ДАН ЕВРОПЕ 2019.

 

23. APRIL 2019.

 

Данас смо у школи у организацији Тима за медијацију и Ученичког парламента обележили Дан Европе. Наши ученици симулирали су седницу Европског парламента истичући вредности, знања и вештине и ставове које је неопходно развијати за повећање и подстицање демократских вредности.
Седницу су Одом радости отворили ученици 2/4 разреда.
Уз наше драге госте из школа „Ратко Вукичевић“ и „Доситеј Обрадовић“, које су нам биле и партнерске школе у реализацији пројекта „Подстицај демократске културе у школама Србије“, реализовали смо још једну активност која доприноси да наша школа буде заиста носилац демократских вредности.
У суботу 11. 5. 2019. године био ћемо и део програма који ће се реализовати испред тржног центра „Калча“ у организацији Европске куће, а којом приликом ћемо представити Приручник са примерима добре праксе који је настао током реализације пројекта“ Подстивцање демократске културе у школама Србије“ и у којем су описане активности свих школа учесница и 5 примера из наше школе.

 

 

 

 

 

СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ 2019.

 

23. APRIL 2019.

 

Поводом 23. априла Светског дана књиге у школској библиотеци снимиле смо кратак видео у циљу промоције читања. Ученице захваљујући којима можете погледати овај снимак су: Петра Вукашиновић, Нађа Вучковић, Адријана Јошановић, Емилија Васић, Уна Горановић, Сташа Титин, Дарија Стојковић, Валерија Васић, Ева Станојевић, Мила Митровић и Ива Дурмишевић.
Наш филм има бројне техничке нeдостатке, али надамо се да нам нећете замерити јер је ово наш први покушај.

 

 

 

 

 

САЈАМ ПРОФЕСИОНАЛНЕ ОРИЈЕНТАЦИЈЕ 2019.

 

16. МАРТ 2019.

 

Данас је по пети пут одржан Сајам професионалне оријентације у нашој школи. Сајму је присуствовало 15 школа из Ниша и округа. Поред наших ученика и њихових родитеља Сајам су посетили и ученици школа: "Доситеј Обрадовић", "Цар Константин" и "Коле Рашић". Имали смо задовољство да на Сајму угостимо и председницу Менсе у Србији, Александру Боровић.

 


 

 

 

 

ШКОЛСКА СЛАВА - СВЕТИ САВА 2019.

 

27. ЈАНУАР 2019.

 

 

Наша школа се годинама труди да удруженим снагама запослених, ученика и њихових родитеља следи светосавски пут. Зато сваке године са великом пажњом и радошћу припремамо не само Светосавску академију већ и одељењске приредбе и прославе које се тог дана организују. 
За организацију овогодишње Академија биле су задужене наставнице: Виолета Дејановић, Наталија Миленковић, Снежана Николић и Славица Станковић. А велики аплауз присутних показао је да се њихов рад и труд исплатио.

 


Директорка школе уручила је повеље и захвалила се пријатељима школе, онима који нас годинама подржавају.
Џепарац су добиле ученице које свакодневно, вредно, после наставе учествују у школским радионицама. А дипломе су уручене најтолерантнијим ученицима:
5/1—Огњен Живић
5/2----Ненад Маринковић
5/3—Николов Димитрије
5/4---Лена Николић
6/1---Боривоје Ђорђевић
6/2—Лука Стојановић
6/3---Серген Калинка
6/4—Нађа Вучковић
7/1—Стефан Секулић
7/2— Лука Николић
7/3—Андреј Јововић
7/4---Андреј Анђелковић
8/1---Александра Благојевић
8/2—Мина Ћировић
8/3—Стефан Стоиљковић
8/4---Христина Гајић
Честитамо на избору и с поносом истичемо имена ових ученика које су као носиоце сарадње, разумевања, толеранције и мира, односно најважнијих људских вредности које су изабрали њихови другари.

 

 

ДАН ЉУБАЗНОСТИ 2018.

 

11. НОВЕМБАР 2018.

 

Још једна активност којом смо унапредили демократске компетенције у нашој школи. Са нашим ученицима и њиховим другарима из партнерских школа у Нишу показали смо како љубазна реч утиче на комуникацију, расположење и сарадњу. Тим за медијацију и Ученички парламент, предвођени педагогом и психологом школе, осмислили су и реализовали радионице на тему ''Чаробне речи - ИЗВИНИ, ХВАЛА, МОЛИМ И ИЗВОЛИТЕ“ са својим другарима из партнерских школа ''Ратко Вукићевић'' и ''Доситеј Обрадовић'' у реализацији пројекта „Боје демократије“. Уз непосредно увиђање дејства љубазних изјава, научили смо како се љубазност развија, као трајна особина и како се непосредно испољава, у комуникацији са другима. Значајан део радионице био је посвећен и учењу како да будемо љубазни у односу на себе и на који начин градимо сопствено самопоштовање.

 

 

 

 

 

ЕВРОПСКИ ДАН НАУКЕ 2018.

 

07. НОВЕМБАР 2018.

 

Поводом Европског дана науке у музичкој сали наше школе је одржана радионица „Преточимо знање у практичан рад“. Професор Данијел Данковић и његов тим је преко међународног удружења инжењера електронике и електротехнике (IEEE), Електронског факулетета и Града Ниша, покренуо читав низ радионица, са најсавременијом опремом (електронске компоненте, кола и мерна опрема), како би ученицима приближио практичан рад.

