Професионална оријентација

на преласку  у средњу школу

 

Основни циљ програма је развијање способности младих да донесу и спроведу промишљену, ваљану и самосталну одлуку о избору школе и занимања. Организују се радионице, које омогућавају да ученици кроз активно учешће изграде сазнања, вештине, способности и вредности потребне за остварење тог циља.

 

Ученици, такође, треба да обрате пажњу на следеће чињенице:

  • да је свако способан за нешто
  • да нема успеха без рада
  • важно је поседовати знања, вештине и навике
  • важно је бити мотивисан и заинтересован
  • увидети грешке које се чине при избору занимања

   

Основни задатак је рад на схватању (освешћивању) и откривању:

 • шта -ја знам да радим (моје способности)
 • шта-ја хоћу да радим (моја интересовања)
 • шта-ја умем да радим (каква су моја знања)
 •  


   

  САЈАМ ПРОФЕСИОНАЛНЕ ОРИЈЕНТАЦИЈЕ 2018.

   

   

   

   

  У суботу, 10.3.2018. године унашој школи је одржан Сајам професионалне оријентације и реални сусрети са школама. Од 11:00 до 13:00 часова, гости наше школе били су представници нишких средњих школа. То је била прилика да се ученици и њихови родитељи информишу о свим предметима, занимањима и образовним профилима које припремају средње школе за ученике будућег првог разреда. Сајам је одржан у приземљу школе, а свака средња школа је имала своју учионицу где се представила и поделила припремљени материјал.

  Како би ученици били адекватно припремљени за разговоре, у холу школе је направљен Пано за професионалну оријентацију, са свим важним стварима о којима треба водити рачуна приликом избора занимања.

  Осим наших, осмаци основних школа: Зоран Ђинђић, Вожд Карађорђе, Ћеле Кула и Доситеј Обрадовић имали су прилике да се упознају са радом и организацијом свих средњих школа из Ниша (осим Економске школе), Млекарском школом из Пирота и Пољопривредном школом из Алексинца. Захваљујемо се свим професорима који су поклонили велику пажњу осмацима и олакшали одлуку приликом избора будућег занимања. Драго нам је што су овај пример добре праксе прихватиле и друге основне школе у Нишу и почеле са организацијом ове значајне манифестације.

   

   

  ПОСЕТА САЈМУ ОБРАЗОВАЊА 2018.

   

   

  Ученици 8. разреда наше школе су и ове године посетили Сајам образовања у организацији Националне службе за запошљавање, који је одржан данас у Официрском дому. Наша школа је 10. марта организовала Сајам професионалне оријентације у свом простору, али у циљу што комплетнијег и квалитетнијег информисања наших ученика, искористили смо и ову прилику за још један сусрет са средњим школама.