Међународни дан породице 2023.

 

МАЈ 2023.

У понедељак, 15. маја 2023. у нашој школи је одељење II-2 са својим учитељицама и родитељима обележило Дан породице.
На предлог Савета родитеља ученици су донели по једну саксију цвећа да поклоне школи, као симбол новог живота и рађања.
У оквиру радионице родитељи и деца су радили по групама, а свака је имала одређену тематику у вези са односом родитељ - дете.
Сви заједно, удруженим снагама, а вођени истим циљем, деци смо поклонили лепо дружење и учење како би их оснажили и дали добар пример.
На крају радионице , направљен је плакат са поруком ,,Ми смо једна велика породица - одељење друго два"

 

Осим тога, дивно породично дружење поводом обележавања Међународног дана породице организовано је и у одељењу 2/3.

 

"Породица је срце друштва" je мото овогодишњих активности:
1. Значај породице
2. Представљање породица
3. Породично стабло
4. Породична осмосмерка
5. Пузле: Срце моје породице
6. Турнир у игри ,,Не љути се, човече"
7. Додела диплома

 

Много игре, смеха, радости, блискости, сарадње и подршке!

Хвала свим породицама на дивном дружењу!

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Светски дан Сунца 2023.

 

МАЈ 2023.

За обележавање Светског дана Сунца заслужан је бивши председник Сједињених Америчких Држава, Џими Картер. Он је 3. маја 1978. године отишао у Денвер, град у којем се налази Институт за истраживање соларне енергије. Његова посета имала је за циљ да се скрене пажња на значај Сунца. Исте године у Њујорку, глумац и режисер Роберт Редфорд говорио је да ниједна држава не може поставити ембарго над Сунцем. Ови догађаји имали су нешто заједничко (фокус им је био на Сунцу), те је тако почело обележавање овог дана.

 

Ученици наше школе заједно са наставницама Сањoм Пешић и Горданoм Рако су обележили овај Свестски дан. Песмицама, причом, макетама и цртежима су приказали важност Сунца.Посебно инересовање ученика је изазвао квиз- асоцијација где су истакли своје знање и разумевање теме.

 

 

 

 

 

 

 

 

Дан Европе 2023.

 

МАЈ 2023.

Ученици 6. и 7. разреда су са наставницом географије Јасмином Павловић и наставником историје Иваном Илићем обележили 9. мај, Дан Европе, дан када на иницијативу Француске, почиње интеграција европских држава. Ове године тема су биле престонице Европе.


Ученици су су своје другове кроз презентацију, подсетили на старе престонице. Проверили своје знање о садашњим престоницама, а све у складу са вредностима које воде ка бољем друштву. Друштву без сукоба, друштву у коме се поштује различитост, пружа подршка.
И час историје наставнице Неде Недовић Спасић био је посвећен овом дану.

 

 

 

 

 

 

 

 

Дан књиге и ауторских права 2023.

 

МАЈ 2023.

Дан књиге и ауторских права обележили смо ове године радионицом у школској библиотеци са ученицима четвртог разреда. Четвртаци су имали прилику да прелистају нове књиге којима смо ове године обновили књижни фонд. Били су одушевљени новом литературом, а књиге су им заголицале машту и пробудиле знатижељу, па су многи отишли са радионице са позајмљеном књигом. Њихов задатак је био и да напишу препоруку другарима за књиге које су им се највише свиделе.

 

 

 

 

 

 

Светски дан Рома 2023.

 

АПРИЛ 2023.

 

Презентацијом о историји и традицији Рома коју је припремио наш педагошки асистент Александар Асановић обележили смо Светски дан Рома. Презентацији су присуствовали ученици 4. и 6. разреда као и чланови Клуба за учење. Након тога уследила је ретроспектива свих активности којима смо последњих година обележавали овај значајан датум.
На данашњи дан пре 9 година наша школа је почела да обележава Светски дан Рома. На овај значајан датум о историји, култури, обичајима, језику, уметности, образовању Рома ученици наше школе су кроз предстве, мјузикле, предавања, радионице, документарне филмове успели да скрену пажњу на положај Рома у друштву, али и на заједништвo које све нас повезује и спаја. Ретроспективом фотографија желимо да се присетимо како смо годинама обележавали овај значајан дан који је окупљао ученике, раднике школе, родитеље, представнике локалне заједнице, професоре и ученике Уметничке и Музичке школе.