 

 

Практичним радом се формуле, закони и рачуница потврђују из другог, интересантнијег угла, па је и интересовање ученика веће. Склони су експериментисању, жељни да провере познату или своју теорију, неку стварност која нас окружује и коју уочавају, само им треба пружити прилику. Потребно им је омогућити већи број експеримената, симулација, апликација и интерактивних анимација. Презентација „Електрицитет и електрична енергија“ представљала је сјајан увод у радионицу. Учесници ове радионице, наши ученици петог разреда, показали су велико интересовање да кроз практичан рад испитају струјно коло. Владала је подстицајна атмосфера, а велико интересовање и позитивни коментари учесника показали су да се на забаван и инспиративан начин могу савладати озбиљни научни садржаји. Кроз овај пројекат се даје значајан допринос практичној примени знања, промоцији и популаризацији науке и технике.

У холу школе организован је и Сајам технике и технологије у организацији наставника који предају овај предмет и ученика седмог и осмог разреда.

Ученици шестог разреда су са наставницом информатике и рачунарства посетили Форум напредних технологија у Официрском дому.

 

 

 

 

 

ДАН ДЕМОКРАТИЈЕ 2018.

 

17. ОКТОБАР 2018.

 

Дан демократске културе обележили смо данас у нашој школи - школи у којој равноправно уче Срби, Роми, Руси, Белоруси, Шпанци, Грци и Бугари.
Представници Савета Европе, Европске комисије и МПНТР били су наши гости, а у програм смо укључили и наше партнерске школе: ОШ "Ратко Вукићевић", ОШ "Доситеј Обрадовић", Музичку школу "До-ре-ми", Вртић "Маслачак" и Школу моде и лепоте из Ниша.
Другарство је свуда у свету једна од највећих вредности. Зато су наши предшколци отворили програм својим дефилеом. Приказали су национална обележја многих народа и рецитовали на различитим језицима света.
Неговање уметности је важан сегмент у животу и раду наше школе. Зато смо поносни на сарадњу са Музичком школом "До-ре-ми" чији хор је наступио са познатом руском песмом "Каљинка".
ОШ "Ратко Вукићевић" се представила тачком: "Значај образовања", ОШ "Доситеј Обрадовић" адаптацијом басне "Лав и миш", а Школа моде и лепоте ревијом фризура и модном ревијом на којој су ученици носили сопствене радове.
У холу и дворишту школе, постављени су штандови са интернационалном храном и штандови који промовишу националне културе.
Трудили смо се да у духу вредности које колективно заступамо покажемо како се вредности демократије негују и шире.

 

 

COUNCIL OF EUROPE EUROPEAN UNION: Fostering a democratic school culture in Serbia: celebrating democracy in Niš

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДЕЧЈА НЕДЕЉА 2018.

01. ОКТОБАР 2018.

Активности током Дечје недеље


ПОНЕДЕЉАК  1.10.2018.
Ликовна радионица на тему
„Моје право да живим срећно и здраво“
1. разред  у 10.30

УТОРАК  2.10.2018.
Дружење са песникињом Виолетом Јовић
4. разред  у 15.30

СРЕДА 3.10.2018.
Маскенбал предшколаца – дефиле
1. и 3. разред  у 11.00

ЧЕТВРТАК 4.10.2018.
Приредба за прваке и предшколце  у  10.00

ПЕТАК  5.10.2018.
Приредба за децу из предшколских група
вртића „Маслачак“  у 10.30
Прослава Дана учитеља у 12.30

Током Дечје недеље дане ћемо традиционално обележавати разним бојама.
Понедељак – црвени дан
Уторак – плави дан
Среда – жути дан
Четвртак – наранџасти дан
Петак – зелени дан

 

 

 

ЕВРОПСКИ ДАН ШКОЛСКОГ СПОРТА 2018.

28. СЕПТЕМБАР 2018.

Пројекат Европски школски дан спорта је од националне прерастао у пан-европску иницијативу која има за циљ да да повеже земље учеснице, да обезбеди јачање инклузије, да подржи предаваче и едукацију о физичкој активности и спорт у школама, али и да обезбеди забаву и уживање учесницима. Европски школски дан спорта  први пут је организован 2006. године са циљем да промовише физичку активност ради здравља.

 

 

СВЕТСКИ ДАН ТУРИЗМА 2018.

27. СЕПТЕМБАР 2018.

Актив наставника географије града Ниша организовао је обележавање Светског дана туризма. Наставница географија Јасмина Павловић повела је ученике 6, 7. и 8. разреда у туристички обилазак ширег центра града Ниша. Неколико ученица 7. разреда имало је задатак да буду туристички водичи својим другарима. Подршка им је био професионални туристички водич Марко Ђорђевић.

 

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА 2018.

26. СЕПТЕМБАР 2018.

У нашој школи се традиционално 26. септембра обележава Европски дан језика.
Наш овогодишњи мото је: "Реч посече јаче од мача"!
Моћ језика и моћ речи представили смо на енглеском, француском и немачком језику кроз изложбу коју су припремили ученици и наставнице страних језика.
У холу школе постављени су штандови за сваки од поменутих језика, а ученици су могли да "купе" маштовите радове својих вршањака.
"Цена" сваког од производа била је три и више пластичних затварача.

 

ДАН МИРА 2018.

21. СЕПТЕМБАР 2018.

Сваког  21. септембра, ОШ ''Радоје Домановић“ са својим ученицима обележава Међународни Дан мира, са жељом и циљем да се покрену све личне снаге наших ученика ка промоцији мира и ненасиља  и спречавању насиља и дискриминације.

Школа традиционално обележава овај значајни дан више година. За ову годину одабрали смо да заједно са ученицима креирамо заједнички пано са порукама мира, да се упознамо са биографијама најпознатијих миротвораца...

У акцију су укључени сви ученици: најмлађи кроз цртеж, старији писаним порукама.

Први час у обе смене  у школи био је посвећен обележавању овог значајног датума, кроз разговоре и упознавање идеје обележавања  овог дана  као међународно значајног датума.

 

 

 

 

,