Делегација Министарства образовања и истраживања Републике Молдавије у посети нашој школи

 

15. НОВЕМБАР 2023.

Министарство просвете угостило је делегацију Министарства образовања и истраживања Републике Молдавије, коју је предводила државна секретарка Валентина Олару, са којом су разговарали о подстицању квалитетног образовања подржавањем школа, њихових заједница и релевантних образовних институција у борби против дискриминације у образовању кроз примену Референтног оквира компетенција за демократску културу Савета Европе.

Наши гости били су и саветница за стратегију и развој образовања Министарства просвете Снежана Вуковић, начелник школске управе Предраг Нешовић и просветна саветница Јасмина Гејо.
Скуп је организован у циљу размене искуства јер је наша школа препозната као пример добре праксе у примени образовања за демократску културу.

 

 

 

 

Представници Министарства просвете представили су своја и искуства школа из Србије у примени компетенција за демократску културу. Представљена је и подршка која је обезбеђена и развијена путем пројекта „Квалитетно образовање за све“.

На скупу који је организован у циљу размене искуства истакнуто је да је стицање компетенција за демократску културу процес који захтева време за промишљање, истраживање, пропитивање и није део једног, специфичног, предмета или лекције. Истакнуто је да је за стицање ових компетенција потребна подршка наставника и породице, али и других људи у заједници, због чега је потребна интеракција свакодневно и на различите начине кроз реалне животне ситуације које су прилика за учење.

 

Представници Министарства просвете су истакли да су да су, у сарадњи са партнерима, развијени различити механизми подршке школама како би концепт образовања о људским правима и образовања за људска права заживео у наставним и ваннаставним активностима.

У образовном систему Србије креирамо демократску културу и окружење за примену компетенција за демократску културу, градећи толерантна и креативна друштва будућности“ поручили су представници Министарства просвете Републике Србије.

 

Током сутрашњег дана, делегација Министарства образовања и истраживања Републике Молдавије посетиће Основну школу „Радоје Домановић“ у Нишу, која је пример добре праксе у примени образовања за демократску културу.

 

Референтни оквир компетенција за демократску културу представља резултат консултација и провера у државама чланицама Савета Европе, а израђен је на заједничким начелима демократских друштава. Студијска посета делегације Министарства образовања и истраживања Молдавије организована је уз подршку Канцеларије Савета Европе у Београду.

 

 

 

ДА ЛИ СМО ЗАБОРАВИЛИ СТАРЕ ИГРЕ?

 

ОКТОБАР 2023.

Нисмо! На часовима грађанског васпитања са наставницом Недом Недовић Спасић, ученици су се играли са уживањем, а научили су и неке старе игре за које нису ни знали. Развијали су моторику и тимски дух.

 

 

 

 

 

 

 

Гостовање наших ученика на "БАНКЕР" радију

 

СЕПТЕМБАР 2023.

 

Нши ученици осмог разреда Исидора Станојевић 8/3, Сташа Стаменковић 8/4, Стефан Станковић 8/1 и Милун Тодоровић 8/1 били су гости "Банкер" радија.
Говорили су о својим успесима на такмичењима, учешћу у многим школским пројектима и плановима за будућност.

 

 

 

 

 

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА Удружења ветерана органа безбедности и Војне полиције

 

23. СЕПТЕМБАР 2023.

 

Удружење ветерана органа безбедности и војне полиције Србије Свечаном академијом у Дому Војске Србије у Нишу у присуству представника Владе Републике Србије, Министарства одбране и Војске Србије, Града Ниша, многобројних ветерана из свих крајева Републике Србије, чланова породица погинулих припадника и великог броја гостију, обележило је другу годишњицу од оснивања удружења.

Гостима се обратио председник Скупштине удружења Тодор Петковић, сумирао активности и постигнуте резултате рада удружења од оснивања, истакавши да су наишли на велику подршку Министарства одбране, бивших и садашњих припадника органа безбедности и Војне полиције и других грађана који су препознали значај неговања родољубивих и слободарских традиција и неговања културе сећања и пијетета према жртвама.

Међу званицама су се нашле и директорка ОШ "Радоје Домановић" Душица Тричковић и наша Маша која је отпевала једну нумеру пред гостима.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Донација Ротари клуба основним школама - дронови и роботићи у настави

 

19. СЕПТЕМБАР 2023.

 

Данас су у Официрском дому представницима основних школа даровани дронови и mBot роботи који ће се користити у настави информатике и технике и технологије. Представнице наше школе биле су директорка Душица Тричковић, наставница информатике и рачунарства Милијана Kрасојевић и наставнице технике и технологије Верица Јанкелић и Светлана Ђорђевић.

Донација је део акције Ротари клуба основним школама која се реализује кроз пројекат "За лепшу школу" у сарадњи са Министрством просвете. Дронови ће се користити у настави као наставно средство за учење програмских језика Scratch и Python.

 

 

 

 

 

 

 

Књижевни концерт

у оквиру Тридесет друге међународне Књижевне колоније Сићево

 

СЕПТЕМБАР 2023.

 

Овогодишње традиционално окупљање књижевника у Сићеву почиње у уторак 12. септембра, по тридесет други пут.

 

Ове године и наша Школа је у агенди овог дивног догађаја! Хвала у име деце на дивном поклону!

 

Правилном развоју деце, формирању укуса и система вредности сигурно доприноси и квалитетна музика и књижевност.Како заштитити децу од неукуса и усмерити их на квалитетну музику и књижевност? Морате им понудити оно што је добро и квалитетно и објаснити им зашто је то добро и важно да се слуша или прочита. Зато смо срећни и почаствовани јер су се наша деца данас дружила са Александром Петровићем, познатијим као Аца Селтик, музичарем, водитељем и књижевником. Разговарали су о рок музици и књижевним делима која су била инспирација познатих рок нумера. Наша Исидора Станојевић одсвирала нам је на гитари своју омиљену рок песму, а затим се говорило о текстовима песама, да ли у њима видимо и неко скривено значење, колико је битно свему критички приступити и добро промислити и зашто је важно бити начитан и елоквентан. Читали смо и песме из најновије књиге Александра Петровића "Кућа од песама" и срећни смо што ће се ова збирка песама налазити у нашој библиотеци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТЕМАТСКИ ДАНИ У ДРУГОЈ НЕДЕЉИ

ШКОЛСКЕ 2023/2024. ГОДИНЕ

 

СЕПТЕМБАР 2023.

 

Наша домовина - богатство различитости

Ученици одељења 3/3 и 3/4 су учили кроз игру и забаву о домовини, сарадњи, толеранцији, мултикултуралности, уважавању различитости, пријатељству, слози...

 

 

 

 

 

Ученици наше школе су као љубитељи уметности посетили изложбу ретроспективе дела ,,Симе Чемерикића" у Синагоги.

 

 

 

 

Тематски дан и упознавање локалне историје Ниша - одељење 5/3 са наставником историје

 

 

Ученици 3/2 су са својом учитељицом посетили Дечију библиотеку и учествовали у радионици на тему "Три века нишке тврђаве". Ученици су учествовали у изради макета и одгледали документарни филм.

 

 

 

Наши прваци са са својом учитељицом су савладали наставну јединицу из математике: Напред, назад, горе, лево, десно - а ускладу са темом дана: "Ја и други".

 

 

 

 

 

 

СРЕЋАН ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ 2023/2024. ГОДИНЕ

 

АВГУСТ 2023.

 

 

 

 

 

Смернице за организацију и реализацију образовно – васпитног рада у школској 2023/2024. години

 

АВГУСТ 2023.

 

Узимајући у обзир последице мајских трагедија, а како би се обезбедио континуитет у образовно-васпитном раду и достизање циљева образовања и васпитања Министарство просвете је свим школама упутило Смернице за организацију и реализацију образовно-васпитног рада у основним и средњим школама у школској 2023/2024. години са посебним нагласком на унапређивање васпитног рада са ученицима.

 

Основни циљ образовно-васпитног рада у школској 2023/2024 представља развој позитивних људских вредности код ученика и унапређивање односа заснованих на међусобном поштовању, сарадњи и солидарности уз уважавање различитости.

