ГИЗ Професионална оријентација

на преласку  у средњу школу

 

У низу пројеката, у којима учествује наша школа, налази се и најновији пројекат намењен ученицима завршних разреда основне школе- Професионална оријентација.
Основни циљ програма је развијање способности младих да донесу и спроведу промишљену, ваљану и самосталну одлуку о избору школе и занимања. Настава се одвија у виду радионица, које омогућавају да ученици кроз активно учешће изграде сазнања, вештине, способности и вредности потребне за остварење тог циља.

Програм се састоји из 5 фаза(модула):

 1. самоспознаја
 2. информисање о занимањима и каријери
 3. упознавање са путевима образовања
 4. реални сусрети са светом рада
 5. доношење одлуке о избору школе и занимања

 

Ученици, такође, треба да обрате пажњу на следеће чињенице:

  • да је свако способан за нешто
  • да нема успеха без рада
  • важно је поседовати знања, вештине и навике
  • важно је бити мотивисан и заинтересован
  • увидети грешке које се чине при избору занимања

   

Основни задатак је рад на схватању (освешћивању) и откривању:

 • шта -ја знам да радим (моје способности)
 • шта-ја хоћу да радим (моја интересовања)
 • шта-ја умем да радим (каква су моја знања)

 • НАУК НИЈЕ БАУК

   

   

   

   

  У низу активности, у оквиру пројекта Професионална оријентација, посетили смо фестивал НАУК НИЈЕ БАУК, у организацији гимназије Светозар Марковић, а одржаног на Електронском факултету у Нишу.
  Ученици, од 5. до 8. разреда, су имали прилике да откривају тајне природних и друштвених наука. Посматрали су, испробавали, питали, сазнали, схватили и научили пуно тога.

   

   

  А како је тамо било, погледајте у нашој ГАЛЕРИЈИ.

   

  ШТАМПАРИЈА ''ПУНТА''

   

   

   

  У оквиру пројекта Професионалне оријентције наставница српског језика Јелена Николић водила је ученике 8. и 6. разреда у нишку штампарију „Пунта“. Ученици су пажљиво слушали из уста професионалца занимљивости о историјату и традицији штампарије , као и о процесу рађања и настанка једне књиге. Обишли смо просторије штампарије и посматрали фазе тог процеса. . Видели смо и сто година стару немачку машину за штампање. Напустили смо штампарију задовољни и богатији за једно искуство, и са поклоном који је сваки ученик добио од власника штампарије.