Свети Сава

Свети Сава је био први српски архиепископ, светитељ и просветите.

Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а кад се замонашио узео је име Сава.

Растко се на Светој Гори замонашио упркос снажном противљењу родитеља који су му наменили владарску мисију.

Његовим устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је самостална Српска православна црква.

Заједно са оцем Стефаном, замонашеним као Симеон, Свети Сава је основао Хиландар и изградио још 14 манастира и тако остао забележен као ктитор прве српске духовне заједнице на Светој Гори.

У Студеници је основао 1209. године болницу, прву на подручју српске државе. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, па је стога и заштитник просветних установа.

Сава је преминуо 1235. године у бугарском граду Трнову као први архиепископ СПЦ, а остао је познат генерацијама као оснивач и творац ''светосавског православља''.

Кнез Милош Обреновић је 1823. године наредио да се 27. јануар-Дан Светог Саве обележава као школска слава у Србији.


Школска слава 2011.

27. ЈАНУАР 2011.
Проносећи славу великог српског имена Светог Саве, ученици наше школе с љубављу и радошћу, из године у годину, прослављају школску славу. Тако је било и ове године.
Наставници ликовне културе и учитељи са својим ученицима заслужили су све похвале за блистав изглед школе који је био у знаку Светосавља, са много ђачких радова и изузетно лепом етно изложбом. Свечана Академија поводом нашег највећег школског празника одржана је 27.1.2011. године у 18 часова.
Овогодишњи домаћин славе је била породица школског психолога Милке Крстић. Свечана академија је припремана дуго и марљиво. Резултат је било искрено одушевљење гостију.

Представници православне цркве нас све ове године несебично уче како да живимо живот пун правих вредности, како да поседујемо и негујемо све оно што човека заиста чини човеком, а то су његове врлине. Уче нас како да будемо вредни, задовољни, саосећајни, достојанствени и срећни.

Ту су били и престдставници Cкупштине града, градских општина, школске управе, Управе за образивање културу и спорт, представници јавних предузећа и установа, директори основних школа, Савета родитеља, Школског одбора и све пријатеље којима је Светосавље и школа у срцу.

Следеће године, домаћин славе биће породица наше учитељице Ангелине Спасић.