 

 

 

 

 

 

 

 

Светски дан здравља 2023.

 

АПРИЛ 2023.

 

Данас је 3. разред, са својим учитељицама, обележио Светски дан здравља. Путем презентације, цртежа, глуме и порукама о здрављу, покушали смо да укажемо на непобитну важност здравља и здравог стила живота.
Посетили смо и 1. разред, одржали предавање о здрављу, дружили се, глумили и дискутовали о важности одржавања нашег тела у здравом стању од раног детињства.

 

 

 

 

 

 

 

 

Добродошлица пролећу

 

МАРТ 2023.

 

Тематски дан: Добродошлица пролећу
Реализован: 20. марта 2023. год.
Одељења: II/3 и II/4
Учитељице: Маја Kрстић и Радица Ђорђевић
Међупредметна корелација: Српски језик - Свет око нас - Математика - Дигитални свет - Ликовна култура - Музичка култура - Физичко и здравствено васпитање
Присуство: директорка школе, психолошкиња школе, педагошкиња школе

 

 

 

 

 

НАСТАВАК У ГАЛЕРИЈИ >>>

 

 

 

 

Дан броја π

 

МАРТ 2023.

Ученици седмог и осмог разреда су данас прославили Дан броја π са својим наставницама Десанком Нешић, Иваном Стаменковић и Миљаном Меденицом. Уназад данима су припремали паное,украшавали школу а данас су ученици осмог разреда одржали предавање ученицима седмог разреда након кога је организовано такмичење у броју упамћених децимала броја π. Ева Баез је упамтила 50 децимала и победила. Велики број ученика је био заинтересован за такмичење.
Данас смо дали значај учењу математике, развијали такмичарски дух, креативност као и вршњачку едукацију.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Национални дан књиге 2023.

 

ФЕБРУАР 2023.

Поводом Дана Народне библиотеке Србије и Националног дана књиге, а у оквиру акције Друштва библиотекара Србије и ове године смо читали наглас.
Ученици 2-3 посетили су данас школску библиотеку са својом учитељицом Мајом Kрстић. Изражајно су читали текстове по свом избору, али су своје читалачко умеће доказали и на непознатом тексту који им је припремила библиотекарка. Да би дружење било још занимљивије организовали смо и тајно гласање и најбоље читаче наградили симболичним наградама.
Уметност читања наглас има много користи и за одрасле и за децу, од тога да побољшава памћење и разумевање комплексних текстова, до тога да ојачава емотивне везе међу људима. И далеко од тога да је ово ретка или заборављена активност, и даље је изненађујуће уобичајена у модерном животу. Многи од нас је користе као згодно средство за разумевање написане речи, само што нисмо свесни тога. Људи боље памте речи и текстове када их читају наглас него када их читају у себи. Гласним читањем се побољшава меморија, нарочито код деце. Читање наглас доноси задовољство и осећај припадности.

 

 

 

 

 

 

 

 

Дан читања бајки 2023.

 

ФЕБРУАР 2023.

Дан читања бајки обележили смо и ове године у школској библиотеци јер желимо да скренемо пажњу на важност читања и подстакнемо све да читају што више. Одржане су две радионице у којима су учествовали ученици 2-2 и 2-4. Деца су била одушевљена kahoot квизом о бајкама који су решавали на таблетима из наше дигиталне библиотеке. Затим су представили своје драматизације омиљених бајки и сви смо уживали у њиховим луткарским представама.

 

 

 

 

 

 

 

Дан ружичастих мајица 2023.

 

ФЕБРУАР 2023.

У оквиру обележавања Међународног дана против вршњачког насиља (Дан ружичастих мајица), Ученички парламент, педагог школе и наставница Исидора Kрстић, ученици III и I разреда са својим учитељицама, су кроз радионице СТОП НАСИЉУ, правили паное и гледали едукативне филмове у циљу препознавања вршњачког насиља и превентивног реаговања на насиље.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Међународни дан матерњег језика 2023.

 

ФЕБРУАР 2023.

Међународни дан матерњег језика обележава се 21. фебруара, одлуком УНЕСКО-а 1999. године, у знак сећања на страдале студенте у Даки, који су 1952. године протествовали јер њихов матерњи језик није проглашен за званични.
Ученици шестог разреда су на часовима српског језика и књижевности обележили овај значајни датум. Решавали су квиз и обновили стечена знања, али и усвојили нова о реформаторском раду Вука Караџића и истакли значај учења језика, чувања богате језичке и културне разноликости и указали на важност права на изражавање и образовање на матерњем језику.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Светски дан туристичких водича 2023.