 

Дате Смернице посебно истичу јачање васпитне улоге школе унапређивањем ваннаставних активности, што не значи да се васпитање не одвија и кроз редовну наставу, већ да ваннаставне активности, које нису новина нашег образовног система, добијају важну улогу као недовољно искоришћени потенцијал васпитног делања школе. Стратегија образовања у Републици Србији до 2030. године посебну пажњу посвећује обезбеђивању доступности ваннаставних активности свим ученицима, подстицању ученичког учешћа у ваннаставним активностима, као и њиховој афирмацији на нивоу школе и шире заједнице.

 

Смернице за организацију и реализацију образовно – васпитног рада у школској 2023/2024. години

 

 

 

 

 

ПРОСЛАВА 120 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

ОШ "РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ"

 

JУН 2023.

Свечаном академијом у Народном позоришту којој су присуствовали бивши и садашњи ученици, колектив, родитељи, пријатељи и сарадници школе, представници Града и Школске управе наша школа “Радоје Домановић” обележила је 120 година постојања и рада. Школа је за то време мењала називе, прошле су многе генерације ученика, али циљ је увек био исти - образовање и васпитање деце у духу правих вредности.

 

Свечаност је почела плесом наших малих матураната на платоу испред позоришта. А настављена представом о историјату школе коју су припремили Наталија Миленковић и Иван Марковић. Са хором су вредно вежбале Виолета Дејановић и Снежана Николић.

 

Од 1903. године кроз поп Вељину кућу, затим школу "Краља Александра", “Маршала Тита” и садашњег назива “Радоје Домановић” пролазиле су генерације деце која су касније постајала успешни и угледни људи. Оно што је нама најважније је да нашој деци дамо добре узоре и примере, па смо током академије промовисали наше бивше ученике који су сада успешни и добри људи.

 

Представили су се и наши мали виолинисти Срна и Михајло, а са оркестром Зорана Мартиновића запевала је и Биља Крстић.

 

Треба сачувати традицију са једне стране, али и ићи заједно са напредним технологијама. Ма где били и шта год радили нама је фокус на правим вредности и томе учимо све наше ђаке. И ову прилику смо искористили да покажемо да бринемо о животној средини па смо приказали и ревију са моделима од рециклираног материјала коју су припремиле Галина Шепа и Гордана Рако. Наш циљ је заједнишво, солидарност, сарадња, како нас запослених тако и са децом и родитељима. Желимо да нашу децу вратимо књизи и уметности, односно правим вредностимa.

 

 

 

 

 

 

УЧЕНИЦА ГЕНЕРАЦИЈЕ

И СПОРТИСТКИЊА ГЕНЕРАЦИЈЕ 2008.

 

JУН 2023.

 

 

 

 

 

С поносом испратисмо још једну дивну генерацију малих матураната. Желимо им да са осмехом на лицу успешно крче свој пут.
Научили смо их да буду одговорни, несебични, емпатични, хумани, толерантни.

 

Носиоци Вукове дипломе генерације 2008.

 

8/1
Лана Вучковић
Милица Вуликић
Матија Стефановић
Екатарина Папић
Ања Чабаркапа

 

8/2

Теодора Петровић

 

8/3

Нађа Југовић
Ленка Златковић
Михајло Митић
Јелена Алексић
Лена Ристић

 

8/4

Андреа Ђорђевић
Сара Симић
Миљана Радуловић
Немања Митић

 

Кандидати за ученика генерације:

Милица Вуликић
Лана Вучковић
Теодора Петровић
Нађа Југовић
Андреа Ђорђевић

 

Ученица генерације:

ЛАНА ВУЧКОВИЋ

 

Кандидати за спортисту генерације:

Петра Вучић
Теодора Лазић

 

Спортисткиња генерације:

ПЕТРА ВУЧИЋ

 

Браво!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"СРПСКОМ ИЗВОРНОМ ПЕСМОМ ДО СВОГ ИДЕНТИТЕТА"

 

JУН 2023.

На манифестацији "Српском изворном песмом до свог идентитета", која је одржана у Светосавском дому, ове године су учествовали представници ОШ "Радоје Домановић".
Наше ученице
Миња Милетић, 5. разред
Анђелија Стојковић, 7. разред
Рена Ана Јуванчић, 5. разред
су извеле следеће песме "Густа ми магла паднала" и " Русе косе, цуро имаш"
у пратњи учитеља Зорана Мартиновића (клавијатуре) и ученика 5. разреда Тадије Марковића (тарабука).
Ментори и координатори: Виолета Дејановић, Зоран Мартиновић, Јована Живковић.

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ "РИЗИЧНИ ОБЛИЦИ ПОНАШАЊА"

 

МАJ 2023.

Представници ПУ Ниш Дејан Kрстић, Зоран Ђорђевић и Дејан Милосављевић одржали су едукацију за ученике старијих разреда на тему "Ризични облици понашања (употреба алкохола, психоактивних супстанци), вршњачко насиље, дигитално насиље, трговина људима". Предавање је организовано са циљем да наставимо рад на превенцији и смањењу насиља и свих облика ризичног понашања код тинејџера.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЕДУКАТИВНА ТРИБИНА ЦЕНТРА ЗА ПСИХОТЕРАПИЈУ "АНИМА ПЛУС" ЗА РОДИТЕЉЕ И ЗАПОСЛЕНЕ

 

12. МАJ 2023.

У комплексним тренуцима с којима смо се и деца и ми суочили, због стреса који је свакодневно присутан као и ништа мање забринутост због завршног испита и уписа у средње школе потрудили смо се да осим подршке ученицима у школи, понудимо родитељима разговор са стручњацима.
Едукативнa трибинa "Глобална криза, страх, агресија, нове околности и изазови родитељства у 21. веку у васпитању и развоју деце" организовали смо у четвртак 11.5. у нашој школи, са почетком у 19 часова у сарадњи са Центром за психотерапију "Анима плус", а они су се потрудили да одговорe на многа питања која се тичу родитељства у ова, ни мало лака времена.

 

 

 

 

 

 

 

САОПШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

 

5. МАJ 2023.

Поштовани родитељи,
У овим тренуцима неопходно нам је заједништво, солидарност, непосредна комуникација, као
и развијањe осeћања припадности школи и осeћања ослонца – у наставницима, учитeљима и
свим запослeним у школи. Поводом трагичног догађаја у основној школи Београду данас је
одржан састанак Тима за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања.
Донети су следећи закључци о акцијама које је школа предузела и које ће се предузети
наредних дана:
- У среду 3.5.2023, у дану када се трагичан догађај десио у Београду, ученицима
поподневне смене обратили су се на часовима директорка школе, психолог и
одељењске старешине, како бисмо у најкраћем могућем року пружили подршку
ученицима кроз разговор о томе шта се десило, у тренуцима када су непријатне вести
још увек пристизале из Београда. Саслушали смо их и умирили, што је у том тренутку и
било најпотребније.
- Родитељима је јуче, 4.5.2023. преко одељењских старешина подељен текст обраћања
директорке школе Душице Тричковић поводом трагичног догађаја и већ предузетих
поступака реаговања у школи, као и о планираним активностима, које сада
најављујемо.
- Од понедељка 8.5.2023. на сваком првом часу у школи, у трајању од 10 минута,
наставници ће са ученицима обавити активности у циљу опуштања атмосфере и
релаксације, чиме ћемо се трудити да умањимо све накнадне последице немилог
догађаја
- На часовима српског језика и књижевности, ликовне културе и грађанског васпитања
наставници ће са ученицима имати активности писања писама драгим особама и
радионицe ликовног стваралаштва, којe ће благотворно утицати на мeнтално здрављe
и рeзилијeнтност, као импeратив у овим трeнуцима. У оквиру часова грађанског
васпитања, такође, биће организоване радионице које ће помоћи ученицима у
превазилажењу стреса и подстицању позитивних осећања и вредности, као и
толеранцији.
- Током следеће недеље биће одржани заједнички родитељски састанци са темом
квалитетније сарадње, обавеза, одговорности, као и савeтодавни рад стручних
сарадника и дирeктора школe.
- Потрудили смо се да осим подршке ученицима у школи, понудимо и вама родитељима
разговор са стручњацима. To ће се реализовати путем едукативне трибине, коју
организујемо у сарадњи са Центром за психотерапију "Анима плус". Позовамо вас да
путем овог Гугл упитника анонимно проследите питања за стручњаке


https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd9Q4l-AFurinLfQDQDqA0jb47KInuEWcqIXPg7wTkiaGB8JQ/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0


