ДАН ПАРКОВА 2022.

 

МАЈ 2022.

Данас су овај значајан дан обележили ученици другог и трећег разреда многобројним активностима. Одељења II -1, II - 2, II - 3 и II - 4 и предшколска група су 24. маја учествовала у обележавању Европског дана паркова. Учитељице су прво имале предавање на тему: "Најлепши паркови у Србији" са циљем да их приближе природи и прошире свест о значају природних лепота које нас окружују. Србија има пет националних паркова и то су Фрушка Гора, Ђердап, Kопаоник, Тара и Шар-планина. Након тога, ученици су учествовали у квизу "Здрави паркови - здрави људи". Летке који су сами направили поделили су својим другарима из школе са циљем да их подсете на значај и очување паркова. На крају, подељени у групе учествовали су у изради својих паркова, правећи МАKЕТЕ истих. И сва одељења трећег разреда учествовала су у обележавању Европског дана паркова. Направили су пано, али и транспаренте са порукама о важности паркова и очувања природе. Затим су посетили Тврђаву на одушевљење пролазника који су имали само речи хвале за децу, учитеље и идеју.

 

 

 

 

 

 

ДАН ЕВРОПЕ 2022.

 

МАЈ 2022.

Дан Европе у нашој школи прерастао је у недељу Европе. Након низа претходно објављиваних активности ученици наше школе заједничким доприносом реализовали су хаљину сачињену од оригами ждралова. Симболика ждралова, као и активност реализације коју смо један временски период припремали донели су нам необичну причу која нас учи демократским компетенцијама.


Више о симболу ждралова и нади, кроз причу о судбини једне девојчице можете погледати на овом линку: https://www.youtube.com/watch?v=KtZeH77ikcM

 

 

 

 

 

 

 

ДАН ИГРЕ 2022.

 

МАЈ 2022.

Дан игре су обележили наши предшколци са васпитачицама Душицом, Александром и Јаном, а придружили су им се и прваци и ученици 2/1. Песма, радост и позитивна енергија ширили су се нашим двориштем, а уживали су и родитељи који су били у публици.

 

 

 

 

 

 

ДАН ПОРОДИЦЕ 2022.

 

МАЈ 2022.

Дан породице обележава се 15. маја. Наши прваци и њихови учитељи Драган Миленковић, Јасмина Младеновић, Данијела Тричковић, Снежана Миловановић, Маја Kрстић и Радица Ђорђевић обележили су га прелепом приредбом и креативним паноом.

Са наставницом енглеског језика Иваном Илић певали су на енглеском о члановима породице. Породица је место где се гради и формира личност сваког детета. Начин на који се понашамо и шта постајемо у животу у великој мери зависи од породице из које смо потекли и у којој смо одрасли. Односи са браћом и сестрама су најлепши и најснажнији. Породица нас радује и пружа нам топлину. Зато славимо овај дан!

 

 

 

 

 

 

 

СВЕТСКИ ДАН ПОЗОРИШТА 2022.

 

АПРИЛ 2022.

“Позоришту у част” назив је интерактивне радионице која је одржана поводом Светског дана позоришта у нашој школи. Са ученицима се дружила Нађа Недовић Текиндер, глумица Народног позоришта у Нишу. Са активностима се наставило и на часовима српског језика и књижевности обрадом “Кирије” Бранислава Нушића.

 

 

 

 

 

 

ДАН ДЕВОЈЧИЦА У ИКТ СЕКТОРУ 2022.

 

АПРИЛ 2022.

Манифестација Дан девојчица у ИKТ сектору, која ове године носи назив А1 Дан девојчица у ИKТ сектору, у организацији Удружења пословних жена Србије (УПЖ Србије), која укључује првенствено ученице завршних разреда (7. и 8. разред) основне школе, организује се и ове године као и претходне, али овога пута је остављена могућност посета девојчица компанијама.

 

Поводом Дана девојчица у ИKТ сектору 2022. наставница информатике Милијана Kрасојевић повела је заинтересоване девојчице из 8. разреда у посету нишкој софтверској фирми CodemancyStudio. Даме запослене у овој ИKТ компанији представиле су своју фирму, своје улоге, из које су струке, на којој позицији раде, како је текао њихов почетак и развој каријере. Наше осмакиње имале су много питања и биле јако заинтересоване за њихов рад.

