ПРОЈЕКТИ У ОШ ''РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ''

 

 

 

 

Еrasmus+

Пројекат ''Living Students Thanks to Living Classes''

 

 

 

 

ЗАВРШНЕ АКТИВНОСТИ

ЈАНУАР 2023.

 

Одржали смо састанак за дисеминацију нашег Erasmus+ пројекта "Living students thanks to living classes". Позвали смо родитеље и колеге из других школа. Приказали смо презентацију о активностима и постигнутим резултатима пројекта који смо реализовали у претходних 28 месеци.

 

Наши гости су имали прилику да погледају и филм „Наша Еразмус прича“ у коме су ученици и наставници из пројектног тима говорили о својим искуствима током реализације пројекта „Living students thanks to living classes“ ТР01-КА229-092706_4.

Координатор пројекта из Анкаре Берин Герек Сенсес, говорила је у видеу који смо приказали и о оствареним циљевима и резултатима анкете коју су ученици попуњавали на крају пројекта, који су веома добри и показују да смо успешно радили.

 

Тим пројекта је за ову прилику и у циљу ширења резултата и промоције израдио флајере које смо поделили свим присутним гостима.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Флајер о пројектним активностима и реализованим циљевима, а који смо направили у циљу дисеминације пројекта и делили родитељима и колегама из других школа.

 

 

 

 

Kратак филм координатора пројекта из Анкаре Berrin Gerek Senses о оствареним циљевима пројекта и о резултатима анкете коју су ученици попуњавали по завршетку пројекта и чији резултати показују да смо претходних 28 месеци успешно радили.

 

berrin_kapanış_3

 

 

 

Наша Erasmus+ прича - филм пројектног тима "Living students thanks to living classes" о искуствима током реализације пројектних активности који смо снимили у циљу промоције и ширења резултата пројекта.

 

 

 

 

 

ДАН ДЕМОКРАТСКЕ КУЛТУРЕ

 

23. СЕПТЕМБАР 2022.

У оквиру пројекта "Kвалитетно образовање за све" и пројекта "Промовисање различитости и равноправности у Србији" који су део заједничког програма Европске Уније и Савета Европе Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску данас смо у нашој школи организовали догађај: "Блокирај мржњу. Подели љубав!"

У питању је догађај против говора мржње, расизма и дискриминације. О томе су говорили директорка наше школе Душица Тричковић, шеф мисије Савета Европе у Београду Tobias Flessenkemper и глумица Милена Радуловић. У овом догађају су учествовали и наши гости, ученици и наставници из школа из Анкаре у Турској и из Kалиманештија у Румунији.

У холу школе приређена је изложба ликовних радова ученика из све три школе на тему:"Блокирај мржњу. Подели љубав!" Промовисали смо и све оно што током године радимо на часовима и ваннаставним активностима против говора мржње, расизма и дискриминације.

Ученици из све три земље приказали су своју народну ношњу, а затим је у дворишту школе организована игра" "Не мрзи човече". Ученици су били пиони подељени у 4 групе од по 3 ученика и у свакој групи био је по један ученик из Турске, Румуније и Србије. Kвиз су водиле младе амбасадорке Европе Андријана Никитовић, Теодора Цекић и Анђа Стојановић, а у публици је био и глумац Славен Дошло као промотер ове кампање. Након тога приређено је дружење уз музику за све ученике.

Са нашим пријатељима и сарадницима на пројекту: "Living students thanks to living classes" 2020-1-ТР01-KА229-092706_4 формално смо се поздравили у свечаној сали уз коктел и поделу сертификата о учешћу у мобилности. Свакако најемотивнији део била је игра "Тајни пријатељ" и размена поклона.

 

 

 

 

 

 

 

 

ДЕТАЉНИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ >>>

 

 

 

 

Пријем у градској кући

 

22. СЕПТЕМБАР 2022.

 

У градској кући приређен пријем за ученике и професоре ОШ „Радоје Домановић“, као и школа из Анкаре (Турска) и Kалиманештија (Румунија), учеснике Erasmus+ пројекта часова у природи.

 

 

 

 

 

Радионицe о екологији

 

22. СЕПТЕМБАР 2022.

У складу са темом дана, а то је екологија, пројектни тимови Турске, Румуније и Србије Erasmus+ пројекта "Living students thanks to living classes" 2020-1-TR01-KA229-092706_4 уживали су на часу о географском пореклу биљака и њиховој употреби у свакодневном животу. Час је био корелација биологије и географије. Брали су поврће из наше баште. И правили "Хотеле за бубе" - кућице у којима ће презимити бубе које су важне и корисне за развој наших биљака.

 

 

 

 

 

 

 

ДЕТАЉНИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ >>>

 

 

 

 

Историја у покрету и онлајн квиз за учеснике пројекта

 

21. СЕПТЕМБАР 2022.

