Акција "Очување природе - уређење школског дворишта"

 

ЈУН 2024.

Ученици II разреда су учествовали у акцији "Очување природе - уређење школског дворишта" и са својим учитељицама садили цвеће. 🌱🪴🎋🌸🍀

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изложба поводом 220 година од Првог српског устанка у Галерији савремене ликовне уметности

 

АПРИЛ 2024.

Ова изложба првобитно је отворена у Галерији Дома Војске Србије у Београду.  Након успешне и посећене изложбе у Београду створила се иницијатива да изложба добије путујући карактер и као таква, приказујући се културним центрима Србије, буде мотив за сећање на важне догађаје српске историје.

 

Самом идејом и изложбеним делима, сликама и вајарским моделима, приказана је визуелно уобличена, са уметничком компонентом, борба српског народа за своју слободу и своју државу.

На Сретење, 1804. године на збору у Орашцу подигнут је Први српски устанак, а 1835. године у Крагујевцу издат је први устав Књажевства Србије – Сретењски устав. Прославом Сретења српски народ слави национални празник који носи симболе борбе и слободе. Током прве половине 19. века, захваљујући српској слози и чврстој вољи  народа, те мудрој политици вожда Карађорђа и кнеза Милоша Обреновића, српска држава је постала слободна, уставотворна држава. Постављени су темељи модерне и самосталне државе на којима сигурно расту наша деца, учена о српској историји, традицији, култури и уметности. Вођени идејом о мудрости и храбрости вожда Карађорђа и Милоша Великог, вером и знањем чувају своју српску државу за будуће нараштаје.

 

Имајући у виду карактер, као и значај  изложбе, организовали смо посету изложби свих ученика од петог до осмог разреда, пре свега са циљем стварања свести о трновитом путу освајања државности и неопходности да се, како државност тако и суверенитет, очувају и у будућности.

 

 

 

 

 

 

 

КАРИКАТУРА - РАДИОНИЦА ЗА ЧЕТВРТАКЕ

 

МАРТ 2024.

Уметност претеривања и хумора кроз карикатуру открио је на данашњој радионици 4. разред са наставницом ликовне културе Аном Ристић. Игра облика лица и тела, различите емоције, карикатура кроз народну пословицу, ситуацију или догађај, шаљива екологија и школски живот неке су од тема о којима смо причали а потом их представили карикатуром.

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЈТОЛЕРАНТНИЈИ УЧЕНИЦИ У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ

 

ЈАНУАР 2024.

Крајем првог полугодишта школске 2023/2024. године наставили смо традицију избора најтолерантнијег ученика у свим одељењима старијих разреда.

Титулу најтолерантнијих након гласања свих ђака понело је 16 ученика.

Свечана додела похвалница била је данас током репризе Светосавске академије.

 

Честитамо на избору следећим ученицима:

 

5/1 Николија Раденковић

5/2 Алексеј Војиновић

5/3 Алекса Вучковић

5/4 Славиша Митић

6/1 Мина Јанковић

6/2 Рена Ана Јуванчић

6/3 Софија Пешић

6/4 Андрија Петровић

7/1 Петра Крстић

7/2 Дуња Филиповић

7/3 Анђела Коцић

7/4 Војин Крстић

8/1 Василија Павловић

8/2 Лазар Митић

8/3 Павле Миливојевић

8/4 Новак Станковић

 

 

 

 

 

НОВОГОДИШЊА И БОЖИЋНА БАЈКА 2024.

 

ДЕЦЕМБАР 2023.

И ове године смо поводом новогодишњих празника организовали традиционалну акцију украшавања врата учионица. Али да би нам ова активност била занимљивија и да би донела још више радости ове године смо имали малу измену. Празнична декорација требало је да се састоји од малих поклончића, сваки ученик из одељења имао је задатак да направи по један поклончић који ће представљати саставни део одељењске уметничке креације. Поклончићи треба да буду мали, симболични... (нпр. чоколадице, бомбоне, привесци за кључеве, шналице, оловке и сл.). Поклањање је саставни део новогодишњих и божићних празника, а међусобна размена поклона у том периоду симболизује повезаност међу члановима одељења, показује да се међусобно поштујемо и негујемо другарство, а свакако ће учинити да се сви осећају боље и да се шири празнична еуфорија.