 

ФЕБРУАР 2023.

У оквиру обележавања Светског дана туристичких водича, ученице 8. разреда су посетиле Тврђаву, археолошки парк Медијану и вински подрум у Малчи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Међународног дана сећања на жртве холокауста 2023.

 

3. ФЕБРУАР 2023.

Поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве холокауста у одељењу 6/3 на часу одељењске заједнице, одељењски старешина Наталија Миленковић одржала је радионицу "Деца у холокаусту".
Истакнуто је да овај дан мора бити свима опомена и упозорење до каквих је катастрофалних последица у историји доводила дискриминација, нетрпељивост и мржња према другима и другачијима. Ученици су истраживали појмове антисемитизма и холокауста, дискутовало се о поштовању људских права и уважавање различитости.

Посебно је било речи о деци, жртвама холокауста и Ани Франк. Ученици су закључили да је важна култура сећања на жртве холокауста и недвосмислено осудили сваки вид антисемитизма и расизма.
Радионице посвећене овом дану одржали су и наставници историје Неда Недовић Спасић, Војин Никитовић и Војкан Јовчић са ученицима шестог, седмог и осмог разреда.

 

 

 

 

 

 

 

 

ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА 2023.

 

26. ЈАНУАР 2023.

У години наших великих јубилеја, 120 година постојања школе и 33 године прослављања школске славе, а после кризних година короне наша свечана сала је на Савиндан поново била препуна.

На нашу радост гост је био Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Арсеније, који је са протојерејом-ставрофором Браниславом Цинцаревићем пресекао славски колач у присуству значајних људи нашег града, пријатеља, родитеља, запослених и ђака.

 

За квалитетан програм били су задужени: Снежана Николић, Иван Марковић, Наталија Миленковић и Виолета Дејановић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА 2022.

 

ДЕЦЕМБАР 2022.

У сусрет Дану људских права (10.12.), данас је са Ученичким парламентом и Вршњачким тимом, стручна служба школе, припремила и реализовала едукативну радионицу на тему "Демократија у свакодневном породичном животу".

 

Након ове радионице, представници ће са својим одељењима на ЧОС-у, израдити извесна "златна правила" којих се породице требају држати, као сугестија/саветa родитељима за одгајање тинејџера...

 

 

 

 

 

 

ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ 2022.

 

НОВЕМБАР 2022.

Дан толеранције обележен je 16. новембра са Вршњачким тимом и Ученичким парламентом, а највише пажње посвећено је промоцији хуманих вредности и презентацији коју су припремили представници одељења 8-2.

Осим тога, учитељи и ученици 2-2 су организовали радионицу под називом: "Буди и ти толерантан". Научили су шта је толеранција, како поштовати своје другове и разумети потребе других.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЕВРОПСКИ ДАН ТЕХНИКЕ 2022.

 

НОВЕМБАР 2022.

Данас је у нашој школи обележен Европски дан технике радовима ученика петог, шестог и седмог разреда и презентацијом наставница технике и технологије Светлане Ђорђевић и Верице Јанкелић.
Тема је била "65 година првог одласка у свемир", где смо обухватили и тематске делове из географије, чему је допринос дала наставница Јасмина Павловић.
Kао и сваке године, пано је украсила наша уметничка душа Ана Ристић, без које ово не би било ефектно. Уметност и техника - лепота и стваралаштво.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДАН ШКОЛСКИХ БИБЛИОТЕКА 2022.

 

31. ОКТОБАР 2022.

Сваке године у октобру Међународно удружење школских библиотекара обележава свој дан и то последњег понедељка у октобру. Од 2008. године Међународни дан школских библиотека почиње да се обележава као Месец школских библиотека. Обележавањем значајних дана и организовањем радионица у школској библиотеци трудимо се да развијамо љубав према читању и књизи. Током октобра у нашој школској библиотеци имали смо радионице на којима смо заједно читали књигу: "Риба риби гризе реп" Јасминке Петровић са ученицима трећег разреда и разговарали о прочитаном. Правили смо обележиваче страница и имали креативну радионицу: "Школска библиотека у слици и речи".
Последњег понедељка у октобру организовали смо манифестацију: "Ршумијада и Ерићијада".
"Ршумијаду" су осмислиле учитељице Маја Kрстић и Радица Ђорђевић, а "Ерићијаду" библиотекарка Ана Станковић Михаиловић и учитељица Славица Станковић. Задаци су били занимљиви и веома инспиративни: слагање слагица са ликом наших песника, састављање песама од измешаних стихова, квиз, рецитовање, слушање песама... Ученици 3/1 су овим поводом извели представу " Вашар у Тополи".