 

 

 

 

СВЕТСКИ ДАН РОМА 2022.

 

АПРИЛ 2022.

Традиционално, ОШ "Радоје Домановић" и ове године обележaвa Светски дан Рома. Ученици из КЗУ од 5. до 8. разреда са наставницом Недом Недовић и педагошким асистентом Александром Асановићем су имали прилику да се упозају са културом, традицијом и обичајима Рома кроз филм ,,Роми, народ Индије и планете“.

Сценарио за филм је написао наш суграђанин музичар и композитиор, Мухарем Алијевић-Муја. Наратори и монтажа филма: Ивана и Мирољуб Недовић. Обележавању присуствовали: стручна служба школе, предшколци и ученици II/1.

 

 

 

 

 

 

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН СПОРТА 2022.

 

6. АПРИЛ 2022.

Међународни дан спорта обележава се 6. априла. Генерална скупштина Уједињених нација 23. августа 2013. године усвојила је резолуцију којом је 6. април проглашен за Међународни дан спорта. Овај датум је сећање на дан када су отворене прве модерне Олимпијске игре у Атини 1896. године. Спорт од давнина промовише идеале мира, солидарности, толеранције, ненасиља и правде. Стога, дан спорта се прославља и са циљем да будућа поколења научимо спортским вредностима које могу да им помогну да правилно и здраво одрастају и развијају се и достигну свој пуни потенцијал. Међународни дан спорта требало би да мотивише сваког појединца да чува праве спортске вредности као што су фер-плеј, тимски дух и поштовање према противницима.

 

Ученици наше школе обележили су данашњи дан у сарадњи са наставницима физичког васпитања низом промотивних активности оријентисаних на усвајање здравих стилова живота. Ученицима су приказане презентације о поставкама и планирању правилне исхране, о групама намирница и хранљивим материјама, о томе како побољшати навике у исхрани, и који је значај бављења физичком активношћу. Ученици су упражњавали и различите физичке активности како би унапредили своје здравље и осетили задовољство које вежбање и спорт пружају.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЦИОНАЛНИ ДАН КЊИГЕ 2022.

 

28. ФЕБРУАР 2022.

И ове школске године укључили смо се у акцију Друштва школских библиотекара Србије "Читајмо гласно" поводом обележавања Националног дана књиге, 28.фебруара. Читање наглас је кључна метода за развијање читалачких навика и постизање успеха у школи, као и стицање знања и вештина. Оно је притом и врло забавно. Циљ ове заједничке активности јесте подстицање читања, афирмисање културе, уметности и читалачке писмености. Данас су у школској библиотеци читали наглас ученици другог разреда, а да све буде још занимљивије наградили смо најбоље једном лепом књигом.

 

 

 

 

 

 

 

 

СВЕТСКИ ДАН ЧИТАЊА БАЈКИ 2022.

 

26. ФЕБРУАР 2022.

Широм света 26.2. обележава се Светски дан читања и причања бајки. Ми смо га обележили данас креативном радионицом у библиотеци под називом: "Била једном једна бајка". У радионици су учествовали ученици 4.разреда који су на почетку недеље добили задатак да прочитају одређену бајку и да размисле о њој. Неки су читали народне бајке,а неки ауторске. Пажњу смо посветили и ескимским, турским и корзиканским народним бајкама, а не само српским. Читали смо и бајке Оскара Вајлда, Гроздане Олујић, Десанке Максимовић, Иване Нешић. Данас смо разговарали о њима, о њиховим карактеристикама и разликама, о борби добра и зла, о искрености, правичности и храбрости. Затим смо правили флајере на којима смо бајке илустровали и свако је написао препоруку за бајку коју је читао. Од флајера смо направили пано који смо изложили у холу школе.

 

 

 

 

 

 

 

 

ДАН БЕЗБЕДНОГ ИНТЕРНЕТА 2022.

 

 

21-25. ФЕБРУАР 2022.

Сваког фебруара се кроз серију догађаја и активности у целом свету указује на значај едукације и заштите деце на интернету. Употреба интернета пружа неограничене могућности за комуникацију и учење, али треба да будемо свесни и ризика које то окружење носи са собом. Родитељи и наставници треба да пруже подршку деци како би они искористили могућности дигиталног доба и били опремљени адекватним вештинама да ефикасно и безбедно користе савремене технологије.

