ДОДЕЛА ВУКОВИХ ДИПЛОМА

И

ПРОГЛАШЕЊЕ УЧЕНИКА ГЕНЕРАЦИЈЕ

 

ЈУН 2024.

У свечаној сали школе приређен је пријем и додела награда за носиоце Вукове диоломе, Ученика генерације и Спортисту генерације `09. 

 

Ове године прогласили смо "Нај маму" и "Нај тату" генерације.

 

Додела Вукових диплома и проглашење Ученика генерације је моменат који означава завршетак једног животног поглавља и почетак новог. Наши Вуковци су се истакли не само у наставним постигнућима, већ и у ваншколским активностима. Они су посветили сате учењу, истраживању и развоју својих вештина. Најважније, они су показали несебичну ангажованост и жељу за учењем и личним напредовањем.

 

Драги наши, ви сте будућност. Ваше знање, креативност и ентузијазам обликоваће свет. Наставите да се развијате, да се борите за своје снове и да будете добри људи.

 

За Ученика генерације  проглашена је Исидора Станојевић, ученица 8/3 одељења, а за Спортисту генерације Анђелија Стојковић ученица 8/4 !

 

Постаните велики људи спремни да и даље нижете велике успехе.

Срећно!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДАН ЕВРОПЕ И ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

 

МАЈ 2024.

Данас смо обележили 9. мај - Дан Европе и Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Радионица и презентација "Само да рата не буде" су биле посвећене миру. Учествовали су ученици V и VII разреда као и чланови Ученичког парламента и Вршњачког тима школе.

Радионицу су организовале и реализовале: Неда Недовић Спасић наставница историје, Ксенија Секулић психолог и Наташа Игњатовић педагог.

 

 

 

 

 

 

 

ДАН ШКОЛЕ 2024.

 

АПРИЛ 2024.

Наш школски празник посветили смо великом сатиричару и визионару, Радоју Домановићу, чије име наша школа поносно носи од 1993. године.

Организовани су тематски часови, радионице и плес.

Говорило се о историјату школе и животу и делу Радоја Домановића.
Свечана седница свих запослених одржана је од 17 часова, а за програм су биле задужене наставница српског језика Исидора Крстић, наставница музичке културе Виолета Дејановић и вероучитељица Снежана Николић. Награђене су и наше рукометашице, шампионке округа.

 

 

 

 

 

ДЕТАЉНИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ >>

 

 

 

 

 

СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ 2024.

 

АПРИЛ 2024.

Светски Дан књиге обележили смо и ове године занимљивим активностима. Имали смо традиционалну размену књигу, а наши креативни ученици писали су зашто је по њиховом мишљењу лепо читати и на мајицама цртали насловнице својих омиљених књига.
Уживајте у њиховим литерарним и ликовним радовима на доле постављеном линку:

 

 

https://www.canva.com/design/

 

 

Поводом Светског дана књиге и ове године имали смо традиционалну размену књига, а са циљем да ширећи љубав према књизи и читању јачамо заједништво, развијамо сараднички дух, ширимо позитивне емоције и обрадујемо другове из одељења, колеге, пријатеље. У овој акцији учествовали су и ученици и запослени.

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЦИОНАЛНИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА 2024.

 

АПРИЛ 2024.

Поводом Националног дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава нацизма и фашизма у Другом светском рату који се обележава 22.априла данас смо у интерактивној учионици наше школе на инспиративан начин представили две књиге које се баве овом темом.


Чланови Читалачког клуба (ученици 5/1, 5/2 и 7/4) су током фебруара и марта заједно у школској библиотеци читали и коментарисали дело Џона Бојна "Дечак у пругастој пиџами". Желели смо да истакнемо да је ово пре свега књига о хуманости, доброти и пријатељству. И да се сличне ствари не смеју поновити. Да ће свет бити бољи ако на друге гледамо очима детета и прилазимо им без предрасуда, мржње и без идеје да су на било који начин другачији. Наше виђење ове књиге као и злочина који су се дешавали током Другог светског рата представили смо кроз две презентације и преко паноа.


Цело одељење 7/4 са наставницом српског језика Наталијом Миленковић представило је "Дневник Ане Франк" као својеврсни музичко-сценски спектакл. Драматизовали су одломке уз књиге, имали музичку пратњу на виолини све са циљем да истакну да смо сви ми Ана Франк.