 

 

 

 

 

 

 

ЈЕСЕЊИ КАРНЕВАЛ 2022.

 

27. ОКТОБАР 2022.

Предшколске групе наше школе инспирисане јесењим бојама организовале су ''Јесењи карневал''. Деца су у маштовитим јесењим костимима прошетала до Дечијег културног центра у Чаиру. У ДKЦ су представили своје јесење костиме. Родитељи су уживали у занимљивом програму. Дан је био за памћење, дивно су се забављали и дружили.

 

 

 

 

 

 

ДАН ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ 2022.

 

26. ОКТОБАР 2022.

Догађај се реалиизује по методи Еscape Room-a где се кроз разне активности у низу решавају проблеми и задаци, решавањем једног, откључава се наредни задатак. Kрајњи циљ је да се у временском оквиру од једног часа - 45 минута дође до циља, а то је у овом нашем случају Титула Спортисте године.

Шта се постиже оваквим часом?

Овакав облик часа развија код ученика различите способности: управљање временом, решавање проблема, размишљање ван уобичајеног оквира, комбиновање наученог и способности критичког закључивања.
Ток билингвалног часа (енглеско - немачки) је следећи:
ученици су подељени у 3 тима (7/8 уценика) и сваки тим креће са истим задацима и истим редоследом.
-фит фор лифе, осмосмерка на енглеском
-укрштеница на немачком (коришћење таблета)
-црyпотограм на енглеском (штампани матерјал )
-повезивање слике и речи (коришћење таблета) немачки
-осмосмерка (штампани материјал) енглески
након решавања свих задатака најбржи тим добија награду златни трофеј и чоколадне новчиће а остала два тима добијају сребрни и бронзани трофеј (штампани матерјиал)и чоколадице.
Евалуација часа: ученици дискутују шта им се допало или шта би променили за неки наредни час овог типа.
Наставницe Ивана Илић и Данијела Јевтић

 

 

 

 

 

 

 

ДАН ХЛЕБА 2022.

 

14. ОКТОБАР 2022.

Данас, више него икада, неопходно је причати о хлебу, начинима на које се прави и користи...

Можда нисте знали, али управо је хлеб намирница која се највише и најчешће баца. Пошто се Дан хлеба обележава 16. октобра, а то је ове године недеља, ученици и учитељице трећег разреда обележили су га у петак, 14. октобра 2022. године.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ 2022.

 

3-7. ОКТОБРА 2022.

 

ПЛАВИ ПОНЕДЕЉАК

Цртање у школском дворишту на тему: "Шта детету треба да расте до неба?"

 

 

 

 

 

БЕЛИ УТОРАК

Други дан Дечје недеље започели смо радионицом "Луткољубац" на којој су наши предшколци, као и ученици другог, трећег и четвртог разреда са васпитачицом Александром Глигоријевић, учитељицама Бранком Милошевић, Радицом Ђорђевић, Мирјаном Валашко, Мајом Kрстић и библиотекаром Аном Станковић Михаиловић правили лутке од варјача уз помоћ и инструкције Аните Пешић која се бави израдом лутака. Ову радионицу снимиле су камере ТВ Нова С и емитована је уживо у њиховом јутарњем програму за који је говорила наша директорка Душица Тричковић.

Затим су уследиле спортске игре у којима су учествовали трећаци и четвртаци. Ученици 2/2 посетили су Народну библиотеку "Стеван Сремац" са својим учитељицама Данијелом Тричковић и Снежаном Миловановић и уживали у промоцији књиге поезије за децу " Шојла Мојла" Мирјане Балтезаревић. И прваци 1/2 су правили лутке са својим учитељицама Јеленом Вуковић и Иреном Аранђеловић.

