, познато као cyberbullying, је појам за сваку комуникациону активност информационим технологијом која се може сматрати штетном за појединца или групу. На интернету се можемо срести са различитим облицима насиља. Најчешћи облици на интернету су: хакерисање, "сајбер булинг" или вршњачко насиље у виртуелном свету, трговина децом и младима, као и разни облици сексуалног злостављања.

 

БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ

 

На интернету могу да буду угрожени наша приватност и репутација, опљачкан наш новац на банкарским рачунима, онеспособљен наш рачунар... Чак и лична и породична безбедност могу да буду угроженa ако се неопрезно понашамо на интернету.

Рачунар који користимо за сурфовање и сличне активности мора да има програм за препознавање и уништавање вируса који би могли да нанесу штету нашем рачунару и подацима на њему. На интернету постоје сајтови и садржаји на којима можемо лако да заразимо наш рачунaр, али и да доживимо неку непријатност или да будемо преварени. Без обзира на све врсте техничке заштите никад нећемо бити потпуно заштићени и много тога зависи од нашег клика. Оно што сви ми морамо да знамо и прихватимо је да се већина злоупотреба дешава управо нашом непажљом изазваном знатижељом и незнањем.

 

ДЕСЕТ ПРАВИЛА ЗА СИГУРНО СУРФОВАЊЕ

- Редовно ажурирајте и надограђујте оперативни систем рачунара и антивирусни програм. Обавезно инсталирајте антивирусни програм, у случају да га немате.

- Користите сигурне браузере са безбедносним екстензијама и редовно их надограђујте.

- Интернетом се користите одговорно и понашајте се као да сте на јавном месту јер на Интернету важе идентична правила; то значи да се крађа, напад и говор мржње кажњавају као и другде.

- Немојте веровати свим информацијама које пронађете и користите их разборито.

- Немојте користити садржај којег преузмете пре него га проверите и водите рачуна од кога и одакле преузимате материјал.

- Не шаљите поверљиве информације електронском поштом; не остављајте адресу електронске поште на страницама које су доступне свима.

- Немојте преузимати и дистрибуирати комерцијални материјал јер у супротном чините кривично дело.

- Незнање не оправдава; рачунар не може починити прекршај, али ви можете. Ако вам је нешто нејасно или нисте упознати са неком услугом, питајте стручњака. Свака озбиљнија интернет услуга има службу која одговара на корисничке упите.

- Одјавите се из било које странице у коју сте претходно били регистровани.

- Користите проверене странице, поготово у ситуацији кад остављате осетљиве приватне податке те кад користите он-лине финансијске услуге.

Приручник “Дигитално насиље – превенција и реаговање” намењен је ученицама и ученицима, наставницама и наставницима, родитељима, као и свима који раде на заштити деце и младих од насиља, злостављања и занемаривања.   Публикација Дигитално насиље – превенција и реаговање објављена је у оквиру програма Развој капацитета система за борбу против насиља, злостављања и злоупотребе деце путем интернета који су, уз финансијску подршку Владе Велике Британије, реализовали Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Педагошко друштво Србије и УНИЦЕФ. Публикација је такође део пројекта Зауставимо дигитално насиље који реализују Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, УНИЦЕФ и компанија Теленор.

 

ПРЕУЗМИ ПРИРУЧНИКЕ:

''Дигитално насиље – превенција и реаговање''

Microsoft-ов водич за родитеље