Трећи дан дружења са нашим пријатељима из Турске и Румуније.
Данас смо обилазили историјске знаменитости нашег града, Нишку Бању и Kоњички клуб.


Поподне смо се подсетили свих заједничких пројектних активности које су до сада урађене, али кроз онлајн квиз који је реализован у Музичкој саки наше школе. Кквиз је креиран у апликацији Socrative. Сви учесници квиза су упознати са основним детаљима овог окружења и сам квиз радили користећи школске таблет рачунаре.

 

 

 

 

 

 

ДЕТАЉНИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ >>>

 

 

 

 

Дан уметности

 

20. СЕПТЕМБАР 2022.

Када смо планирали како да на најбољи начин реализујемо мобилност у оквиру нашег Ерасмус+ пројекта: "Living students thanks to living classes" одлучили смо да имамо тематске дане. Понедељак нам је био Дан сарадње, а други дан - уторак нам је Дан уметности.

На самом почетку показали смо нашим пријатељима из Турске и Румуније како изливамо предмете од глине у нашој керамичкој радионици. Затим смо различитим техникама декорисали саксије и рециклиране лименке.

Сви учесници били су врло креативни и задовољни. Наша следећа активност била је да у тим саксијама садимо цвеће: чуваркуће и љубичице и направимо малу изложбу радова у нашој башти.

 

Поподне смо уз музику цртали на белим мајицама и показало се да су у нашим пројектним тимовима јако талентовани уметници. Дан уметности завршили смо посетом биоскопу Синегранд.

 

 

 

 

 

 

 

ДЕТАЉНИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ >>>

 

 

 

 

Сусрети ученика и наставника из Румуније, Турске и Србије у оквиру пројекта Living students thanks to living classes

 

19. СЕПТЕМБАР 2022.

У оквиру Erasmus+ пројекта: "Living students thanks to living classes" који наша школа реализује већ две године у госте су нам стигли наставници и ученици из Турске и Румуније. Током ове недеље ћемо заједно учити и размењивати искуства.

Поред формалне добродошлице, свака школа се представила презентацијом и филмом, представили смо и наш пројекат и његове главне циљеве и идеје да наставу померимо из учионица у природу и повећамо ученичку мотивацију.

Да бисмо се сви што боље упознали организовали смо игру "Тајни пријатељ" и радионицу "Kо сам ја, а ко си ти", пробали смо и љуте папричице и парадајз из наше баште, а затим учествовали у часу "Структура биљака" који је био корелација биологије и енглеског језика.

На крају дана прошетали смо Тврђавом и центром нашег града.

 

 

 

 

 

 

ДЕТАЉНИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ >>>

 

 

 

 

 

ПОВРЋЕ ИЗ НАШЕ ШКОЛСКЕ БАШТЕ 2022.

 

СЕПТЕМБАР 2022.

Очигледност у настави, дружење, радост, осећање успеха и оно давно заборављено осећање да се осећамо корисним!

Поврће не расте и рађа на пијаци!

 

 

 

 

 

 

 

4. ФЕБРУАР 2022.

Током ове недеље имали смо задовољство да учествујемо у активностима виртуелне мобилности са нашим пријатељима из Турске и Румуније. Сваког дана имали смо креативне радионице чија је тематика била у складу са циљем нашег пројекта. Делили смо искуства са ученицима и наставницима из Анкаре и Kалиманештија и вежбали комуникацију на енглеском језику.

 

 

 

 

НОВЕМБАР 2021.

Захваљујући чињеници да наша школа учествује у Ерасмус+ пројекту "Living students thanks to living classes" - који финансира ЕУ, имали смо још једну забавну активност, а притом смо научили и нешто ново. Правили смо зимницу од поврћа које смо гајили у нашој школској башти. Сада у теглама имамо шарену салату. Лековито биље из наше баште смо осушили, исецкали и сада је спремно за чај.

 

 

 

 

 

 

 

 

ОКТОБАР 2021.

Наша школа је обележила Ерасмус дане чајанком и кратким филмом којим смо желели да вас упознамо са нашим пројектом: "Living students thanks to living classes" али и са нашим активностима и часовима у школској башти.

 

 

 

 

ЈУЛ 2021.

 

FT-2020-1-TR01-KA229-092706_4 Naš erasmus+ projekat: Living students thanks to living classes, školska bašta, school garden  Erasmus+  Fondacija Tempus  Ovaj projekat finansira Evropska unija. Funded by EU.

 

 

 

 

 

 

 

 

ЈУН 2021.