 

У овогодишњим активностима учествовали су сви ученици од V до VIII разреда.
Активности су следеће:

  • Разговори на тему безбедности деце на интернету, размена искустава и ставова везаних за употребу интернета (претеривање са употребом, последице по здравље, несвесно остављање личних података, замке на интернету, правила лепог понашања...).
  • Ученици су решавали онлајн тест који се односио на појмове који су везани за интернет (fishing, spam, sharenting, malware…)
  • Главна идеја овогодишњих активности је била креирање водича за родитеље под називом Безбедност деце на интернету. У свим фазама стварања овог водича активно су учествовали ученици.
  • Сваки ученик је имао задатак да формулише један или више савета за родитеље који су по њиховом мишљењу, од највећег значаја.
  • Ученици су своје савете који треба да се нађу у водичу за родитеље постављали на виртуелну таблу преко апликације Padlet.

 

 

  • Све објаве су класификоване, уређене и на основу њих је креиран Онлајн водич за родитеље под називом БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ који се налази на линку: 

 

БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ

- ВОДИЧ ЗА РОДИТЕЉЕ -

Kooрдинатор активности: Милијана Красојевић, наставник информатике и рачунарства

 

 

 

 

 

 

 

 

ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА 2022.

 

ФЕБРУАР 2022.

 

Учитељице Радица Ђорђевић и Маја Крстић су са својим ученицима обележиле Дан борбе против вршњачког насиља.

Парламент, вршњачки тим и учeници KзУ обележили су Међународни дан борбе против вршњачког насиља познат и као "Дан розе мајица".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА 2022.

 

ФЕБРУАР 2022.

 

Данас су наши петаци са својом наставницом српског језика, Наталијом Миленковић обележили Међународни дан матерњег језика. Направили су пано са најлепшим речима нашег језика. Иначе овај дан се прославља од 1999.године као подсећање на студенте из Даке (Источни Пакистан) који су погинули у протестима у којима су се залагали да њихов матерњи језик буде и званични. Чувањем матерњег језика чувамо наш идентитет и културу.

 

 

 

 

 

 

 

СВЕТИ САВА ШКОЛСКА СЛАВА 2022.

 

ЈАНУАР 2022.

 

Савиндан је симбол правих вредности и јединог правог пута за нас, нашу децу и школство. Сваке године се са великим поштовањем и радошћу припремамо за овај дан. Ове две године прихватимо као искушење како би више ценили здравље, солидарност, саосећање. Многе тешке тренутке смо лакше пребродили заједно. Жеља нам је да из свега изађемо јачи и бољи људи и да свакога дана славимо Живот! Честитамо славу свима!

За многа лета, живели!

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=XethqcxAH4Q

 

Детаљније у Галерији >>>

 

 

 

 

ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ 2021.

 

НОВЕМБАР 2021.

Педагог школе Наташа Игњатовић и психолог Kсенија Секулић обележиле су са Ученичким парламентом и Вршњачким тимом 16.11. Дан толеранције интерактивним радионицама и презентацијама, а под слоганом: "Пригрлимо различитост". Посебно похваљујемо запажену презентацију Вељка Спасића из одељења 8/4 "Понашање на стадионима" о развијању спортског духа и толеранције.

 

 

Припремна предшколска група васпитачице Александре Глигоријевић обележила је Међународни дан толеранције радионицом: "Заједно смо лепши и јачи".
Kроз игру, маштовите и креативне активности учимо се сарадњи, одговорности, мултикултуралности, критичком мишљењу и толеранцији.

 

 

 

 

 

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТЕХНИКЕ 2021.

 

НОВЕМБАР 2021.

Данас су наставнице технике и технологије Верица Јанкелић и Светлана Ђорђевић и наставник физике Милан Kрстић обележили Међународни дан технике који се иначе обележава 07.11.

Овај значајан датум обележен је мало раније због ситуације. Ово је десето јубиларно обележавање у Србији. Хвала ученицима петог и шестог разреда који су својим маштовитим креацијама улепшали пано. Посебно хвала и ходачима - роботима, који су јуначки прошетали и дошетали...