Последњег радног дана у овој години извлачени су бројеве и свако је добио по један поклончић. Као и сваке године најкреативнији су награђени тортама.

 

Победници у акцији украшавања врата у петак 29.12.2023. награђени су тортама. Ове године имали смо две комисије, једну за млађе, а другу за старије разреде. Задатак им је био претежак, али су на радост многих поделили чак 9 торти.

Категорија - старији разреди

1. место - 6/1 - Генијални изум у виду машине која избацује лоптице са поклончићем кад окренете ручицу!

2. место - 8/2 - Од природних и рециклираних материјала једноставно, а ефектно!

3. место деле 5/1 јер су уложили много труда и имају много квалитетних и креативних детаља и 6/4 које има фантастичну илустрацију!

Категорија - млађи разреди

1. место - 1/2 - врата са пет звездица

1. место - 1/4 - редовна настава

3. место деле - 1/1 и 4/4 Врата са 5 звездица - одељење 5/2 јер су показали емпатију, солидарност и колективни дух креацијом новогодишње честитке у стиховима која је упућена свима у школи, свим ученицима и запосленима!

Комисија посебно похваљује ученика одељења 5/2 Марка Цветковића за изузетну мотивисаност и ентузијазам који је показао приликом украшавања њихових врата!

Образложење комисије: Сви ученици, учитељи, наставници и родитељи уложили су много труда и одговорили захтевима који су ове године били мало другачији. Са највише елана су то радили прваци па смо одлучили да их обрадујемо, дамо им подстрек за наредне године и наградимо као најмлађе у школи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗБИРКА ПЕСАМА ОДЕЉЕЊА 5-2

 

ДЕЦЕМБАР 2023.

Ученици одељења 5-2 и њихова наставница српског језика, Милена Ристић су у петак, 8.12. 2023. године директорки и разредној одржали презентацију своје збирке песама. Сви ученици су написали по једну песму, а ученица Ђурђа Вукашиновић је направила илустрације.

Ученици су развијали сарадњу, тимски дух и радили на свом самопоуздању уз вођство своје наставнице српског језика која их је мотивисала и надахнула. Инспирисана дивним тренутком и директорка је написала песму за ученике и наставнице овог креативног одељења.

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРЕДСТАВА О САОБРАЋАЈУ

ЗА ГОСТЕ ИЗ ВРТИЋА "МАСЛАЧАК"

 

НОВЕМБАР 2023.

Данас, 3. новембра 2023. године угостили смо предшколце из суседног вртића "Маслачак", а ученици четвртог разреда са својим учитељицама су у школском дворишту за њих припремили едукативну представу о саобраћају.

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЛАНИНАРИ ИЗ ОШ "РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ"

 

ОКТОБАР 2023.

Овогодишње лепе јесење викенде наставник историје Војин Никитовић користи да поведе ученике наше школе у планинарске авантуре и обилазак знаменитости Ниша и околине.

 

 

 

 

 

 

 

https://fb.watch/hY5vtHDMfj/

 

НОВОГОДИШЊА ЧАРОЛИЈА

 

ЈАНУАР 2023.

Ове, као и претходних година наши ученици и наставници уживали су у традиционалној новогодишњој акцији украшавања врата и прозора. Задатак комисије није био нимало једноставан јер су се сви много потрудили и критеријум оцењивања се сваке године подигне за неколико лествица!
Овогодишњи победници:
I место - VII-3
II место - I-1 и V-1
III место - III-4, VIII-1 и VIII-4

Специјалнe наградe су добила одељења: II-3 за најлепше украшену учионицу током целе године и V-2 за целокупни допринос новогодишњим активностима у школи.