Едукација ће се одржати у четвртак у просторијама школе, са почетком у 19 часова.
- Са циљем пружања подршке ученицима и родитељима у кризним ситуацијама
упућујемо вас на поступање у складу са приручником ,,Психолошке кризне
интервенције у образовно-васпитним установама“ који садржи прецизна упутства
(https://prosveta.gov.rs/wp-content/uploads/2022/02/C5Psiholoske-krizne-intervencije-u-
obrazovno-vaspitim-ustanovama.pdf
)

 

 

 

 

САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ТРАГИЧНОГ ДОГАЂАЈА У ОШ "ВЛАДИСЛАВ РИБНИКАР" У БЕОГРАДУ

 

4. МАJ 2023.

Поштовани родитељи,
У тренутку тешком за целу заједницу, важно је да се потрудимо да обезбедимо заједништво и
усаглашено деловање како бисмо спречили трауматизацију деце.
Оно што смо ми учинили у току јучерашњег и данашњег дана је да смо разговарали са
ученицима. Ово је један драматичан догађај чије превазилажење захтева наше додатне
компетенције и снаге, иако у исто време осећамо да је и нама лично потребна подршка и
помоћ.
Потребно је да знамо да су кризне ситуације и догађаји саставни део живота сваке заједнице.
Да ли ће неки кризни догађај изазвати стрес зависи од личног доживљаја колико таква
промена угрожава наше физичко и ментално здравље, али сада имамо суочавање са
ситуацијом која због блискости улога у којима се налазе сви ученици представља
универзални стрес.
Иако су у оваквим ситуацијама понашања различита, сигурно је да је свима тешко и да је
многима потребна помоћ и подршка. Потрудили смо се да деци пружимо подршку кроз
разговор о томе шта се догодило и пажљиво саслушали шта су имали да кажу. Оно што
планирамо да урадимо је да организујемо радионице у циљу превазилажења стреса и
развијања резилијентности. Важно је да деца наставе са својим дневним рутинама и
обавезама, оно што иначе раде сваког дана.
Уколико се неки ученик/ца усамљује, мења понашање, постаје тужан/а, изузетно бурно
реагује, обратите се школи на имејл адресу: info@osrdomanovic.edu.rs или позовите не број
телефона 018/ 254-066 локал 105 за помоћ и подршку стручних сарадника.
Ако трауматске реакције трају дуже од неколико дана, потребна је психолошка кризна
интервенција која представља психолошку прву помоћ и циљ јој је стабилизација
когнитивних и емоционалних процеса како би се смањила учесталост појаве дугорочних
негативних последица догађаја.


За више информација потребно је да контактирате:
 СОС телефон Министарства просвете 0800 200 201 (од 8 до 15.30 часова)
 Мејл zastitaodnasilja@prosveta.gov.rs
 Две линије за подршку Института за ментално здравље 063/8681757 и 063/8682217
 Онлајн подршку Друштва психолога https://www.dps.org.rs/
 Онлајн подршку коју пружа НАДЕЛ, број 116111 у времену од 18 до 22 часа
 Клинику за психијатрију УКЦС – тим за подршку: 066/8300854; 011/3662124.

 

Душица Тричковић, директор ОШ „Радоје Домановић“ Ниш

 

 

 

ДРУЖЕЊЕ СА ПИСЦИМА У ОКВИРУ МЕДИЈАНА ФЕСТИВАЛА

 

МАРТ 2023.

Данас смо имали част да у нашој школи угостимо Дејана Алексића и Бојана Љубеновића, познате савремене писце, у оквиру 14. Медијана фестивала дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу. Дружење са писцима у школској библиотеци било је веома занимљиво нашим ученицима јер су имали прилику да сазнају интересантне детаље из живота аутора лектире. Одговарали су на питања која су им постављали радознали ученици и причали отворено на који начин размишљају и где црпе инспирацију за своја дела.

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОМОЦИЈА КЊИГА ДР РАЈКА ДРАГИЋЕВИЋА

 

МАРТ 2023.

Имајући у виду да нас књиге могу изменити од онога што тренутно јесмо у оно што желимо да постанемо, организовали смо у нашој школи промоцију књига др Рајка Драгићевића. О књигама ,,Шест чамаца, шест бродова и барка" и ,,Чучук Стана и друге приче" говорили су новинар и књижевник Велибор Петковић, глумци Ивана Недовић и Мирољуб Рики Недовић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЈТОЛЕРАНТНИЈИ УЧЕНИЦИ

У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ

ШКОЛСКЕ 2022/2023. ГОДИНЕ

 

ЈАНУАР 2023.

Већ традиционално, крајем првог полугодишта школске 2022/23. године, наставили смо традицију избора „Најтолерантнијег ученикa“ у свим одељењима старијих разреда. Епитет најтолерантнијих, након гласања свих ђака, добило је 16 ученика. Честитамо на избору уз понос што имамо много следбеника у неговању и ширењу толеранције, пријатељства, ненасиља и хуманизма. Додела похвалница за најтолерантније ученике биће организована током свечане Светосавске академије.

 

1.

Мина Јанковић

5-1

2.

Нестор Маринковић

5-2

3.

Миња Милетић

5-3

4.

Андрија Петровић

5-4

5.

Искра Живковић

6-1

6.

Ива Ристић

6-2

7.

Теодора Пандрц

6-3

8.

Дарија Стојковић

6-4

9.

Страхиња Костадиновић

7-1

10.

Сташа Китић

7-2

11.

Павле Миливојевић

7-3

12.

Огњен Мичић

7-4

13.

Ања Чабаркапа

8-1

14.

Теодора Петровић

8-2

15.

Михајло Митић

8-3

16.

Василије Миленковић

8-4

 

 

 

 

 

 

СТО ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ДУШАНА РАДОВИЋА

 

НОВЕМБАР 2022.

Oбележили смо стогодишњицу од рођења нашег великог песника Душана Радовића. Креативну радионицу осмислила је библиотекарка Ана Станковић Михаиловић, а у реализацији су помогли ученици седмог разреда Тодор Милетић, Стефан Станковић, Милун Тодоровић и Павле Станисављевић који су вршњачки едукатори нашег Клуба за учење. За наше трећаке из продуженог боравка и ученике 2-3 и 2-4 припремили смо слагалицу са ликом песника направљену у дигиталној апликацији, презентацију о његовом животу и раду, квиз у гугл упитнику и слушање Душкових песама. Током прошле недеље у школској библиотеци драматизовали смо радио-драму "Капетан Џон Пиплфокс" за ту прилику направили смо и лутке од папира.

 

 

 

 

 

 

 

 

МОНТЕСОРИ ЕДУКАТИВНЕ ИГРАЧКЕ НА ДАР

 

НОВЕМБАР 2022.

Данас 8.11. 2022. је Весна Лазић на лицима наших предшколаца ставила осмехе и изазвала узвике одушевљења. Захваљујемо јој на драгоценим поклонима, на љубазности и пријатељству! Монтесори едукативне играчке и школски прибор учиниће да њихово свакодневно учење буде још квалитетније и креативније.

 

 

 

 

 

 

 

 

ДАН ДЕМОКРАТСКЕ КУЛТУРЕ

 

23. СЕПТЕМБАР 2022.

У оквиру пројекта "Kвалитетно образовање за све" и пројекта "Промовисање различитости и равноправности у Србији" који су део заједничког програма Европске Уније и Савета Европе Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску данас смо у нашој школи организовали догађај: "Блокирај мржњу. Подели љубав!"

