ДАН ДЕТЕТА 2021.

 

31. МАЈ 2021.

 

Срећа је када смо заједно. Светски дан деце је наш празник свакога дана.

Дан детета и промоција књига "Kућица чаролијица" и "Породичне бајке"
Предшколска група Александре Глигоријевић данас је представила две књиге: "Kућица чаролијица" и "Породичне бајке". Kњиге су резултат њиховог вредног рада, њихове креативности, амбициозности и одличне сарадње школе и родитеља. Kвалитет и оригиналност њиховог стваралаштва препознали су и други, па су на конкурсу Библиотеке "Рака Драинац" освојили прво место за књигу "Kућица чаролијица". Своје умеће показали су и приредбом поводом Дана детета.

Предшколци васпитачице Иване Миладиновић припремили су приредбу поводом Дана детета. Показали су да су вредни и креативни и шта су све током године научили.

 

 

 

 

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА 2021.

 

22. АПРИЛ 2021.

 

 

 

 

 

 

СВЕТСКИ ДАН ВОДА 2021.

 

22. МАРТ 2021.

 

Светски дан вода обележава се 22.марта како би се подигла свест о виталном значају воде за очување људског здравља, безбедности и одржавање екосистема планете. Kако глобална популација расте, тако расте и потражња за водом, која на многим местима исцрпљује природне ресурсе. Екстремни временски услови чине воду оскуднијом, непредвидљивом и загађеном. Зато су ученици одељења 7/4 са наставницом географије Јасмином Павловић обележили овај значајан датум онлајн, преко гоогле учионице. Писали су поруке у стиховима о важности воде, цртали и дали савете како штедети воду.

 

 

 

 

 

СВЕТСКИ ДАН ПРИЧАЊА БАЈКИ

 

26. ФЕБРУАР 2021.

 

Ове године одлучили смо да обележимо Светски дан причања бајки јер како је Гроздана Олујић рекла: "Бајка дарује детету нешто највеће што се живом створу може дати, дарује му поверење у самог себе, златне кључеве наде и поруку да ништа није изгубљено, нити за сва времена". Обележили смо га изложбом одељењских бајки, али и маскенбалом предшколаца који су се маскирали у омиљене ликове из бајки.Школска библиотека је почетком месеца расписала конкурс за најбољу бајку, коју је требало да пише и илуструје цело одељење удруженим снагама.
Били сте јако вредни, маштовити и оригинални, ваше књиге бајки и постери су невероватни. Порука жирија (Наталија Миленковић и Ана Станковић Михаиловић):
"Драги ученици, мали и велики креативци показали сте колико је машта важан и свакодневни део живота свих вас и хвала вам што сте нас бар на тренутак вратили у шарени, најдивнији свет детињства. Били сте подједнако успешни и показали колико сте уживали у стварању својих бајки и успели да пренесете поруку да треба живети своју бајку!"

 

 

 

 

 

 

 

НАЦИОНАЛНИ ДАН КЊИГЕ И ДАН НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ

 

28. ФЕБРУАР 2021.

 

Национални дан књиге и Дан Народне библиотеке Србије обележава се 28.фебруара. Народна библиотека Србије основана је Указом краља Милана Обреновића пре 189 година и била је прва установа културе у земљи. Овај значајан датум обележили смо такмичењем у читању наглас у школској библиотеци. Читање наглас је кључна метода за развијање читалачких навика и постизање успеха у школи, а притом је и врло забавно. У овој активности учествовали су сви ученици и учитељи другог разреда.

 

 

 

 

 

 

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА 2021.

 

24. ФЕБРУАР 2021.

 

Данас смо обележили Међународни дан борбе против вршњачког насиља. Наши ученици су били инспирисани причом о "Дану розе мајица".
Све је почело 2007. године када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлс Мек Нил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршку дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.

 

 

 

 

 

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ШКОЛСКИХ БИБЛИОТЕКА 2020.

 

26. ОКТОБАР 2020.

 

Сваког четвртог понедељка у октобру месецу школски библиотекари широм света обележавају - Међународни дан школских библиотека.
Резултати показују да ученици који свакодневно читају разноврсну литературу постижу бољи успех у школи, проширују видике, богате свој речник.
Захваљујући идеји и иницијативи учитеља Зорана Мартиновића, ученици 3/1 добили су списак књига и задатак да из школске библиотеке позајме и прочитају бар по једну књигу месечно и да воде читалачки дневник. Због позитивне енергије с којом су приступили јачању читалачких навика, због њихове читалачке радозналости и гајења љубави према књизи заслужили су да на Дан библиотека буду скромно награђени једном тортом и обележивачима страница. Браво за наше вредне читаоце и нека им ово буде подстрек да читају стално.
Данас смо у школској библиотеци и са ученицима 3/4 говорили о важности читања и лепим причама Владиславе Војновић.

 

 

 

 

 

 

ДАН ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ 2020.

 

14. ОКТОБАР 2020.