Најлепше радове можете погледати у галерији.

 

 

 

 

 

 

 

РАД У КЕРАМИЧКОЈ РАДИОНИЦИ НАШЕ ШКОЛЕ

 

НОВЕМБАР 2022.

Kерамичка радионица једно је од омиљених места у школи. Позитивна атмосфера, дружење и сарадња, потреба да се буде користан и креативан неке су од компетенција које остварујемо радећи предмете од глине.

У прилогу можете видети фотографије наших часова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАЈЕДНИЧКО ГЛЕДАЊЕ УТАКМИЦЕ НАШЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ У ШКОЛИ

 

НОВЕМБАР 2022.


"Данас смо победили бежање са часова, научили да је "пораз " лакши када смо сви заједно и да постоје разне врсте лекција које се науче у школи."

 

Наши ученици су са нестрпљењем ишчекивали утакмицу наше репрезентације и желели да навијају за наш тим. Зато смо у интерактивној учионици, свечаној сали и боравку организовали заједничко гледање утакмице.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОСЕТА НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У НИШУ

 

НОВЕМБАР 2022.

На дан музејске славе, предшколци ОШ "Радоје Домановић" посетили су Народни музеј у Нишу. Kроз радионицу "Традиција" у Народном музеју ова велика радионичарска група предшколаца сазнала је нешто више о изради одевних предмета и одевању у време Вука Kараџића.

У интерактивном делу радионице наши предшколци савладавали вештину ткања помоћу дрвених рамова.
На крају радионице, на молбу предшколаца, кустос Ивана Г. је упознала децу с археолошком поставком Народног музеја.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРЕДСТАВА ''ЧУВАРИ ЗМАЈЕВОГ БЛАГА''

 

24. ОКТОБАР 2022.

Организација "Научи ме" у сарадњи са Ерсте банком обрадовала је наше трећаке едукативном представом "Чувари змајевог блага" у петак, 21.10.2022. године.

 

 

 

 

 

 

 

КРОС ЗА УЧЕНИКЕ ОД I ДО IV РАЗРЕДА

У ОРГАНИЗАЦИЈИ УЧИТЕЉСКОГ ДРУШТВА

 

ОКТОБАР 2022.

У суботу, 22.10.2022. године у организацији Учитељског друштва Ниш одржан је крос за ученике од I до IV разреда.

Са нашим ученицима биле су учитељице Јована Живковић и Марија Стојановић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ИЗЛОЖБА ЛИКОВНИХ РАДОВА

''БЛОКИРАЈ МРЖЊУ, ПОДЕЛИ ЉУБАВ''

 

ОКТОБАР 2022.

Изложба ликовних радова "Блокирај мржњу, подели љубав" организована је поводом "Дана демократске културе" и програма Европске Уније и Савета Европе "Horisontal Facility за Западни Балкан и Турску".
Овом приликом издвојили смо 4 ученика који су својим радом показали разумевање демократских компетенција: Исидора Станојевић 7-3, Ивона Вукадиновић 6-2, Петра Дончић 5-2, Дина Планић 3-4.

 

 

 

 

 

 

 

 

УРЕЂЕЊЕ ШКОЛСКОГ ДВОРИШТА

 

МАЈ 2022.

Ученици четвртог разреда са учитељицама Јасмином Милић, Марином Најдановић и Јеленом Вуковић показали да је потребно само мало добре воље, креативности и времена да унесемо лепоту и позитивну енергију у наш живот и да наше школско двориште оплеменимо цвећем и учинимо лепшим.

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВОГОДИШЊИ ВАШАР

 

ДЕЦЕМБАР 2021.

У школи је већ традиционално одржан још један Новогодишњи вашар!

Ова прелепо дешавање се одиграло у холу испред школске библиотеке 27. и 28. децембра 2021.

 

СРЕЋНА НОВА ГОДИНА!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВОГОДИШЊА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА

 

ДЕЦЕМБАР 2021.