 

 

Održali smo 2. međunarodni sastanak učenika i nastavnika 11.06.2021 u okviru našeg eTvinning projekta, koji smo kreirali u okviru našeg Erasmus+ projekta pod brojem 2020-1-TR01-KA229-092706_1. Na sastanku su učenici iz Turske predstavili Ankaru, njenu klimu, vegetaciju, istorijska i turistička mesta. Video-snimcima su objasnili šta je do danas urađeno u projektu. I na kraju su sproveli interesantne aktivnost sa kahoot i mentimetarskim aplikacijama. Hvala svima koji su učestvovali.

Erasmus Plus Projekti Turkiie Ulusal Ajansı Erasmus + Turkiie Fpndacija Tempus

 

 

МАЈ 2021.

 

Међународни дан eTwinning платформе обележава се 9. маја. Наша школа је члан ове велике међународне породице и захваљујући учешћу у бројним пројектима, добитник је ознаке за квалитет у школској 2020/2021. години.
Наставница Наталија Миленковић је са близанцима, ученицима наше школе, обележила Дан еТwиннинг-а преко мреже. Била је инспирисана називом TwinSpace и eTwinning да организује фотографисање близанаца који похађају нашу школу у бојама eTwinning-а.

Ученици су на креативан начин својим фотографијама представили лого ове платформе. Продукти рада представљени су кроз видео-презентацију и школски пано.

 

 

 

У нашој школи је обележеном Дан планете Земље. И ова активност предвиђена је пројектом ЛСЛЦ, а за реализацију је била задужена наставница Верица Јанкелић са ученицима петог и седмог разреда.

 

 

 

 

 

Нашим Ерасмус+ пројектом планирали смо и израду банера. То је слика, анимација или неки графичко-текстуални објекат који се употребљава као реклама на веб страницама, и слично. Као што се постављају рекламе у новинама тако и на сајтовима постоји могућност постављања рекламе (банера). Банер треба да привуче што више посетилаца са сајта на коме је постављен. Ученици све три школе које учествују у овом пројекту израђивали су банере користећи апликацију Canva. Затим смо организовали гласање за најбољи и најкреативнији банер. У гласању је учествовало преко 400 ученика и наставника из све три земље. Гласање је закључено 2. маја, можете видети графикон са резултатима гласања, као и победнички банер.

 

 

 

 

 

АПРИЛ 2021.

 

Први онлајн састанак ученика из Турске, Румуније и Србије у оквиру Ерасмус+ пројекта "Ливинг студентс тханкс то ливинг цлассес". Састанак је одржан преко апликације Зоом. Направили смо позивнице за све учеснике, као и флајер са правилима понашања. На самом почетку представиле су се наставнице које су коордонатори овог пројекта у својим школама. Онда је приказана презентација о свим активностима које смо до сада реализовали у оквиру пројекта. Затим су се представљали и међусобно упознавали ученици. Наши ученици су били изванредни. Показали су да енглески језик говоре одлично, скоро као матерњи. Спонтано и самоуверено су се укључивали у разговор. Представили су себе и нашу школу у најбољем светлу и можемо бити поносни. На самом крају састанка организован је Kахоот квиз. Овај састанак је био врло успешан на задовољство свих учесника, а нарочито ученика који су могли да провере своје знање енглеског језика и упознају другаре из Анкаре и Kалиманештија.

 

 

 

 

 

 

 

МАРТ 2021.

 

Kренуле су припреме за нашу башту. Сејали смо семе босиљка, нане, жалфије и першуна. У овој активности коју су у школском дворишту организовале наставнице биологије Гордана Рако и Јелена Радишић уживали су ученици петог и осмог разреда. Све је фотографисао и снимао Матија Марковић из 6/2.

 

 

 

ДЕТАЉНИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ >>>

 

 

МАРТ 2021.

 

Активности нашег пројекта "Living Students Thanks to Living Classes" на еТwinning су и представљање наше школе и представљање града у ком живимо. Наши ученици су били вредни и креативни, истовремено су усавршавали своје знање енглеског језика, али и коришћење неких нових дигиталних апликација и направили изванредну презентацију у програму Canva и кратак филм у апликацији InShot. За презентацију су заслужне Лана Данковић и Сара Дамњанчевић, а филм су направили Огњен Миленковић, Ненад Маринковић и Тодор Беган.

 

 

 

 

 

 

 

ФЕБРУАР 2021.

 

ПРЕЗЕНТАЦИЈА НАШЕ ШКОЛЕ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА

 

ДОБРОДОШЛИ У ОШ ''РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ'' НИШ (.pdf)

 

ДОБРОДОШЛИ У ОШ ''РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ'' НИШ (.mp4)

 

 

 

 

ЈАНУАР 2021.

 

Филмић о пројекту ''Living Students Thanks to Living Classes''

 

Овај филмић је направила наставница из Турске

Living Students Thanks to Living Classes.mp4

 

 

 

 

 

ЈАНУАР 2021.