 

 

 

 

 

ДАН ШКОЛСКИХ БИБЛИОТЕКА 2021.

 

26. ОКТОБАР 2021.

 

Дан школских библиотека - дружење са Виолетом Јовић
Сваког четвртог понедељка у октобру месецу, школски библиотекари обележавају свој дан - Светски дан школских библиотека. Тим поводом библиотекарка Ана Станковић Михаиловић повела је ученике четрвртог разреда, који највредније читају, у посету Одељењу књиге за децу - Народне библиотеке "Стеван Сремац". Уживали смо у предивном дружењу са нашом песникињом за децу и завичајном песникињом, Виолетом Јовић. Најпре нам је библиотекарка Маја Новаковић представила њен рад, награде које је освајала и њене књиге. Посебно нам је представила њену књигу: "Kад порастем бићу баба", а деца су се јако одушевила QР кодовима и песмама из књиге "Вила Роса". Затим је уследио разговор о инспирацији, машти, детињству, смеху и наравно, о књигама. Деца су била знатижељна. Имали су прегршт занимљивих питања и одушевљавали се мудрим и маштовитим одговорима које им је Виолета давала. Нису изостали ни аутограми, а ни селфији. На крају су наши мали људи питали песникињу да им каже која јој је омиљена музичка нумера, онда је позвали код нас у госте и обећали јој да ће јој њихов одељењски оркестар одсвирати баш ту песму.

 

 

 

 

 

 

ДАН ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ 2021.

 

18. ОКТОБАР 2021.

 

Данас су ученици 5/3 обележили Дан интелигенције. Догађај под називом ‘Робот, мој (не)пријатељ’ реализован је за време ЧОС-а, у присуству психолога и библиотекара школе. Циљ догађаја је промовисање Дана интелигенције, кроз упознавање ученика са појмовима интелигенције и вештачке интелигенције, као и учешћем у конкретним активностима које стимулишу интелектуални развој и критичко мишљење ученика: олуја идеја, игре меморије, дебата и креативно стваралаштво.

 

 

 

 

 

У оквиру обележавања Дана интелигенције под покровитељством Менсе ученици из 4 одељења 6. разреда су радили „Математички квиз“ са наставницом математике Миљаном Меденицом.
Квиз је имао 6 игара.

 

 

 

 

Наставница енглеског језика Данијела Јевтић обележила је Дан интелигенције 202.1 на часу енглеског језика у петом разреду.
Ученици су добили припрему за час путем линкова и интернет садржаја да би се припремили за разговор о појму вештачка интелигенција.
На часу су дискутовали и на тему "Хуманс ор Роботс у свакодневном окружењу".
Добили су задатак да ураде мапе ума, подељени у 2 групе. Тема је била: "За и Против употребе вештачке интелигенције (робота)".
Након израде мапа ума ма часу су их презентовали.
На завршном кораку су дошли до заједничког мишљења и преовладало је: Против! Ученици су се сложили да роботи не могу адекватно заменити људе у свим сферама живота.

 

 

 

Дан интелигенције је међународни образовни пројекат који су покренули Менса Србије и УченIQ уз подршку Института за модерно образовање и Kреативних учитеља. Одељење 5/2 и одељењски старешина Весна Илић Петровић прикључили су се пројекту активношћу "Станице за Паметнице". Упознали смо се са појмом- вишеструка интелигенција- и открили које све типове интелигенције поседујемо. Ученици су радили задатке техником "станице" (Word Smart, Math Smart, Music Smart, Picture Smart, Body Smart). Било је забавно и поучно.

 

 

 

Након успешно реализованих догађаја у оквиру обележавања Дана интелигенције, стигле су захвалнице за наше наставнице: Данијела Јевтић, Весна Илић, Миљана Меденица и Наталија Миленковић.

 

 

 

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА ОД 4. ДО 10. ОКТОБРА 2021.

 

ове године под слоганом

"ДЕТЕ ЈЕ ДЕТЕ ДА ГА ВОЛИТЕ И РАЗУМЕТЕ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. ОКТОБАР 2021.