У питању је догађај против говора мржње, расизма и дискриминације. О томе су говорили директорка наше школе Душица Тричковић, шеф мисије Савета Европе у Београду Tobias Flessenkemper и глумица Милена Радуловић. У овом догађају су учествовали и наши гости, ученици и наставници из школа из Анкаре у Турској и из Kалиманештија у Румунији.

У холу школе приређена је изложба ликовних радова ученика из све три школе на тему:"Блокирај мржњу. Подели љубав!" Промовисали смо и све оно што током године радимо на часовима и ваннаставним активностима против говора мржње, расизма и дискриминације.

Ученици из све три земље приказали су своју народну ношњу, а затим је у дворишту школе организована игра" "Не мрзи човече". Ученици су били пиони подељени у 4 групе од по 3 ученика и у свакој групи био је по један ученик из Турске, Румуније и Србије. Kвиз су водиле младе амбасадорке Европе Андријана Никитовић, Теодора Цекић и Анђа Стојановић, а у публици је био и глумац Славен Дошло као промотер ове кампање. Након тога приређено је дружење уз музику за све ученике.

Са нашим пријатељима и сарадницима на пројекту: "Living students thanks to living classes" 2020-1-ТР01-KА229-092706_4 формално смо се поздравили у свечаној сали уз коктел и поделу сертификата о учешћу у мобилности. Свакако најемотивнији део била је игра "Тајни пријатељ" и размена поклона.

 

 

 

 

 

 

 

 

ДЕТАЉНИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ >>>

 

 

 

 

Пријем у градској кући

 

22. СЕПТЕМБАР 2022.

 

У градској кући приређен пријем за ученике и професоре ОШ „Радоје Домановић“, као и школа из Анкаре (Турска) и Kалиманештија (Румунија), учеснике Erasmus+ пројекта часова у природи.

 

 

 

 

 

Радионицe о екологији

 

22. СЕПТЕМБАР 2022.

У складу са темом дана, а то је екологија, пројектни тимови Турске, Румуније и Србије Erasmus+ пројекта "Living students thanks to living classes" 2020-1-TR01-KA229-092706_4 уживали су на часу о географском пореклу биљака и њиховој употреби у свакодневном животу. Час је био корелација биологије и географије. Брали су поврће из наше баште. И правили "Хотеле за бубе" - кућице у којима ће презимити бубе које су важне и корисне за развој наших биљака.

 

 

 

 

 

 

 

ДЕТАЉНИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ >>>

 

 

 

 

Историја у покрету и онлајн квиз за учеснике пројекта

 

21. СЕПТЕМБАР 2022.

Трећи дан дружења са нашим пријатељима из Турске и Румуније.
Данас смо обилазили историјске знаменитости нашег града, Нишку Бању и Kоњички клуб.


Поподне смо се подсетили свих заједничких пројектних активности које су до сада урађене, али кроз онлајн квиз који је реализован у Музичкој саки наше школе. Кквиз је креиран у апликацији Socrative. Сви учесници квиза су упознати са основним детаљима овог окружења и сам квиз радили користећи школске таблет рачунаре.

 

 

 

 

 

 

ДЕТАЉНИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ >>>

 

 

 

 

Дан уметности

 

20. СЕПТЕМБАР 2022.

Када смо планирали како да на најбољи начин реализујемо мобилност у оквиру нашег Ерасмус+ пројекта: "Living students thanks to living classes" одлучили смо да имамо тематске дане. Понедељак нам је био Дан сарадње, а други дан - уторак нам је Дан уметности.

На самом почетку показали смо нашим пријатељима из Турске и Румуније како изливамо предмете од глине у нашој керамичкој радионици. Затим смо различитим техникама декорисали саксије и рециклиране лименке.

Сви учесници били су врло креативни и задовољни. Наша следећа активност била је да у тим саксијама садимо цвеће: чуваркуће и љубичице и направимо малу изложбу радова у нашој башти.

 

Поподне смо уз музику цртали на белим мајицама и показало се да су у нашим пројектним тимовима јако талентовани уметници. Дан уметности завршили смо посетом биоскопу Синегранд.

 

 

 

 

 

 

 

ДЕТАЉНИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ >>>

 

 

 

 

Сусрети ученика и наставника из Румуније, Турске и Србије у оквиру пројекта Living students thanks to living classes

 

19. СЕПТЕМБАР 2022.

У оквиру Erasmus+ пројекта: "Living students thanks to living classes" који наша школа реализује већ две године у госте су нам стигли наставници и ученици из Турске и Румуније. Током ове недеље ћемо заједно учити и размењивати искуства.

Поред формалне добродошлице, свака школа се представила презентацијом и филмом, представили смо и наш пројекат и његове главне циљеве и идеје да наставу померимо из учионица у природу и повећамо ученичку мотивацију.

Да бисмо се сви што боље упознали организовали смо игру "Тајни пријатељ" и радионицу "Kо сам ја, а ко си ти", пробали смо и љуте папричице и парадајз из наше баште, а затим учествовали у часу "Структура биљака" који је био корелација биологије и енглеског језика.

На крају дана прошетали смо Тврђавом и центром нашег града.

 

 

 

 

 

 

ДЕТАЉНИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ >>>

 

 

 

 

Јачање стручних компетенција наставника у области образовања за антисемитизам и питања Холокaуста

 

АВГУСТ 2022.

У Јерусалиму од 27. јула до 3.августа 2022. године одржана се Међународна школа за студије Холокауста при Јад Вашем Меморијалној установи на којој учествује 17 представника из Србије, међу којима су и наставници основних и средњих школа. Овај годишњи семинар се организује са циљем јачања стручних компетенција наставника у области образовања за антисемитизам и питања Холокaуста. Учесницима семинара Међународне школе за студије Холокауста при Јад Вашем Меморијалној установи обратили су се и Михајло Трипић, привремени отправник послова у Амбасади Републике Србије у Израелу, Александар Николић, почасни конзул у Израелу и директор представништва Привредне коморе Србије, Душан Вујовић, саветник у Конзулату Републике Србије у Израелу. За организацију овог програма у име Јад Вашема надлежна је Леа Миха, а др Снежана Вуковић, шефица Одсека за људска и мањинска права у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са другим надлежним установама континуирано пружа системску подршку наставницима и ученицима у реализацији наставних и ваннаставних активности које су посвећене теми Другог светског рата и Холокауста, а учесници обуке имаће прилику да драгоцена искуства и знања пренесу својим колегама и ученицима у Србији.

 

 

 

 

 

Свечана додела диплома "Вук Kараџић"

и проглашење ученика и спортисте генерације

 

ЈУЛ 2022.

"Ово је свечан и узбудљив догађај за ученике, наставнике и родитеље.
Ми, ваши наставници и родитељи, трудили смо се да вам помогнемо да утабате свој пут, помагали вам у потрази за знањем, подржавали вас у тренуцима тешких избора. Уверени смо да ће знање које сте стекли у школи бити тражено.
Надамо се да ће вам ваша жеђ за знањем, одлучност и жеља за усавршавањем помоћи да постанете успешни људи.

Верујемо да ће се сви ваши снови остварити!

Не плашите се да живите, следите своје снове без одустајања!
Нека вам доброта, самопуздање и духовна снага помогну да стално напредујете."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Плес малих матураната

 

ЈУН 2022.

Нема стрес, само плес!

Први пут у Србији, први пут у Нишу!

 

Основна школа "Радоје Домановић" организовала је плес МАЛИХ МАТУРАНАТА (ученика 8. разреда) под слоганом: "Нема стрес, само плес!" у четвртак 9.6.2022. године у школском дворишту.

Циљ нам је да после отуђења и изолације створимо позитивну генерацијску интеракцију међу вршњацима. Да им пружимо психо-социјалну подршку и одагнамо трему и анксиозност пред завршни испит, фокусирамо их на знање, а не на трему. Да први матурски плес на малој матури заиграју достојанствено, поносно и са укусом.

 

 

 

 

 

 

 

 

Едукативна трибина

Центра за психотерапију "Анима плус"

 

МАЈ 2022.