 

 

 

 

 

 

 

ДАН СОЦИЈАЛНО-ЕМОЦИОНАЛНОГ УЧЕЊА 2024.

 

МАРТ 2024.

Поред Међународног дана женских људских права, данас обележавамо и Дан СЕУ јер желимо да подигнемо свесност о важности СЕУ у школи.

Тим поводом имали смо низ инспиративних активности.

 

Ученици 4. разреда су нам кроз форум театар приказали "Један обичан и један необичан дан у животу породице". Указали су на важност родитељских вештина и неговање отворености и позитивних очекивања родитеља и учитеља од деце. Деца су показала колико је важна позитивна атмосфера за учење, да би се дете осећало сигурно и било успешно.

 

Ученички парламент, Тим за медијацију и наставница Ивана Илић су у првом, петом и седмом разреду обележили Дан социјално- емоционалног учења низом занимљивих активности везаних за развој социјалних вештина, препознавање и исказивање емоција.

Ученици су имали задатак да препознају пожељне и непожељне социјалне вештине и акције и дискутују о њима. Такође су у групама правили мапе ума на једно од датих осећања: љубав, срећа, туга и љутња. Говорили су о начинима превазилажења туге и љутње и давали савете једно другима. За крај су бирали по један емотикон и објашњавали зашто су баш њега изабрали. Радионица је била занимљива и поучна у исто време и утисци свих учесника су на крају било позитивни.

 

Чланови библиотечке секције направили су пано о знаменитим женама Србије и истакли позитивне вредности и ставове за које су се бориле. А покренули су и избор најлепше речи женаког рода у српском језику.

 

У оквиру пројекта социјално-емоционалног учења на часовима грађанског васпитања реализована је активност "Истраживање природе и заједнице кроз авантуре извиђача".

У трајању од 2 недеље ученици 5. и 7. разреда са наставницом Недом Недовић Спасић оживели су улогу извиђача који представљају дух истраживања, тимског рада и управљања животном средином, чинећи свет бољим местом кроз своје заједничке напоре. Учили су како да праве кроки скице, мапе, раде са компасима, везују извиђачке чворове, певају извиђачке песме.

Подељени у тимове дискутовали су и представили своје паное о темама животне средине као што су загађење и очување природе, наглашавајући важност заједнице и предузимање акција за заштиту животне средине.

Активност је завршена порукама пријатељства које су ученици исписивали морзеовом азбуком.

 

Међународни дан жена, одељење I/2 обележило је приредбом за родитеље. Ученици су рецитовали песме посвећене мајкама: ,,Осми март", ,,Супер мама", ,,Мајка", ,,Како се може штедети мама", ,,Хвала ти мама" итд. Играли су кола: ,,Дуње ранке" и ,,Мамино коло". Хорски су отпевали песму ,,Ресава" и ,,Најлепша мама на свету". Деца су одлично припремила приредбу, коју су родитељи са уживањем пратили. Емоцијама приликом наступа, ученици су исказали љубав и поштовање према мајкама и женама. На крају приредбе мајкама су поделили честитке и цветове направљене на часовима ликовне културе.

 

У оквиру пројекта ,,Социјално - емоционално учење у школи“, учитељица Мирјана Валашко са својим одељењем I/2 организовала је радионицу упознавања родитеља са истим.
Било је речи о компетенцијама које су потребне да би се код ученика развила свест о себи и другима и способност одговорног доношења одлука. Разговарали смо о исказивању љубави као основној потреби сваког појединца, а нарочито деце у развоју и закључили да љубав није осећање само по себи, већ вредност и вештина на којој се ради. Било је више активности у којима су родитељи узели учешће.
Након одржане радионице извлачили су поруке о родитељској љубави из књиге Ериха Фрома, ,,Умеће љубави“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДАН НУЛТЕ ТОЛЕРАНЦИЈЕ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ 2024.

 

МАРТ 2024.

Данас, 1. марта је у нашој школи обележен Дан нулте толеранције на дискриминацију, који се у свету обележава 1. марта. Ученици су се окупили на грађанском васпитању како би научили о важности прихватања и толеранције према људима свих порекла. То је дан када се слави различитост, промовише једнакост и супротставља се дискриминацији у свим њеним облицима. Кроз дискусије, активности и образовне материјале, ученици су подстакнути да прихвате љубазност, емпатију и разумевање према другима, стварајући инклузивније и хармоничније школско окружење. Презентација које су осмислиле педагог и психолог школе на ову тему, је презентована на часовима разредне наставе.