Са жељом да неком улепшамо празничне дане и измамимо осмехе радо смо се придружили још једној хуманитарној акцији. У питању је акција коју организују студенти Медицинског факултета да би пакетићима обрадовали угрожену децу. Своју хуманост наша деца су поново показала и за само 4 дана препунили су кутију.

 

 

 

 

 

 

ЗАМЕНА УЛОГА У ШКОЛИ

 

НОВЕМБАР 2021.

Данас смо имали задовољство да уживамо у активности "Замена улога" са циљем унапређења капацитета за децентрацију, развијање критичког мишљења, сарадничког духа и емпатије у оквиру пројекта Савета Европе и Министарства просвете "Kвалитетно образовање за све". Ову активност реализовали су ученици 8/2 и одељењски старешина Гордана Рако. Ученици су били сјајни у улози наше директорке, наставника историје, наставнице биологије и немачког језика, теткица. А директорка и педагогица биле су ученице на њиховим часовима.

 

 

 

 

 

 

УСПОН НА СЕЛИЧЕВИЦУ

 

НОВЕМБАР 2021.

Ученици наше школе су учествовали у планинарској акцији 3. Успон на Селичевицу у част ослободилаца Ниша. Слушали су предавање о историји Ниша и уживали у дружењу и прелепом времену.

 

 

 

 

 

СТРУЧНИ СКУП: Примена едукативне платформе у раду

 

СЕПТЕМБАР 2021.

 

У току септембра наставници и учитељи наше школе похађали су два акредитована стручна скупа, "Примена едукативне платформе у раду са ученицима у школи" непосредно, у информатичком кабинету, 18.9. и "Примена едукативне платформе у настави на даљину" онлајн, преко платформе Google Meet, 25.9. Обе обуке је водила Наталија Миленковић, наставник српског језика и књижевности.

 

 

 

 

 

 

САЈАМ ПРОФЕСИОНАЛНЕ ОРИЈЕНТАЦИЈЕ

И ПРОБНИ ЗАВРШНИ ИСПИТ 2021.

 

АПРИЛ 2021.

 

Основна школа Радоје Домановић, седму годину за редом организовала је Сајам професионалне оријентације на коме су ученици могли да се упознају са организацијом рада нишких средњих школа.

Након завршене пробе мале матуре осмаци ОШ ''Радоје Домановић'' могли су у директном контакту са представницима великог броја нишких гимназија и средњих стручних школа да се упозању са начином њиховог образовног рада, како би што лакше донели одлуку о наставку свог школовања.

Kако су и сами истакли, ђацима прија овакав вид промоције образовања.
На седмом Сајму професионалне оријентације у ОШ ''Радоје Домановић'', ђацима су представљене, између осталих, гимназије ''Стеван Сремац'' и ''Светозар Марковић'', као и Уметничка, Угоститељско-турисртичка и Школа моде и лепоте.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЕДНИЦЕ ОДЕЉЕЊСКИХ ВЕЋА У НАШОЈ ШКОЛИ

 

МАРТ 2021.

 

 

 

 

 

 

 

НОВОГОДИШЊИ ПАКЕТИЋИ

 

ДЕЦЕМБАР 2020.

За крај једног посебног полугодишта подела новогодишњих пакетића која је признање за креативност ученика и њихов стваралачки дух, грађење колектива и неговање тимског рада, за активно учешће у ваннаставним активностима, стварање пријатног и подстицајног места за учење и дружење.

 

 

У оквиру пројекта ,,Доступно и квалитетно образовање за девојчице и дечаке Роме“ ученицима су додељени пакети са прехрамбеном и хемијском робом.

 

 

 

 

ПРЕДСТАВА ''ТРИ ЈЕЛКЕ И ДЕДА МРАЗ''

 

18. ДЕЦЕМБАР 2020.