 

Позив ученицима ОШ ''Радоје Домановић'' за учешће

у пројекту ''Living Students Thanks to Living Classes''

 

Драга децо, већ смо вас обавестили да ће наша школа наредних 18 месеци реализовати пројекат „Living Students Thanks to Living Classes“. Сад вас обавештавамо да имате могућност да се пријавите за мобилност, односно посету Румунији и партнерској школи која се налази у граду Калиманешти.   

Посета ће трајати пет дана, планирана је за јун 2021. али нисмо сигурни да ли ће због ситуације са вирусом корона тада моћи и да се реализује, ако у том планираном тренутку то не буде било могуће, биће планиран други датум. Имаћете могућност да се дружите са децом из Румуније и Турске, размењујете искуства која сте стекли током реализације пројекта, усавршавате знање енглеског језика и упознате нове културе.  Средства за ваш пут и боравак тамо обезбеђена су пројектним буџетом.

На ову ученичку размену ићи ће 4 ученика и 2 наставника, али ћемо изабрати 5 ученика и 3 наставника, пошто морамо имати и резервне чланове. Ако сте заинтересовани, пријавите се на мејл: biblioteka@osrdomanovic.edu.rs  Рок за пријаву је до 10.01.2021. године.

Ученици који се буду пријавили учествоваће у кратком интервјуу на енглеском језику, свако питање које буде постављено током интервјуа носиће одговарајући број бодова, биће изабрани ученици који буду имали највише бодова.   

 

Срдачан поздрав,

Пројектни тим              

 

 

 

Наша новогодишња честитка упућена партнерским школама

 

 

 

 

Избор за лого пројекта „Living Students Thanks to Living Classes“

 

ДЕЦЕМБАР 2020. - ЈАНУАР 2021.

Ученици све три школе гласали су за лого нашег пројекта. Предложено је пет идејних решења, а на основу резултата гласања за лого пројекта је изабран доле приказани и он је постао заштитни знак нашег пројекта.

 

 

 

 

О пројекту ''Living Students Thanks to Living Classes''

 

Еразмус+ је програм Европске уније који обезбеђује финансирање пројеката за сардњу у три области: образовање, млади и спорт. У најширем смислу програм Еразмус+ у области образовања има следеће приоритете:

  • Унапредити и подржати развој свих нивоа образовања;
  • Ојачати везе између формалног, неформалног и информалног учења;
  • Оснажити везу образовања са светом рада;
  • Створити додатне вредности за европски простор образовања;
  • Повезати земље чланице у дефинисању образовних политика.

У фокусу програма Еразмус+ је јачање потенцијала младих за активно учешће у грађанском друштву, развој лидерских вештина, солидарности и разумевање између култура. Еразмус+ промовише признавање и вредновање стечених квалификација у образовању, отворени приступ образовним материјалима, документима и медијским садржајима који настају у финансираним пројектима и шире, као и међународну димензију активности, вишејезичност, једнакоправност, и инклизувни приступ образовању.
Наша школа ће наредних месеци реализовати пројекат: „Living Students Thanks to Lving Classes“. Координатор пројекта је школа „Hasan Polatkan“ из Анкаре у Турској, а партнерске школе су „Serban Voda Kantakuzino“ из места Калиманешти у Румунији и наравно ОШ „Радоје Домановић“ из Ниша.
Пројекат ће трајати од 1.9.2020. до 28.2.2022. године.  Савремено доба и технологија стварају несрећну и асоцијалну децу коју је тешко мотивисати. Главни циљ овог нашег пројекта је повећати ученичку веру и љубав према школи, учинити часове занимљивијим, омогућити ученицима бољу интеракцију, како са вршњацима тако и са наставницима, повећати мотивацију, претворити школу из досадног у место за уживање. Часови у природи ће ово омогућити. Планирано је да направимо школску башту у којој ћемо гајити зачинско биље, воће, цвеће... Часове ћемо држати не само у учионицама већ и у овој нашој башти.
Предвиђено је да у пројекту учествује 10–30 наставника и 50–100 ученика узраста од 10 до 14 година. У размени ће учествовато 2 наставника и 4 ученика. Услов за учешће  у размени је добро познавање енглеског језика и дигиталних технологија.
За реализацију пројекта користићемо и eTwinning платформу. Планиране су следеће активности: израда ученичких презентација, дизајн и избор логотипа пројекта, израда кратких филмова, електронског часописа, банера, брошура, прављење баште и гајење биљака, изложба фотографија,  излет, ученичка размена (наши ученици ће у пратњи 2 наставника посетити Румунији, а затим ће наша школа бити домаћин ђацима и наставницима из Турске и Румуније), биће одржане радионице на којима ћемо школама из нашег града представити наш пројекат и његове резултате.
Након формирања стратегије одрживости биће потписан и уговор са партнерима о извршавању пројектних активности. Веб стране пројекта биће доступне и  након завршетка пројкета, радиће се на приширивању и продубљивању активности и након завршетка пројекта.