 

 

 

 

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

 

ФЕБРУАР 2024.

Данас, 28.2.2024. ученици 1. и 4. разреда су, заједно са својим учитељицама, обележили Међународни дан борбе против вршњачког насиља.
Активности које су се организовале у склопу овог догађаја укључивале су радионице, израду паноа и мајица са порукама, разговоре на тему вршњачког насиља, приказивање видео материјала, као и игру ,,Не мрзи човече“.
Циљ обележавања овог дана је промовисање толеранције, поштовање различитости, емпатије, сарадње, као и оснаживање деце за ненасилно решавање конфликата.

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЦИОНАЛНИ ДАН КЊИГЕ

И

ДАН НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ

 

ФЕБРУАР 2024.

Поводом Националног дана књиге и Дана Народне библиотеке Србије који се обележава 28. фебруара организовали смо дружење библиотекара са првацима који су читали наглас своје омиљене стихове наших песника за децу. Прваци су успешно савладали читање и писање и данас су званично постали чланови библиотеке. Говорили смо о бонтону у библиотеци, о важности читања, мало се играли и дружили са библиотекарком Дечјег одељења Народне библиотеке "Стеван Сремац" Аном Савић која је првацима поделила чланске карте за Народну библиотеку.

 

 

 

 

 

 

СВЕТСКИ ДАН ЧИТАЊА БАЈКИ 2024.

 

ФЕБРУАР 2024.

Обележавање Светског дана читања бајки у оквиру пројекта „Квалитетно образовање за све“ под називом: „Бајке света културе света“
Светски Дан читања бајки обележили су библиотекар са ученицима и учитељима трећег разреда 26. фебруара 2024. године. Идеја је да деца развијају машту слушајући о различитим личностима, далеким просторима и чудноватим догађајима, да се упознају са особинама описаних ликова, с њиховим међусобним односима и последицама с којима се они суочавају. На тај начин деца уче многе животне лекције, развијају критичко мишљење, емпатију јер бајке нас уче непрестаној нади, вери у добро, у љубав која побеђује све па чак и смрт.
Сви народи света имају своје бајке. Међу њима се срећу и сличне, јер су се народне бајке у свим народима света преносиле с колена на колено усменим приповедањем. Бајке су израз културе у којој су настале. Оне садрже посебне системе вредности на којима је изграђена нека култура.
Пошто нам бајке откривају веровања и схватања, традицију и културу народа из којег потичу, ово нам је била прилика да читајући бајке других народа приближимо деци различите културе, њихове знаменитости, обележја...
Библиотекарка је изабрала четири бајке које је поделила ученицима трећег разреда, а они су их читали током фебруара. У питању су:
1. „Метларев син“ – фламанска бајка
2. „Чудновати сребрњак“ – норвешка бајка
3. „Како је постало драго камење“ - индијанска бајка
4. „Вера и невера“ – француска бајка
Сви ученици прочитали су све четири бајке, а онда је на паноима свако одељење представило једну бајку и народ из којег та бајка потиче.
Након што су прочитали све четири бајке ученици су имали следеће задатке:
1. Представити на паноу бајку (тему, ликове (фантастичне, позитивне, негативне), поукy, осећања која бајка буди, илустрацијy)
2. Представити на паноу народ и земљу из које та бајка потиче (језик, вера, култура, традиција, народна ношња, где се налази на мапи, националну храну, музику...)
Пре него што су презентовали своје радове, погледали смо презентацију о бајкама коју је припремила библиотекарка. Радови су били оригинални и маштовити. Неки су се маскирали, неки певали на француском, а неки припремили колаче карактеристичне за земљу коју су представљали.

 

 

 

 

 

 

 

 

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА 2024.

 

ЈАНУАР 2024.

Са жељом да светлост Светосавља обасја наша срца и води нас ка заједништву, међусобном разумевању и радости обележили смо и ове године школску славу у присуству многих угледних личности, пријатеља школе, родитеља, запослених.