 

Чланови библиотечке секције су за своје другаре предшколце приредили представу: "Три јелке и Деда Мраз". Након тога су заједничким снагама правили украсе за јелку.

 

 

НАСТАВАК У ГАЛЕРИЈИ >>>

 

 

 

НОВОГОДИШЊА ВРАТА И ПРОЗОРИ

 

17. ДЕЦЕМБАР 2020.

 

И ове године настављамо нашу лепу традицију украшавања врата и прозора пред новогодишње празнике. Позитивна енергија, добро расположење и тимски рад су свима потребни, а ове активности све нас радују и веселе. Придружили су нам се чак и неки ученици који наставу прате на даљину. Они су украсили своја кућна врата и послали нам слике.

Награда за прво место је торта .

Свима захваљујемо на уложеном труду и великом ангажовању у новогодишњем украшавању наше школе. Сигурни смо да је украшавање учионица унело радост и подстакло весело дружење. Надамо се да ћете наставити да заједнички стварате, лепо се дружите и постижете успехе. Задатак жирија (Ана Ристић, Владана Стевановић и Ана Станковић Михаиловић) био је јако тежак.
Ове године победници су:
Одељење 1-1 освојило је прво место за креативност, оригиналност и ангажовање деце у украшавању врата, али и прозора!
Одељење 2-2 освојило је прво место за креативност и ученичко залагање, труд и рад у украшавању прозора!
Прво место ван конкуренције - за велико лично залагање учитеља, изванредну ауторску мотивациону поруку коју би требало да сви прочитају - заслужила је Маја Kрстић.
Прво место - ван конкуренције - за велико залагање у украшавању прозора - заслужила је наставница Миљана Меденица.
Наградићемо труд и рад наше драге учитељице и наставнице које дају пример и подстицај и ученицима и колегама.
Труд и рад свих је био велики и као и ранијих година и ове године ће сва одељења бити награђена похвалницама.

 

 

НАСТАВАК У ГАЛЕРИЈИ >>>

 

 

 

КАРНЕВАЛ ''ЈЕСЕЊЕ БОЈЕ''

 

23. ОКТОБАР 2020.

 

Kарневал "Јесење боје" предшколске групе Александре Глигоријевић.
Од малена негујемо креативност наше деце јер им тако помажемо да развијају нове идеје и да стварају.

 

 

 

НАСТАВАК У ГАЛЕРИЈИ >>>

 

 

ЗАВРШНА АКТИВНОСТ

ПРОЈЕКТА ''ФИНПИС''

 

18. ОКТОБАР 2019.

 

Завршна активност пројекта "Фин Пис" спроведена је данас са ученицима седмог разреда на Бубњу. Захваљујемо на доброј вољи и времену господину Славиши Ивковићу из Планинарског друштва "Мосор" који је одржао предавање о планинарењу и практичну вежбу - склапање шатора уз приказ основне планинарске опреме. Ученици су квалитетно провели време у природи, а најважније је да су сами осмислили и израдили предмете за продајну изложбу у школи и од сакупљеног новца купили себи ужину.

 

 

 

 

РАДИОНИЦА

''ТРГОВИНА ЉУДИМА''

У ОШ ''Радоје Домановић''

 

18. ОКТОБАР 2019.

 

Трговина људима је једна од највећих и најпрофитабилнијих глобалних криминалних активности, заједно са трговином наркотицима, оружјем и прањем новца. Ово је глобални феномен који погађа све земље – земље у политичкој и економској транзицији, неразвијене земље и земље у развоју, земље у рату и постконфликтне земље, које се појављују као земље порекла и транзита жртава, као и економски развијеније земље које се појављују као земље дестинације. Данас су волонтери Црвеног крста нашим ученицима осмог разреда говорили о овој појави. Кроз кратке филмове, слике, причу и тест на крају потрудили су се да освесте децу и науче их да препознају могуће опасности.

 

 

 

 

РАДИОНИЦЕ

''ЗНАЊЕМ ПРОТИВ НАСИЉА НА ИНТЕРНЕТУ''

У ОШ ''Радоје Домановић''

 

19. АПРИЛ 2019.