Eдукативнa трибинa наших сарадника - Центра за психотерапију "Анима плус", из области умећа родитељства, изазова са којима се деца и млади данас сусрећу, превладавања стреса пред завршни испит, али и стреса као продукта актуелне ситуације ширења панике у друштву коју је донела глобална криза, страх, агресија, нове околности и изазови XXI века у васпитању и развоју деце. Како изаћи из лавиринта неслућених турбуленциja које савремено доба носи са собом и брутално их свакодневно намеће. Eдукација jе одржанa у уторак, 24.5.2022. са почетком у 19 ч, у школском дворишту.

 

 

 

 

 

 

 

Радионица: "Ликови из ромске и српске народне књижевности"

 

ФЕБРУАР 2022.

Годинама негујемо мултикултуралност у нашој школи јер сматрамо да ћемо бити богатији очувањем, поштовањем, па чак и подстицањем културне разноликости. У складу са том традицијом данас су педагошки асистент Александар Асановић и учитељица Јелена Вуковић реализовали радионицу: "Ликови из ромске и српске народне књижевности". Учествовали су ученици 2.и 4.разреда, који су читали народне приче и митове, разговарали о прочитаном, а затим правили лутке које су представљале ликове о којима је било речи.

 

 

 

 

 

 

Tрибинa за родитеље и наставнике наше школе

 

НОВЕМБАР 2021.

Умеће родитељства, Матрице подршке, Учинимо одрастање лакшим и лепшим делом нашег живота! Ово су биле теме јучерашње трибине за родитеље и наставнике наше школе. Трибину је водио тим Психолошког саветовалиштва Поликлинике Анима Плус. Прилику да добију користан савет, али и поставе питања имали су родитељи ученика 7. и 8. разреда који су трибини присуствовали уживо. Сви остали родитељи добили су линк и позив да овај догађај прате преко Google Meet-а.

 

 

 

 

 

Завршна активност пројекта "FAIR III за младе"

 

НОВЕМБАР 2021.

Завршна активност пројекта "FAIR III за младе" била је подела школског прибора за угрожене ученике/це, као донације партнерским основним школама. У пријатном окружењу у ОШ "Радоје Домановић" свечано смо обележили крај пројекта. Школе које су добиле донацију су ОШ "Вук Kараџић", ОШ "Иван Горан Kовачић" и ОШ "Радоје Домановић".

Ова активност је настала у оквиру пројекта "FAIR III за младе" који спроводи Удружење Ромкиња Освит, у оквиру регионалног пројекта "За активну инклузију и права Ромкиња на Западном Балкану" који имплементира CARE International Balkans, а финансијски је подржан од Austrian Development Agency.

 

 

 

 

 

Добили смо саобраћајни полигон!

 

НОВЕМБАР 2021.

Наша школа је добила саобраћајни полигон на којем ће ђаци моћи да на импровизованим улицама уче о правилима у саобраћају. У питању је нека врста подлоге на којој су нацртане улице, а ту су и саобраћајни знаци и семафори. Полигон смо добили од Скупштине града, а средства су обезбеђена у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја и из наменских средстава Града од казни у саобраћајним прекршајима. Наши прваци су данас имали прилику да прођу прву обуку на овом полигону, а јуче су уживали у представи: "Шта знаш о саобраћају". Том приликом на поклон су добили и флуоресцентне прслуке, траке и врећице. Полигон ће моћи да користе и остали ученици и то у фискултурној сали или у школском дворишту јер је лако преносив.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Донација ОКК "Јуниор"

 

НОВЕМБАР 2021.

ОKK Јуниор даровао је школи пет кошаркашких лопти као симбол подршке здравих стилова живота и промоције физичких активности код деце, неопходних за правилан раст, развој и психосоцијалну подршку!

 

 

 

Донација 20 таблет рачунара нашој школи

 

ОКТОБАР 2021.

Наша школа потписала је споразум о сарадњи са Генералним секретаријатом Владе Републике Србије, који је правни заступник Тима Владе Републике Србије за социјално укључивање и смањење сиромаштва и Центром за интерактивну педагогију који је нашу школу захваљујући дугогодишњој сарадњи у многим пројектима препознао као поузданог партнера. Захваљујемо им се од срца јер је сада наша школа богатија за још 20 Леново таблета, најновије генрације. Надамо се лепој и успешној будућој сарадњи.

 

 

 

 

 

ПРОЈЕКАТ "За активну инклузију и права Ромкиња на западном Балкану"

 

ОКТОБАР 2021.

 

Ученице наше школе су боравиле у Националном кампу за младе у хотелу Лепенски вир у Доњем Милановцу у оквиру регионалног пројекта "За активну инклузију и права Ромкиња на западном Балкану".

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗДРАВА ИСХРАНА И ЗДРАВЕ НАВИКЕ

 

ОКТОБАР 2021.

 

Здрава исхрана и здраве навике почињу од малих ногу. Време основне школе је период када се деца интензивно развијају и важно је посветити пажњу њиховој исхрани. Усвајање свести о значају здраве исхране и активног живота омогућава ученицима да развијају своје физичке и менталне способности. Они су деца и њихове навике стварамо ми, а они ће се угледати на нас и једни на друге.

Наша школа промовише здраву исхрану и здраве стилове живота. Пандемија нас je подсетила на васпитни значај припремања, планирања сутрашњег дана и важност учествовања родитеља у припреми који унесу најважнији зачин: љубав и посвећеност деци.

 

 

 

 

 

 

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ НУРДОР-а

 

ФЕБРУАР 2021.

 

"Пиши што више, читај што више и увек помози другоме"
Поводом Светског дана деце оболеле од рака Национално удружење родитеља деце оболеле од рака покренуло је акцију: "Засади живот, буди херој". Радо смо се прикључили овој акцији и купили преко 600 њихових оловака којима се може писати, а које у себи садрже семе нане, босиљка или лаванде. Сва средства која смо прикупили уплатили смо на рачун Нурдора, а они ће их искористити за изградњу родитељске куће.

 

 

 

 

 

 

 

ИЗБОР ЗА НАЈТОЛЕРАНТНИЈЕ УЧЕНИКЕ

 

ДЕЦЕМБАР 2020.

 

И овог полугодишта смо наставили традицију избора ''Најтолерантнијег ученика'' у свим одељењима старијих разреда. Епитет најтолерантнијих, након гласања свих ученика, добило је 16 ученика. Честитамо на избору  уз понос што имамо много следбеника у ширењу толеранције, ненасиља и хуманизма. Најтолерантнији ученици ће своје плакете добити на Савиндан 2021. године.

 

1.

Николија Ждраљевић

5-1

2.

Константин Перић

5-2

3.

Исидора Станојевић

5-3

4.

Ива Илић

5-4

5.

Милица Вуликић

6-1

6.

Теодора Петровић

6-2

7.

Ленка Златковић

6-3

8.

Миљана Радуловић

6-4

9.

Софија Стојковић

7-1

10.

Петар Анђелковић

7-2

11.

Вук Николић

7-3

12.

Лена Николић

7-4

13.

Боривоје Ђорђевић

8-1

14.

Александар Лакићевић

8-2

15.

Теодора Јовановић

8-3

16.

Катарина Недељковић

8-4

 

 

 

 

ДОНАЦИЈА ХУМАНИТАРНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ''ХЕЛП''

 

25. НОВЕМБАР 2020.

 

Захваљујући многобројним пројектима које наша школа спроводи, добијамо много. Данас је још петнаесторо наших ученика захваљујући Хуманитарној организацији "Хелп" добило таблет рачунаре и то са бесплатним интернетом. Поклони су дошли у правом тренутку када се виша настава припрема за прелазак на онлајн наставу, а нижа настава има све већи број деце који раде од куће.

 

 

 

 

 

ЗАШТИТНЕ МАСКЕ - ДОНАЦИЈА ЂАЧКОГ РОДИТЕЉА

 

24. НОВЕМБАР 2020.

 

Захваљујемо се нашем ђачком родитељу из одељења V-3 у име директора школе Душице Тричковић и целог колектива ОШ ‘’Радоје Домановић’’.