За програм Академије биле су задужене наставница српског језика Мирјана Ђорђевић, наставница музичке културе Виолета Дејановић и наставница верске наставе Снежана Николић. Заблистао је наш хор, као и мали виолинисти Срна Ристић и Михајло Балић, а ученици 6. разреда који су учествовали у програму поново су потврдили своје многобројне таленте.

Осмехе је измамило и одељење 3/3 које је са учитељицом Мајом Крстић отпевало песму "Хвала ти". Одржане су и одељенске представе.

Срећна школска слава!

 

 

 

 

 

 

ДЕТАЉНИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ >>

 

 

 

 

ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ 2023.

 

НОВЕМБАР 2023.

Међународни дан толеранције обележио је Ученички парламент у сарадњи са педагогом школе Наташом Игњатовић, психологом Ксенијом Секулић и наставницом српског језика и књижевности Исидором Крстић. Ученици су кроз форум театар сценски представили најкарактеристичније случајеве нетолеранције који су заступљени у њиховим односима, а потом су показали како њихови односи могу бити бољи уз примену толерантог размишљања и понашања.

 

Међународни дан толеранције обележило је и V/1 и VII/1 одељење. Они су у свечаној сали одгледали филмско остварење "Аги и Ема" које говори о отуђености савременог друштва, усамљености, неприхватању деветогодишњег дечака од стране својих вршњака. Након одгледаног филма, ученици су са наставницом српског језика и књижевности Исидором Крстић препознавали сцене нетолерантног понашања.

 

Дебата инспирисана презентацијом о Међународном дану толеранције, била је обележена многобројним искуствима ученика V и VII разреда.

 

 

 

 

 

 

 

СТОП - СВИ НА СПОРТ

 

НОВЕМБАР 2023.

Дана 6.11.2023. у парку Чаир, а у организацији Полицијске управе Ниш и Школске управе Ниш, одржано је такмичење у оквиру пројекта ,,Стоп – сви на спорт“, на коме су учествовали ученици четвртог разреда наше школе.
Надметање се реализовало у следећим дисциплинама: мачевање, теквондо, одбојка, ,,школица спорта“- атлетске дисциплине, слагање слагалице, игра меморије и ватрогасни полигон.
Наши ученици показали су изузетну спретност, сналажљивост, довитљивост, снагу и унапредили тимски дух.

 

 

 

 

 

 

 

 

ДАН ШКОЛСКИХ БИБЛИОТЕКА 2023.

 

ОКТОБАР 2023.

У циљу подстицања и развијања културе читања код деце, учитељице четвртог разреда: Милена Милојковић, Јована Живковић, Марија Стојановић, Милица Накић и школски библиотекар Ана Станковић Михаиловић, организовале су низ активности и реализовале их са ученицима четвртог разреда.
Са намером да подстакнемо развој културе уопште, а нарочито читалачке, унапредимо квалитет слободног времена свих ученика и развој креативног мишљења подстакли смо ученике да пишу стихове о књигама и o библиотеци, приказали смо интересантну презентацију о историјском развоју библиотека, о првим књигама, о важности читања и добробитима које доноси, о највећој и најмањој књизи на свету, о књигама које се самоуништавају и морате их прочитати за 60 дана...
Посебни гости овог дана били су: Вук Караџић, Радоје Домановић и Десанка Максимовић.
Организовали смо и Кахоот квиз са питањима из школске лектире, о књижевним појмовима, о ауторима, књижевним јунацима...
Ученици су уживали у креативним активностима, истовремено учили и забављали се.

 

 

 

 

 

 

 

 

ДАН ЈАБУКЕ 2023.

 

ОКТОБАР 2023.

Поводом Светског дана јабука организовали смо Изложбу посластица од јабука. Посластице су тимски правили родитељи и ученици, а учествовало је 35 тимова родитеља и ученика (сваки тим имао је најмање 6 чланова) и сваки тим је имао креативан штанд.

Циљ нам је био да истакнемо значај здраве исхране, здраве ужине, али и да ојачамо тимски дух и повезивање родитеља, наставника и ученика.

 

Агенда манифестације:
Презентација о јабуци, Тее Димитријевић, Николије Ждраљевић и Хелене Пајкић из 8/1.
Презентација о јабуци родитеља Марка Стефановића.
Представа о јабуци - Мина Јанковић, Милица Станисављевић, Лазар Милутиновић и наставница Мирјана Ђорђевић.
Разгледање, дружење и дегустација посластица.