 

У петак, 19. априла 2019, у ОШ ‘’Радоје Домановић’’ су одржане радионице под називом ‘’Знањем против насиља на Интернету’’.
Њихов циљ је оснаживање ученика нижих разреда да се на прави начин одупру свим негативним изазовима на које могу наићи приликом коришћења интернета и других савремених комуникационих технологија.
Догађај је био интересантан јер је коришћен принцип вршњачког учења где су ученици шестог разреда били реализатори и на тај начин почели да брусе своје вештине будућих успешних едукатора.
Радионице су реализоване на велику радост и задовољство наших најмлађих другара као и наших младих и талентованих едукатора, чланова информатичке секције наше школе.

Реализатори радионица: Сташа Титин, Нађа Вучковић, Јана Недељковић, Милица Ђорђевић, Теодора Обрадовић, Тадија Петковић, Петра Вукашиновић, Ђурђија Живадиновић, Лука Станојевић, Уна Горановић, Јован Јанковић, Kатарина Недељковић, Александар Лакићевић и Адријана Јошановић.

Предметни наставник: Милијана Kрасојевић

 

 

 

 

 

 

 

ЗИМСКА ЧАРОЛИЈА У ОШ ''Радоје Домановић''

 

24. ДЕЦЕМБАР 2018.

 

 

 

 

 

 

АНИМА ПЛУС: Препознај, спречи, делуј!

 

04. ДЕЦЕМБАР 2018.

 

У уторак, 4. децембра, у 18:00 часова сте могли присуствовати предавању под називом ''Препознај, спречи, делуј!''

 

 

Тим центра АНИМА ПЛУС који чине: психијатар и психотерапеут Милан Митић, психијатар и психотерапеут Ивајло Илијев, психолог и психотерапеут Татјана Цветковић и специјални педагог-дефектолог Сања Трајков говорио је на трибини одржаној у музичкој сали наше школе о активностима које треба спроводити у циљу подстицања развоја деце. О проблемима који се односе на агресију и вршњачко насиље, проблемима адаптације и поштовања туђе личности, о правилама понашања, проблемима у комуникацији и функционисању породице. Трибина је била намењена родитељима и наставницима.

 

 

 

 

ПАМЕТНО И БЕЗБЕДНО: Безбедност деце на интернету

 

15. НОВЕМБАР 2018.

 

Министарство трговине, туризма и телекомуникација покренуло је платформу за развој информационог друштва, под слоганом „Паметно и безбедно – Smart and Safe“. Циљ ове иницијативе је едукација и подизање свести о неопходности брзог, правилног и усмереног укључивања грађана, образовног система и привреде у савремене дигиталне токове. Платформа покреће едукативне и промотивне пројекте који треба да допринесу развоју дигиталне писмености, дигиталних компетенција и дигиталне безбедносне културе.

Какве опасности децу свакодневно вребају на интернету, како да се заштите, а како одрасли да им у томе помогну, представници Министарства су разговарали са ученицима петог и шестог разреда , наставницима и родитељима наше школе.

 

 

 

 

 

 

ЕКО ХЕРОЈИ

 

15. НОВЕМБАР 2018.

 

ЈКП "Медиана" Ниш у сасрадњи са компанијом "Секопак" организовала је 15.11.2018. године у музичкој сали наше школе интерактивну, мултимедијалну презентацију на тему очувања животне средине под називом "Еко хероји". Презентација је поред едукативног имала и забавни карактер и била је намењена деци нижих разреда. У филму који им је приказан на ефектан и занимљив начин приказан је процес рециклаже са циљем да се утиче на подизање свести о важности очувања животне средине. Као симболичну улазницу деца су доносила и разврставала: лименке, пластичне флаше или тетрапак. Модератор је био нишки уметник Оливер Катић, а улогу у филму имала је наша Маша Татић 2/4.