Родитељ С. В. (који није желео да се наводи његово име, чиме овај поклон има већу вредност) је нашој школи донирао 2000 заштитних маски, баш у тренутку када је школа остала без иједне.

 

Хвала свима који су уз нас у овим тешким тренуцима и имају жељу да нам помогну када је најтеже.

 

 

 

 

 

ДОНАЦИЈА УДРУЖЕЊА ''ФРОС'' И НВО ''АНЂЕО ЧУВАР''

 

24. НОВЕМБАР 2020.

 

Данас су велики пријатељи наше школе Небојша Саитовић испред Удружења "ФРОС" и Весна Лазић председница НВО "Анђео чувар" поново обрадовали нашу децу. Зењи Асановић 2/3 су поклонили таблет који ће користити за наставу на даљину, а ученици 8/4 Сефори Демић мобилни телефон. Она од почетка школске године из здравствених разлога прати наставу онлајн и мобилни телефон ће јој омогућити да боље обавља школске задатке, али и да активно учестује у припремама за малу матуру.'

 

 

 

 

 

ДОНАЦИЈА ОКАР ХИДРАУЛИК НИШ

 

02. НОВЕМБАР 2020.

 

У оквиру пројекта са ОKАР Хидраулик Ниш, захваљујући добром човеку који жели здраво и пријатно одрастање наше деце, господину Марјану Рако, добили смо телевизор најновије генерације у вредности од 160 000 динара, 30 врећа за седење и лаптоп рачунар.
Распоредићемо их у холу боравка, тако да деца удобно смештена, могу да гледају филмове и прате дидактичке садржаје. Велико хвала!

 

 

 

 

 

 

ДОНАЦИЈА НВО ''АНЂЕО ЧУВАР'' И УДРУЖЕЊА ''ФРОС''

 

21. ОКТОБАР 2020.

 

Госпођа Весна Лазић из НВО "Анђео чувар" и господин Небојша Саитовић испред Удружења "Фрос" даровали су нашим предшколцима играчке и дидактички материјал. Осмеси и срећа наших малишана најбоље показују вредност овог дара. Монтесори дидактичком материјалу радовале су се наше васпитачице. У овом црвеном великом пакету нашле су се и књиге, танграм, дрвени ксилофон, Пертини конструктори, слагалице, креп папир, колаж папир, блокови за децу, палете, четкице, маказице, траке у боји, украсни стикери, шљокице, лепак, дрвене оловке и боје, фломастери, пластелин... Измамити осмех је вештина коју ови добри људи носе у себи. Много им хвала. Пре две недеље измамили су осмех нашој Зењи дарујући јој колица, овог пута изненадили су и одушевили наш предшколце.

 

 

 

 

 

 

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ

 

2. ОКТОБАР 2020.

 

Захваљујући акцији наше школе и Удружења "ФРОС", њихов представник Небојша Саитовић поклонио је колица нашој ученици другог разреда. Она ће сада моћи самостално да се креће, да излази до табле, да оде до тоалета без туђе помоћи, а и моћи ће активније да учествује у ђачком животу. Живот ће јој бити лепши и лакши. Хвала добрим људима!

 

 

 

 

НАСТАВНИК ИЗ РАДОЈА СНИМА ЗА ОНЛАЈН НАСТАВУ

 

18. СЕПТЕМБАР 2020.

 

Нишки наставници укључили су се у снимање онлајн часова који ће се у октобру емитовати на телевизији. Најпре су снимали наставници задужени за средње стручне школе, у току је снимање за гимназије, а потом следе основци, каже начелник Школске управе Драган Гејо. За све наставниике ово је једно ново искуство, а одабрани су најбољи.

 

 

 

 

 

''ОСВИТ'' - ДОНАЦИЈА НАШОЈ ШКОЛИ

 

10. СЕПТЕМБАР 2020.

 

Помоћ и подршка пријатеља кад је тешко!
Средства за хигијену, заштитне маске и рукавице....сада када се десетоструко више чисти и брише него у обичним условима.

"Освит" брине за здравље и заштиту све наше деце.

 

 

 

 

 

ПСИХОЛОШКО САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА СТУДЕНТЕ

ОТВОРЕНО ЗА ПОМОЋ СВИМ ГРАЂАНИМА

 

24. МАРТ 2020.

 

Психолошко Саветовалиште за студенте у ванредној ситуацији у којој се налази земља изазваној корана вирусом психолошку подршку пружаће не само студентима, већ, у договору са Филозофским факултетом свим грађанима којима је оваква врста помоћи потребна а ту спадају и особе са инвалидитетом које, као и сви други у новонсаталој ситуацији, могу да осете потребу да са стручњацима поделе своје страхове и проблеме, али и да добију прави савет од њих. Особе са инвалидиттеом имају потпуно исте потребе као и сви други, а то значи да нису ослобођени ни страха од непознате ситуације у којој се налазе. Такође се и они, као и сви остали родитељи, срећу са недоумицом како да се понашају са децом у време ток траје ванредна ситуација, па се савети које волонтери Психолошког саветовалишза за студенте СKЦ-а односе и на њих, а сви бројеви телефона који су у понуди су доступни и њима како би решили проблеме или недоумице са којима се срећу.

 

Из Психолошког саветовалишта за студенте СKЦ-а Ниш поручују да тренутна ситуација може бити тешка и позивају све грађане да искористите све ресурсе како бис заштитили себе и друге и како бисте обезбедили себи подршку. За разговор и психолошку подршку грађанима су на располагању 60 волонтера.

У актуелној ситуацији потенцијално највећи проблеми грађанима са којима се они могу срести су у вези са доживљавањем анксиозности, депресивности и усамљености.

Никола Гољовић, координатор сектора за научно-истраживачку делатност скреће пажњу и на проблеме са којима се у ванредној ситуацији могу наћи и родитељи са децом а која у овом тренутку може бити јако неповољна.

 

„Најважније је сада пружити детету неподељену пажњу“, саветује Никола родитељима. „Пронађите прави тренутак да разговарате са њим о Kорона вирусу. То може бити при било којој дневној рутини: за доручком, током игре, пред спавање или неком другом приликом. Добра идеја је питати дете шта зна о овој теми и да ли има нека питања, шта га посебно интересује. Деца немају исти когнитивни и перцептивни ниво свести као одрасли, те се стога са овом ситуацијом носе потпуно другачије. Дакле, најбоље је да деци објасните шта се дешава, у складу са њиховим узрастом, језиком који они могу да разумеју. Говорите са дететом смирено, уверљиво и држите се чињеница. Ако је реч о детету млађег узраста, дајемо кратке, јасне и концизне информације. Имајте на уму: не морате да знате одговоре на сва питања. У ситуацијама када немате адекватан одговор, најбоље је одговорити детету контрапитањем: „Шта ти мислиш о томе?“; или „Kоја је твоја идеја?“. На овај начин ћете чути од детета на који начин размишља, како се осећа, да ли је уплашено, забринуто за себе, за родитеље и остале чланове породице. Прилагодите се дететовом нивоу комуникације и његовим осећањима. Поделите са дететом идеје шта може да учини да се осећа боље или му објасните како се ви носите са актуелном ситуацијом“, савет је Николе Гољовића.

Он додаје да је потребно, у складу са ситуацијом у којој се сада налазимо дету окупирати пажњу на адекватан начин.