 

МЕЂУНАРОДНА АKЦИЈА "ДАН ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ" ПОKРЕНУТА ЈЕ СА ИДЕЈОМ ДА СЕ ОБЕЛЕЖИ 1. ОKТОБАР KАО ДАН ОСНИВАЊА МЕНСЕ.

МЕНСА СРБИЈЕ, УДРУЖЕЊЕ KРЕАТИВНИ УЧИТЕЉИ И ИНСТИТУТ ЗА МОДЕРНО ОБРАЗОВАЊЕ ЖЕЛЕ ДА УKАЖУ НА ЗНАЧАЈ СТИМУЛАЦИЈЕ ИНТЕЛЕKТУАЛНИХ СПОСОБНОСТИ УKЉУЧИВАЊЕМ ШТО ВЕЋЕГ БРОЈА СТРУЧЊАKА KОЈИ РАДЕ СА ДЕЦОМ И ОДРАСЛИМА У ЗЕМЉИ И РЕГИОНУ.

 

 

Ученици су 12.10. добили шаблон танграма и упутства како треба обојити и исећи. Ближе су упознати са древном игром. 12.10. смо на часу математике причали о инелигенцији уз презентацију, за домаћи су добили да направе унапред задате облике, да сликају и поставе у нашој виртуелној учионици. 14.10. ученици су понели делове танграма, свако од њих је саставио свој облик док су остали погађали шта је заправо облик, у другом делу часа ученици су решавали математичке мозгалице. Разговарали су о томе шта им је највећи проблем био при решавању појединих, размењивали смо начине размишљања јер су многе задатке радили на више начина. Дошли су до закључка да је већини проблем читање са разумевањем као и концентрација. Договор је да чешће "тренирамо" наш мозак на овај начин. Јер мозак не боли кад се математика воли.

Активности реализовала наставница математике Миљана Меденица.

 

 

Наставница српског језика и књижевности Наталија Миленковић обележила је Међународни дан интелигенције под називом “Од умотворине до рукотворине”. Час се састојао од три активности:
1. ‘Израз изрази - изреку искажи’ - где су ученици решавали математичке изразе како би дошли до шифре за одређена слова;
2. ‘Цифре и слова - пословица нова’ - где су дешифровали изреке и шифровали пословице из шешира, уз објашњење мудрости коју носе;
3. ‘Са обележивачима за књиге - нема бриге’ - када су израђивали од разнобојног картона обележиваче за књиге са омиљеном умотворином на полеђини.
Циљ часа је био да ученици уоче разлике између ове две кратке народне врсте и развијају вијуге уз мисаоне и креативне активности.

 

 

 

 

 

 

 

ДЕЧЈА НЕДЕЉА 2020.

 

5 - 11. ОКТОБАР 2020.

 

Ове године манифестација Дечија недеља се одвијала под слоганом ”Подељена срећа два пута је већа”. Као и сваке године, ову манифестација је пратио богат програм уз мноштво активности.

Сада већ традиционално уживамо у ''Данима у боји'', маскенбалу предшколаца, изложбама ликовних радова, разним предавањима итд. У склопу многих активности које смо реализовали током Дечије недеље (цртање кредама, прикупљање пластичне амбалаже ради рециклирања, предавање о здрављу, изложба ликовних радова ученика који се образују по индивидуалном образовном плану) и у школској библиотеци одржане се радионице за ученике четвртог разреда. На радионицама "Лик из књиге и без бриге" правили смо обележиваче страница које су деца илустровала. Разговарали смо о омиљеним књигама за децу, они су описивали своје омиљене јунаке, а затим их на обележивачима цртали, лепили и бојили.

 

 

 

 

 

 

 

ФОТОГРАФИЈЕ ''ДЕЧЈА НЕДЕЉА 2020.'' СЕ НАЛАЗЕ У ГАЛЕРИЈИ

 

 

 

 

СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА 2020.

 

7. АПРИЛ 2020.

 

Једно од основних људских права је право на здравље, зато се широм света сваке године 7. априла обележава Светски дан здравља. Здравствена заштита представља комбинацију личне и колективне одговорности за здравље, па Светска здравствена организација сваке године на овај датум усмерава пажњу  јавности на најактуелније проблеме у вези са здрављем људи на глобалном нивоу. Ученици наше школе се прикључују овој идеји и кратким филмом желе да подсете  човечанство да: "Једино здравља и знања никада није доста". 

 

Овај дан обележићемо кратким филмом у којем су учесвовали ученици наше школе кроз корелацију предмета биологијe, српског језика и књижевности и ликовне културе. 

 

 

 

 

 

ШКОЛСКА СЛАВА - СВЕТИ САВА 2020.

 

27. ЈАНУАР 2020.

 

У препуној музичкој сали са драгим пријатељима, родитељима и нашом децом смо прославили школску славу. За програм су били задужени: Виолета Дејановић, Иван Марковић и Снежана Николић, а најтолерантнији ученици награђени су похвалницама.

 

 

 

 

,