Додела похвалница свим учесницима.

 

 

 

 


 

ДЕТАЊНИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ >>

 

 

 

 

 

 

 

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН Е-РЕЦИКЛАЖЕ

 

ОКТОБАР 2023.

Међународни дан е-рециклаже обележили смо низом активности, а продукти рада били су рециклажни колаж, предмети и накит од рециклираних материјала. Ученици VIII-3 и VIII-4 на часовима грађанског васпитања са наставницом Недом Недовић Спасић осмислили су и реализовали портрет Радоја Домановића техником рециклажног колажа, а ученици VI разреда редизајнирали су папирне кесе.

На часовима биологије у VI разреду наставница Гордана Рако представила је ученицима значај рециклаже, њену примену и како рециклирањем можемо бити креативни. Након чега су у корелацији биологије и ликовне културе ученици VI-2 и VI-4 са наставницом Аном Ристић реализовали креативну радионицу израде предмета и накита од рециклираних материјала.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВЕЛИКО СРЦЕ ДЕЦЕ СРБИЈЕ

Дечија недеља од 2. до 6. октобра 2023.

 

ОКТОБАР 2023.

Дечија недеља се обележава да би деца остала у средишту друштвених настојања да буду срећна, заштићена, да живе у здрравом и сигурном окружењу у којем могу да остваре максимум својих потенцијала.

Ову недељу смо обележили низом интресантних активности.

 

 

Жути дан - Дан уметности

 

 

 

 

 

 

 

Плави дан - Дан хуманости

 

Други дан Дечје недеље обележили смо шеширијадом и хуманитарним вашаром у школском дворишту. Слоган данашњих активности био је "Скидам шешир свакој хуманитарној акцији и добром делу". Прикупљен новац и играчке поклонићемо деци из Дома "Душко Радовић".

 

 

 

 

 

 

Бели дан - Дан плеса

 

Данашњи плесни дан обележило је добро расположење, позитивна енергија, срећа и забава! Свима је срце брже лупало јер плес није само кретање, он укључује цело наше тело, срце и душу!
И није битно да ли сте талентовани за плес, плешите!
Плес ствара приврженост и позитивну енергију, а људи који плешу су срећнији, здравији и паметнији.
Ту енергију пренели смо и на предшколце вртића "Маслачак" који су нам данас били гости и уживали у приредби наших трећака и њихових учитељица.

 

 

 

 

 

 

Црвени дан - Дан учитеља

 

Четврти дан Дечје недеље обележила је приредба за прваке и предшколце коју су припремили ђаци трећаци и њихове учитељице: Радица Ђорђевић, Маја Kрстић, Данијела Тричковић и Зорица Милетић.
Наши учитељи обележили су свој дан с намером да скрену пажњу на оне који обликују будућност генерација јер како каже пословица старих Хелена: "Ако нема обућара, Атињани ће бити боси; ако не буде кројача, Атињани ће бити голи; ако нема учитеља неће бити ни Атине".

 

 

 

 

 

 

 

Зелени дан - Изложба кућних љубимаца у школском дворишту

 

Данас је преко 60 кућних љубимаца прошетало нашим школским двориштем изазивајући радост и посебну топлину. Организатори ове изложбе су наставница Милена Ристић, педагог Наташа Игњатовић, Ученички парламент и Вршњачки тим.
Посебну захвалност за учешће у организацији наше изложбе дугујемо господину Далибору Миљковићу, нашем ђачком родитељу и Монге пет фоод Србија М&Ј траде ДОО који се побринуо да баш сваки учесник добије поклон и захвалницу.
Жири се сложио да су сви заслужили да буду победници, али су прогласили и оне који су се овом приликом посебно истакли.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Крос РТС-а 2023.

 

СЕПТЕМБАР 2023.

 

Крос РТС-а у нашем школском дворишту.

 

 

 

 

 

 

 

Међународни дан пешачења 2023.

 

СЕПТЕМБАР 2023.

Ученици 8/1 и 5/3 прикључили су се овој акцији и са својим разредним старешинама Миљаном Меденицом и Војином Никитовићем и пешачили до Чегра.