„Велики је изазов за родитеље изборити се са досадом деце, онлине наставом и писањем школских задатака у кућној изолацији. Деци је потребна сигурност, важно им је да родитељи буду особе које ће држати ситуацију под контролом. Посебно је важна дневна рутина. И за одрасле и за децу, та врста извесности и предвидљивост дана, када се иде на спавање, када је време за игру, када је време за учење или када имамо физичке активности које је могуће реализовати у условима кућне изолације. Извесност дневног ритма враћа доживљај сигурности. Ограничити изложеност деце вестима. Одрасли треба умерено да се информишу и та сазнања прилагодити узрасту на коме је дете. Направити дневни распоред заједно са дететом школског узраста. Покушајте да ограничите време које проводе за екранима, трудите се да устају и иду на спавање у исто време и да након одржане онлине наставе, осмислите са њима и друге дневне активности. Доста едукативног и културног садржаја је сада доступно на интернету. Истражите заједно са Вашим дететом. Истражите сајтове дечјих позоришта, листе породичних филмова, онлине туре светских музеја. Друштвене мреже се сада могу искористит у сврху виртуелног дружења са вршњацима, али не охрабрујте интензивно коришћење таблета, телефона и рачунара. Што се тиче осмишљавања времена у изолацији за децу предшколског узраста, доста интерактивног квалитетног садржаја и материјала могу пронаћи на сајтовима званичних институција (сајтови домова здравља и предшколских институција)”, додаје Никола Гољовић.

 

Прилагођена комуникација са клијентима

С обзиром на то да тренутна ситуација може бити тешка, позивамо све грађане да нам се обрате уколико осете потребу за стручном подршком. Kако бисмо спречили ширење вируса и заштитили себе и друге, услуге Психолошког саветовалишта биће доступне само преко електронских видова комуникацијe.

Можете нас пронаћи на Скајпу под именом Психолошко саветовалиште за студенте СKЦ Ниш (live: .cid.cd9306a28bd1b2b6).

Психолошко световалиште услуге проширило је своје радно време, па ће бити доступно за све заинтересоване сваког дана од 15 до 19 часова.

 

Стандардни начини пружања подршке

И даље су ту други видови електронске комуникације путем којих се можете обратити нашим волонтерима сваког дана од 15 до 19 часова.

Слободно и анонимно можете да разговарате о својим актуелним проблемима путем отворене телефонске линије са компетентним и едукованим волонтерима тријажерима, који ће покушати да им помогну да лакше изађу на крај са актуелним животним тешкоћама. Број телефона на који се студенти могу обратити за помоћ: 063/104-82-94.

Интернет саветовање је такође доступно свима који желе да се обрате на овај начин. На мејлове студената, под менторством координатора СОС сектора, одговарају едуковани волонтери тријажери. Мејл адреса Саветовалишта је  psychonis1@yahoo.com. Ова услуга је такође доступна на сајту Саветовалишта savetni.org, на Фацебоок страници Психолошко саветовалиште за студенте, као и на Инстаграм страници psihosavet.


 

 

САВЕТИ ПСИХОЛОГА ШКОЛЕ

 

18. МАРТ 2020.

 

Како се борити са страхом, паником и анксиозношћу у ванредним ситуацијама

 

Појава новог Корона вируса представља нову ситуацију, још увек велику непознаницу у науци, са много непознатих детаља,што код великог броја људи , појачава осећај ,појачавазабринутост за своје здравље, и здравље својих најближих. Можемо рећи да је страх нормална реакција у оваквим ситуацијама. Поред страха код неких људи јавља се и паника која је интензиван, односно јак доживљај страха. Страх може бити реакција на стварну претњу или претпостављену претњу. Управо у овој ситуацији са Коронавирусом наш страх није одраз стварног ризика који је утемељен на научним, епидемолошким подацима, већ је наше понашање вођено нашим личним доживљајем ризика и опасности. Што мање знамо о одређеној претњи, све више расте страх и осећај неизвесности, У таквим ситуацијама често прецењујемо опасности од нових ризика, па се јављају понашања којим желимо да повратимо контролу (куповина залиха, гомилање хране, заштитних средстава не водећи рачуна о другима, заборављајући да уколико други немају дезинфекциона средства и ви сте такође под ризиком иако исте имате).Како наше емоције имају субјективно и релационо деловање,то значи да на њихово настајање поред нашег индивидуалног искуства, значајно утиче контекст, и реаговање других људи.Тако се страх, паника и узнемирење значајно брже шире у односу на друге емоције.

У свакој епидемији уобичајено је да се појединци осећају уплашено и забринуто.Реч је о великом стресору како за појединца ,тако и за читаву друштвену заједницу. Отпорност на стрес (резилијентност) зависи од бројних  фактора, али су најзначајнији:узраст,важећи комуникацијски обрасци за појединца,број и квалитет блиских веза са својим окружењем. Уобичајени одговори људи који су погођени (директно и индиректно) могу укључују:

 • Страх да се не разболе и умру.

 • Избегавање приближавања здравственим установама због страха од инфекције док са друге стране осећају неке тегобе и имају потребу за здравственом заштитом.

 • Страх од губитка средстава за живот, немогућности рада током изолације и страх од отпуштања са посла.

 • Страх од социјалне искључености/ смештања у карантин (изолацију) може да доведе до стигме повезане са болешћу (нпр. негативан став према особама које потичу или за које се сматра да су из погођених подручја).

 • Осећање немоћи да заштите вољене и страха од губитка вољених због вируса.

 • Страх да морају да се због карантина/ изолације одвоје од својих вољених и својих неговатеља и уобичајене рутине.

 • Страх ко ће бити са њиховом децом ако буду у изолацији, страх ко ће бринути о њиховим остарелим родитељима. Одбијање бриге о малолетницима без пратње, особама које живе са инвалидитетом или старијим особама због страха од инфекције, јер родитељи или неговатељи су одведени у карантин

 • Осећање беспомоћности, досаде, усамљености и депресије због изолованости.

 • Страх од поновног проживљавања претходних негативних искустава.

 • Уобичајени симптоми других здравствених проблема (грозница) могу да доведу до погрешног тумачења симптома и страха код људи да су се заразили

Савети за унапређење менталног здравља

 • Добросуседска помоћ: покушајте да се организујете у својој згради или улици да помогнете старијим особама (посебно онима који живе сами) уз мере опреза и предострожности (удаљеност, без руковања, ношење маске….). Може се десити да старије особе које живе у вашој близини нису укључене у активности заједнице, нити добијају подршку од институција, па ви представљате њихову праву подршку. Покушајте да се договорите у оквиру кућног савета да помогнете око куповине, плаћања рачуна или шетање љубимца. Будите солидарни.

 • Ваша деца такође могу да осећају страх, она могу да посматрају ваше понашање и осећања. Зато је важно да комуницирате са својом децом. Важно је да родитељи разговарају са својом децом о начинима понашања и самозаштите, али и да током боравка у кући не одустају од одређене рутине и распореда. Такође је препорука да се донекле ограничи гледање и конзумирање медија како би анксиозност била под контролом. Можете се са децом играти друштвених игара научите их неким играма које се сада ретко играју а могу да буду забавне (Каладонт……).

 • Останите повезани. Одржавајте контакт и дружите се преко друштвених мрежа, овакав контакт може вам помоћи да смањите ниво стреса, да поделите осећања са другима и да вам врати осећај нормалног функционисања, а без повећања ризика од заразе. Можете направити Скyпе, Вајбер и WхатсАпп групе са породицом, са пријатељима, комшијама и рођацима. Можете да одржавате ове везе разговарајући телефоном, преко СМС-ова или разговарајући са људима преко других платформи и друштвених медија. Слободно поделите корисне информације које пронађете на владиним wеб страницама са својим пријатељима и породицом. То ће им помоћи да се носе са сопственом анксиозношћу.

 

 

 

 

ИЗБОР ЗА НАЈТОЛЕРАНТНИЈЕ УЧЕНИКЕ

 

27. ЈАНУАР 2020.

 

У школи ''Радоје Домановић'', за ученике старијих разреда организован је избор најтолерантнијег ученика у одељењу. У избору су учествовали сви ученици. Најтолерантније ученике бирали су и предлагали њихови другови из одељења, а на основу тога колико је присутна сарадљивост ,толерантност, комуникација  са свим друговима и спремност за пружање помоћи као и промишљеност.