ПЛАВИ ДАН

 

У понедељак смо многобројним активностима обележили први дан Дечје недеље - плави дан. Правили смо паное о дечјим правима и обавезама и цртали кредама у школском дворишту. Чланови Ученичког парламента организовали су поводом Дана животиња акцију прикупљања хране за животиње о којима брине Зоо-Планет. Ученици 5/3 и 5/4 су са наставницом технике и технологије Верицом Јанкелић правили украсне машнице од плавог папира. У правој чајанци у школској башти уживали су ученици 5/3, а организовале су је наставница српског језика Наталија Миленковић и библиотекар Ана Станковић Михаиловић. Шестаци су правили паное на немачком језику са наставницом Тијаном Фурланич, а одељење 7/3 је са наставницом Исидором Kрстић обрађивало песму "Плави чуперак" и направили су "плави пано".

 

 

 

 

 

 

 

5. ОКТОБАР 2021.

ЦРВЕНИ ДАН

 

Данас смо обележили други дан Дечје недеље - црвени дан акцијом "Друг другу". Другови из одељења су међу собом размењивали књиге. А прваци из одељења 1/3 имали су креативне "црвене" активности на часовима математике и српског језика.

 

 

 

 

 

 

 

6. ОКТОБАР 2021.

ЗЕЛЕНИ ДАН

 

Трећег дана Дечје недеље, који нам је у знаку зелене боје, уживали смо у дивном концерту одељењског оркестра учитеља Зорана Мартиновића. Хорску подршку пружиле су им девојчице из 4/2. Наше школско двориште било је испуњено музиком, радошћу и осмесима. Срећни су били и наши прваци јер су их данас посетиле гошће из Дечјег одељења Народне библиотеке "Стеван Сремац" и поделиле им чланске карте. Ни данас нису изостали "зелени часови" у првом три.

 

 

 

 

 

 

7. ОКТОБАР 2021.

БЕЛИ ДАН

 

У оквиру Дечје недеље данашњи дан - бели дан обележили смо добро осмишљеним спортским активностима које смо организовали у школском дворишту и фискултурној сали. Деца су са одушевљењем у њима учествовала и уживала.

 

 

 

 

 

 

 

8. ОКТОБАР 2021.

ЖУТИ ДАН

 

За крај Дечје недеље - жути дан, маскенбал, "Желим да разумеш" постери и кратки снимци које су наши вредни и талентовани ученици правили са креативном и оригиналном наставницом ликовне културе Аном Ристић и прелепи сунцокрети у првом три који су обасјали овај тмуран дан.

 

 

 

 

 

 

 

 

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА 2021.

 

27. СЕПТЕМБАР 2021.

 

Манифестација Европски Дан језика ове године слави свој 20. рођендан!
Тим поводом су ученици наше школе са својим наставницима страних језика обележили овај дан Језичким Базаром.
Handmade bookmarkere, наруквице, декупаж теглице и сличне рукотворине ученици су изложили на штандовима.
Уз сваки "купљени" производ донирали су пластичне чепове и тиме спојили лепо, корисно и хумано! Обележавање дана језика реализовале су наставнице Лепосава Радојевић, Данијела Јевтић, Весна Илић Петровић, Ивана Илић, Маја Станојевић и Тијана Фурланич.

 

 

 

 

 

 

ЕВРОПСКИ ШКОЛСКИ СПОРТСКИ ДАН

 

24. СЕПТЕМБАР 2021.

 

Српски савез професора физичког васпитања и спорта у сарадњи са EUPEA – European Physical Education Association, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, организовао је и ове године ЕВРОПСКИ ШКОЛСКИ СПОРТСКИ ДАН (European School Sports Day – ESSD) у петак, 24.9.2021. године.

Европски школски спортски дан је паневропска иницијатива чији је главни циљ промоција физичке активности на међународном нивоу и укључивање што већег броја деце и младих у процес физичког вежбања. Прошле године је преко 3 200 000 ученика учествовало у 10 000 школа широм Европе.

Наша школа учествовала је и ове године тако што су наставници физичког васпитања организовали физичке активности на отвореном за ученике старијих разреда, примењујући безбедоносне мере у складу са препорукама министарства и кризног штаба. Ученици су радили на унапређењу својих физичких способности и очувању здравља кроз један атрактиван комплекс вежби обликовања и савладавање атлетског полигона. Целокупна активност трајала је више од сат времена.

 

 

 

 

 

 

,