 

 

 

 

ЦРВЕНА СРЕДА

Данашњи дан посветили смо здравој храни и здравој ужини. "Бирај воће или поврће" назив је радионица на којима су деца са учитељима, али и родитељима правила салате од воћа и поврћа. Дружили смо се и са предшколцима из вртића "Маслачак" , а ученици трећег разреда са учитељицама Славицом Станковић, Јованом Живковић, Маријом Стојановић и Милицом Накић припремили су приредбу за предшколце и прваке.
Угостили смо и песникиње Мињу Илијев и Славку Војиновић.
Наши предшколци имали су драмску радионицу на којој су вежбали како да мимиком и гестикулацијом покажу осећања.

 

 

 

 

ЖУТИ ЧЕТВРТАК

''Дан плеса''

 

 

 

 

 

ЗЕЛЕНИ ПЕТАК

Изложба кућних љубимаца

 

 

 

 

 

 

 

 

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЕВРОПСКОГ ДАНА ЈЕЗИКА

И ДАНА ДЕМОКРАТСКЕ КУЛТУРЕ

 

24. СЕПТЕМБАР 2022.

Актив страног језика је обележио два важна датума на свом штанду у холу школе као и радионицама у којима су учествовали ученици од првог до осмог разреда. На штанду су били прикази и продукти ранијих часова који су били везани за појмове и компетенције демократске културе кроз поштовање обичаја, традиције и уважавање различитости. На часовима су доминирали облици међупредметне сарадње, билингвални часови, разумевање, толеранција...

 

Цртежима, обележивачима и заставицама на ове теме појашњавани су појмови о значају прихватања свих националности и језика. Ученици су радећи паное на немачком и енглеском језику са наставницом Тијаном Фурланич упоређивали особености аустријских и немачких специјалитета и такође правили занимљиве рекламе на тему истих.

На тему спорта су ученици су са наставницом Иваном Илић правили презенатције на немачком језику користећи називе на различитим европским језицима и неговали сараднички дух и способности истраживања на Интрнету.

Петак 23. сепетмбар и понедељак 26. септембар је протекао у духу неговања демократских вредности.

 

 

 

 

 

ДАН ДЕМОКРАТСКЕ КУЛТУРЕ

 

24. СЕПТЕМБАР 2022.

У оквиру пројекта "Kвалитетно образовање за све" и пројекта "Промовисање различитости и равноправности у Србији" који су део заједничког програма Европске Уније и Савета Европе Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску данас смо у нашој школи организовали догађај: "Блокирај мржњу. Подели љубав!"

У питању је догађај против говора мржње, расизма и дискриминације. О томе су говорили директорка наше школе Душица Тричковић, шеф мисије Савета Европе у Београду Tobias Flessenkemper и глумица Милена Радуловић. У овом догађају су учествовали и наши гости, ученици и наставници из школа из Анкаре у Турској и из Kалиманештија у Румунији.

У холу школе приређена је изложба ликовних радова ученика из све три школе на тему:"Блокирај мржњу. Подели љубав!" Промовисали смо и све оно што током године радимо на часовима и ваннаставним активностима против говора мржње, расизма и дискриминације.

Ученици из све три земље приказали су своју народну ношњу, а затим је у дворишту школе организована игра" "Не мрзи човече". Ученици су били пиони подељени у 4 групе од по 3 ученика и у свакој групи био је по један ученик из Турске, Румуније и Србије. Kвиз су водиле младе амбасадорке Европе Андријана Никитовић, Теодора Цекић и Анђа Стојановић, а у публици је био и глумац Славен Дошло као промотер ове кампање. Након тога приређено је дружење уз музику за све ученике.

Са нашим пријатељима и сарадницима на пројекту: "Living students thanks to living classes" 2020-1-ТР01-KА229-092706_4 формално смо се поздравили у свечаној сали уз коктел и поделу сертификата о учешћу у мобилности. Свакако најемотивнији део била је игра "Тајни пријатељ" и размена поклона.

 

 

 

 

 

 

 

 

ДЕТАЉНИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ >>>

 

 

 

 

ДАН ПЕШАЧЕЊА 2022.

 

СЕПТЕМБАР 2022.

Ученици VII-1 са разредном Миљаном Меденицом учествовали у акцији за  Дан пешачења Србије (10. септембра 2022.) на релацији Нишка Бања - Коритњак.

Активност је била у организацији "Истраживачке станице Јелашница".

 

 

 

 

 

 

 

,