На основу анализе анкета, резутати су следећи:

 

НАЈТОЛЕРАНТНИЈИ   УЧЕНИЦИ у првом полугодишту школске 2019/2020. године

 

5/1—Лана Вучковић

5/2---- Теодора Петровић

5/3—Михајло Митић

5/4---Миљана Радуловић

6/1---Јана Лакићевић

6/2—Петар Анђелковић

6/3---Тијана Гајић

6/4—Лена Николић

7/1—Илија Миленковић

7/2— Павле Васовић 

7/3—Маша Голубовић

7/4---Нађа Вучковић

8/1---Абдула Медина

8/2—Сара Станојевић

8/3—Филип Пешић

8/4---Вељко Ангелов

 

Честитамо на избору и с поносом истичемо имена ових ученика као носиоце сарадње, разумевања и толеранције, што су најважније људске вредности.

Изабрани ученици су награђени похвалницама  на Светосавској академији.


 

 

ПОСЕТА КОМАНДИ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

 

04. ОКТОБАР 2019.

 

 

 

 

 

 

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА 2019. & МИ

 

27. СЕПТЕМБАР 2019.

 

 

ДОНИРАН ШКОЛСКИ ПРИБОР ЗА 189 УЧЕНИКА

 

13. СЕПТЕМБАР 2019.

 

Организација Хелп донира школски прибор (ранчеве, свеске, блокове, прибор за цртање и писање) за 189 ученика од првог до осмог разреда ОШ „Радоје Домановић“ у Нишу. Ученици који добијају школски прибор су из категорије породица које се налазе у стању социјалне потребе укључујући и накнаду за 3. дете по рођењу.
Основну школу „Радоје Домановић“ похађа 826 ученика од првог до осмог разреда, укључујући и две предшколске групе, од чега управо 189 ученика долази из социјално угрожених породица.

У периоду 2018-2019. године, две школске године, Хелп је у Србији испоручио укупно 1427 пакета школског прибора и 375 пакета уџбеника, за ученике од првог до осмог разреда, укупне вредности око 60 хиљада евра.

Пројекат „Управљање миграцијама и подршка поврату тражилаца азила“ Хелп реализује у Србији од јануара 2018. године до краја августа 2020. године у сарадњи са СKРУГ Лига Рома и Yуром центром кроз подршку повратницима у процесу реинтеграција и побољшање услова живота изузетно угрожених породица. Подршка укључује могућности запошљавања, унапређење знања и вештина кроз различите видове образовања, и стамбено оснаживање односно стварање пристојних стамбених услова.
Хелпов пројекат део је глобалног пројекта Програм миграције за развој (ПМЕ), који спроводи немачко-српска развојна сарадња и који се бави миграцијама између Немачке и Србије.

Маша Бубањ, сениор менаџер за економски развој, Хелп – Хилфе зур Селбстхилфе е.В.
Цитат:
Хелп пружа подршку на принципу помоћи за самопомоћ и у сарадњи са локалним партнерима и заједницама. Образовање је један од важних покретача и ресурса у напретку и остваривању свих хуманих циљева и људских права, као што је право на рад и информисано учешће у друштвеном животу.

 

 

 

 

ОТВАРАЊЕ НОВОГ
ИНФОРМАТИЧКОГ КАБИНЕТА

 

01. АПРИЛ 2019.

 

 

У нашој школи је у понедељак 1.4.2019. године одржана церемонија примопредаје 10 десктоп рачунара у укупној вредности од 3000 евра. У име Ротари дистрикта и иностраних партнера, донатори су Ротари клуб Ниш „Константин Велики“ и Ротари клуб Софија „Триадитса“. Церемонији примопредаје присуствовали су чланови Ротари клуба из Ниша и Софије и градски већник за образовање Мирко Зечевић. С поносом истичемо да смо једна од ретких школа у граду која поред информатичког кабинета за ученике виших разреда, сада има и информатички кабинет искључиво за нижу наставу, односно за ученике од првог до четвртог разреда.

 

 

У овом кабинету наши најмлађи ђаци имаће наставу предмета „Од играчке до рачунара“, моћи ће да користе дигиталне уџбенике, а биће формирана и информатичка секција коју ће водити учитељи и наставница информатике Милијана Красојевић. Врло је важно да деци од најранијег узраста говоримо о безбедности на интернету и да им скренемо пажњу на опасности које тамо вребају, односно да им укажемо и на предности и на мане интернета.

 

 

Гала Илић, ученица 3/3, каже да су она и њени другари пресрећни што ће имати могућност да и у школи раде и уче на рачунарима већ сада, а не тек од петог разреда. Урош Брковић из одељења 3/3 захваљује се донаторима и каже да ће сада настава свих предмета бити занимљивија. Информатички кабинет за најмлађе има пројектор и петнаест рачунара, пет рачунара су ученици четвртог разреда освојили у такмичењу „Игре без граница“ које је организовала ГО Медијана.

 

 

 

 

ПРЕВЕНЦИЈА И КОНТРОЛА
ХРОНИЧНИХ НЕЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ

 

13. ДЕЦЕМБАР 2018.

 

Поштовани,

Покрајински секретаријат за здравство припремио је 32 кратка ТВ формата, 2 ТВ спота и 8 анимираних филмова едукативног садржаја погодних за презентовање ученицима и њиховим родитељима о појединим појавним облицима болести зависности.
Серијал ових ТВ емисија, под називом „Ти одлучи” доступан је на сајту www.tiodluci.rs
Препоручујемо да ученике и њихове родитеље упутите на наведени сајт где могу наћи одговоре стручњака и сигурне информације у вези са заштитом и превенцијом здравља.

 


МИНИСТАР

Младен Шарчевић

 

 

 

ЂАЦИ ПРВАЦИ ДОБИЛИ ШКОЛСКЕ УНИФОРМЕ

 

01. НОВЕМБАР 2018.

Данас су сви ученици првог разреда са територије општине Медијана, на поклон добили школске униформе. Униформе је ђацима-првацима поклонила ГО Медијана.

 

 

 

 

 

УВОЂЕЊЕ ШКОЛСКИХ УНИФОРМИ

 

21. ФЕБРУАР 2018.

Наша школа прва је у Србији увела униформе за запослене. Од 21. фебруара поносно их носи и наставно и ненаставно особље на челу са директорком школе. Оне су израз лојалности школи и промовисања пристојности у одевању.Тиме штитимо достојанство просветних радника, наше знање и умеће и стављамо акценат на оно што носимо у себи, а не на себи.
Идеја је потекла на Наставничком већу, где се разговарало о кодексу облачења, укусу и неукусу и како различите стилове облачења свести на пристојну меру која приличи професији просветара. Униформе су тегет боје, женски мантили имају мале карнере на рукавима и као украсни детаљ брош-машну. На њима је и грб школе за који су идејно решење дали ученици. Мушки мантили су класични са руском крагном и грбом школе на џепу. Помоћно техничко особље носи црвене униформе.
Деца су била изненађена нашим новим изгледом, али су нас одмах и питали када ће их и оно обући. А то нам је и био циљ, да они сами пожеле униформе, а не да им их ми намећемо.

 

 

 

 

 

ЗОНА БЕЗ МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА

 

01. СЕПТЕМБАР 2017.

 

Од 1. септембра 2017. године у нашој школи више се на часовима, у ходницима и дворишту школе не чује звоњава мобилних телефона. Ова одлука важи за ученике, али и за запослене у школи који своје телефоне могу да укључе само у наставничкој канцеларији. Исто правило важи и за посетиоце школе. Идеја је потекла од мајке једног ученика и врло брзо смо је сви прихватили. Тако је наша школа постала прва образовна установа у граду без мобилних телефона. Поносни смо због ове одлуке, посебно сада када се у јавности све више говори о томе како је у Француској донет закон о забрани употребе мобилних телефона у школама. Циљ нам је био побољшање комуникације међу децом и наставницима, а затим и међу децом и родитељима. Ученици су због превелике употребе мобилних телефона заборавили међусобно да разговарају, да се друже, да решавају проблеме разговором. Сада је звоњаву телефона заменио жагор и смех ученика. Када смарт телефони буду неопходни у настави ученици ће их користити, али тада ће им једина сврха бити учење. За све непредвиђене ситуације свима је на располагању шест фиксних телефонских линија. Одлуку да школа постане зона без мобилних телефона никако не треба схватити као казнену меру већ као формирање једне лепе навике и пристојног понашања.